ויכוח בירדן: האם להמשיך בייצוא הזיתים לישראל
מכירות הזיתים הירדניים לישראל עולים בהתמדה, ובממלכה נשמעים קולות הקוראים להפסיק את הייצוא - כיוון שהוא בא "על חשבון האחים הפלסטינים". במהלך 9 החודשים הראשונים של השנה ייבאה ירדן כ-3,000 טון תוצרת חקלאית ישראלית
בירדן התעורר השבוע ויכוח ציבורי האם להמשיך בייצוא הזיתים לישראל, וזאת נוכח פרסומים רשמיים לגבי קצב גדול יחסית של מכירות לשוק הישראלי. לפי הנתונים, בחודש אוקטובר יוצאו מירדן לישראל כ-7,630 טון זיתים, קרי קצב יומי של 300-250 טון זיתים ביום. עבדאלרחמן גית', מזכ"ל אגודת יצואני הפירות והירקות של ירדן, מסר לרשת אלג'זירה כי בחודש נובמבר נמשך ייצוא הזיתים לישראל באותו הקצב.
- סוריה מקלה במקצת את חוקי החרם על ישראל
- אלג'יריה ביטלה עסקת נשק בגלל חלפים מישראל
- הליגה הערבית: ישראל לוחמת בכלכלת הפלסטינים
- ירדן: המשבר העולמי פוגע במפעלים הישראליים
גית' הדגיש כי הייצוא לישראל אינו קשור למחירים העדיפים אותם מציעים הסוחרים הישראלים. לדבריו, מגדלי זיתים רבים אינם רואים בעין יפה את הייצוא לישראל בשל העובדה כי הדבר בא "על חשבון האחים הפלסטינים". לפי גית', ישראל פוגעת באופן שיטתי במגדלי הזיתים בגדה המערבית ו"מפצה את עצמה" על כך באמצעות רכישת הזיתים מירדן.
לפי גית', מחיר 1 קילו זית בשוק המקומי נע בין 1 ל-3 דולרים. לעומת זאת, המגדלים מקבלים עבור אריזת פח זיתים במשקל 16 קילוגרם אותם הם מוכרים בחו"ל מחיר של כ-100 דולרים.
המהנדס מוחמד ביברס, חבר לשעבר באגודת המהנדסים, ומי שהוגדר על ידי אלג'זירה כמומחה ליחסי הנורמליזציה עם ישראל, הצהיר כי מאז נחתמו הסכמי השלום בין שתי המדינות יש סחר חקלאי יציב במוצרים ספציפיים. לדבריו, ישראל מייצאת בקביעות לירדן גזר, מנגו ואפרסמון בעוד ירדן מייצאת באופן קבוע לישראל זיתים.
ביברס הוסיף, כי ברוב המקרים הצרכן הירדני אינו מודע לכך שהוא צורך תוצרת ישראלית. באחרונה אישר משרד החקלאות הירדני כי הממלכה ייבאה במהלך 9 החודשים הראשונים של השנה כ-3,000 טון תוצרת חקלאית ישראלית.
הכותב, דורון פסקין, הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)