ברשות מתכננים: סמכויות הפרלמנט יעברו לאש"ף
הארגון שהקים את הרשות הפלסטינית מתכוון לבצע מהפכה במוסדותיה השלטוניים, שבמסגרתה תהפוך המועצה המרכזית שלו לגוף המחוקק העליון. כך יישאר הכוח בידי יושב ראש אש"ף, אבו מאזן, שיכהן גם כממלא מקום הנשיא הזמני
האם באש"ף מצאו פיתרון מחוכם לפלונטר הפוליטי? ל-ynet נודע כי ברשות הפלסטינית משלימים בימים אלה את ההיערכות לביצוע מהפכה במוסדות השלטון הפלסטיניים, כדי לשים קץ לפילוג שמשתק אותם, ולהיפטר מהמכשולים החוקתיים שמציבה חמאס.
גורמים ברשות אמרו ל-ynet כי לפי התוכנית המתגבשת, המועצה המחוקקת, ששימשה כפרלמנט מאז נוסדה הרשות
ונשלטת כיום בידי חמאס, תשאיר את הבכורה למועצה המרכזית של אש"ף, והאחרונה תהפוך לגוף המחוקק הפלסטיני העליון. חמאס אינה חברה באש"ף, ולפיכך לא תהיה לה דריסת רגל במועצה.
לפי התוכנית, שיישומה אמור להתחיל בינואר, תפקידו המרכזי של אבו מאזן, שהודיע על כוונתו לפרוש מנשיאות הרשות, יהיה ראש אש"ף, תפקיד אותו הוא ממלא גם היום. עם זאת, בנוסף הוא יכהן גם כממלא מקום נשיא הרשות הזמני - יהיה אשר יהיה, וזאת בעקבות ההחלטה המסתמנת שלא לקיים את הבחירות שתוכננו ל-24 בינואר. ההחלטה הסופית על המערך הפוליטי החדש אמורה להתקבל בישיבת המועצה הלאומית הפלסטינית, שתתכנס ב-22 בדצמבר.
מטרת המהלך שיוזמים באש"ף היא לבטל למעשה את תוצאות הבחירות של 2006, שבהן ניצחה חמאס, מבלי לפרק את הרשות הפלסטינית. צעד זה, גם אם ילווה בהתנגדות מצד חמאס, ימשוך את השטיח תחת רגלי אנשיה, שטוענים כל העת כי בהיעדר נשיא לרשות - ממלא את מקומו יו"ר המועצה המחוקקת, איש החמאס עזיז דוויק.
אמירה לישראל: יש בעל בית אחד
משמעות הצעד היא שהפרלמנט אינו עוד זה שנבחר לפני קרוב לארבע שנים, ושליו"ר הפרלמנט מטעם חמאס אין עוד מעמד חוקי בפוליטיקה הפלסטינית. מרגע זה המושכות ברשות יהיו נתונים בלעדית בידי אש"ף, יושב הראשו שלו והמועצה המרכזית שלו.
גורמים ברשות הזכירו היום כי בתגובתה הראשונה, זמן קצר אחרי הודעת אבו מאזן כי הוא אינו מתכוון להתמודד על כהונה
נוספת, אמרה מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, כי הממשל ימשיך לעבוד בשיתוף פעולה עמו בכל תפקיד שימלא. כוונת קלינטון, כך אמרו המקורות, היא שאבו מאזן ימשיך להיות שותפה של ארה"ב בתהליך המדיני גם בתור יו"ר אש"ף, כשהגיבנת בדמות המועצה המחוקקת שהגבילה אותו אמורה להיעלם.
זאת גם הסיבה לכך שבימים האחרונים, כנראה מתוך קריאה של המהלך העתידי, מיהרו בחמאס להכריז כי לא רק אבו מאזן אינו עוד נשיא לגיטימי, אלא גם מוסדות אש"ף אינם כאלה. הם טענו כי אנשי המוסדות האלה לא נבחרו על-ידי הציבור, אלא התמנו באופן לא-חוקי. המהלך נועד ללחוץ גם את ישראל, ויש בו משום אמירה להנהגה הישראלית, שיש לה כתובת אחת ויחידה בקרב הפלסטינים, ולא זרוע דו-ראשית.