האוניברסיטה הנורבגית לא תחרים את ישראל
חבר הנאמנים של האוניברסיטה השנייה בגודלה בנורבגיה (NTNU) החליט פה אחד לדחות את הקריאה להטיל חרם אקדמי על ישראל. כך מסר ל-ynet דובר האוניברסיטה
האוניברסיטה הנורבגית למדעים ולטכנולוגיה (NTNU), השנייה בגודלה במדינה הסקנדינבית, החליטה היום (ה') פה אחד שלא להטיל חרם אקדמי על ישראל. כך מסר ל-ynet דובר האוניברסיטה, כריסטיאן פוסן, בתום ישיבת חבר הנאמנים של האוניברסיטה בעיר טרונדהיים.
רקטור האוניברסיטה, טורביורן דיגרנס, מסר ל-ynet: "בהתאם להמלצתי, החליט ועד המנהלים של האוניברסיטה פה אחד שלא להטיל חרם על ישראל. השקפת עולמי היא שאוניברסיטה צריכה לפעול מתוך חופש אקדמי וצריכה להוות זירה בה דעות שונות יכולות להיות מוצגות ולהעלות לדיון. לחסום צד אחד אינו עולה בקנה אחד עם ההשקפה זו".
אז האם המוסדות האקדמיים בישראל יכולים לנשום לרווחה? דיגרנס מתחמק תשובה ישירה לשאלה ואומר כי "בחרתי שלא להביע דעה פוליטית, זה הרי רק יחסום את הדיון, אבל ברור שבנורבגיה יש שני צדדים ורגשות מאוד חזקים לכל צד. מחקרים מראים שמצד, הגישה בעם הנורבגי הופכת להרבה יותר סקפטית כלפי המדיניות הישראלית. העם הנורבגי מאמין היום פחות מבעבר לישראל. אין ספק שמה שקרה באזור במהלך התקופה האחרונה גרם לרגשות האלו לגבור.
"אני מודע לכך שזה קונפליקט ארוך שנים שלא ייפתר בפשטות. הרבה שנים ניסו למצוא לו פתרון ללא הצלחה ואני מבין את המורכבות של העניין. אבל שנים רבות שאני נמצא בתפקידי הנהלה ואישית למדתי להקשיב למבקרים שלי, להבין מה יש ללמוד מזה ולנסות להשתפר מזה. אני מקווה שזאת עצה טובה לשני הצדדים בעימות".
יוסי לוי, דובר משרד החוץ בירושלים, מסר בתגובה להחלטה: "במשרד החוץ מברכים על החלטת האוניברסיטה ומשבחים את פעולתה המהירה של הנהלת האוניברסיטה והצילה את כבודו של המוסד האקדמי. הדרך לסובלנות ולדיאלוג תרבותי אינה עוברת בחרמות ובנידויים ומוטב שאת השיעור הזה ישננו היטב תלמידי האוניברסיטה".
יו"ר חבר המנהלים של האוניברסיטה, מרית ארנסטאד, אמרה ל-ynet בשבוע שעבר כי היא מתנגדת לחרם. "אני לא חושבת שחרם יעזור. אבל למרות שאני אישית מאוד מתנגדת לרעיון, אני לא מתכוונת לטרפד את הדיון. דיון חופשי זה דבר חיובי באקדמיה ואני לא רואה שום סיבה למנוע אותו".
לדבריה, אין זו הפעם הראשונה בה עולה באוניברסיטה הצעה להטיל חרם אקדמי על מדינה מסוימת. "הדיון עלה גם בשנות ה-80 נגד האפרטהייד בדרום אפריקה, אבל אז הוחלט לבסוף שלא להחרים. גם הפעם אני חושבת שהתוצאה תהיה דומה".