נושמת לאט: דלקת הריאות של הקיפודה המצויה
קיפודה מצויה בוגרת שנמצאה תשושה וחיוורת בכפר סבא, מטופלת בבית החולים לחיות בר. היונקת הקוצנית שנושמת בכבדות סובלת מדלקת ריאות והרופאים סבורים כי היא תחלים ותשוב לטבע בעוד מספר שבועות
נקבת קיפוד מצויה שנמצאה בכפר סבא תשושה וחולה, הובאה לטיפול בתחילת החודש אל בית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן.
"הקיפודה הבוגרת נמצאה על ידי תושבת כפר סבא, בסמוך לבניין מגורים, כשהיא מחרחרת בכבדות וחיוורת מאוד", מספר ד"ר יגאל הורוביץ, מנהל בית החולים. "היא נקלטה אצלנו ולאחר בדיקה ראשונית, היא סבלה מחום גוף נמוך וטפילים רבים בכל חלקי גופה".
שלומי פרי, מטפל בחיות בבית החולים אוחז את הקיפודה בזהירות בעזרת כפפות עבות, מוציא אותה מכלוב האישפוז ומביא אותה לבדיקה רפואית במרפאה. לאחר שהיא מונחת על שולחן המרפאה, הורוביץ עוטף אותה במגבת ומתחיל לחפש אחר טפילים.
"הקיפודים נאלצים לסבול קרציות וטפילים על גופם וחשוב להוציא אותם", הוא אומר ושולף פינצטה. במשך מספר דקות הוא מחטט בין הקוצים ולוכד שלל נאה בין האוזניים והרגליים. "היום היא מרגישה קצת יותר טוב, אבל עדיין אפשר לשמוע אותה מחרחרת", הוא אומר.
בישראל מצויים שלושה מיני קיפודים, הקיפוד המצוי, קיפוד החולות
וקיפוד המדבר. תוחלת החיים של הקיפוד בטבע, אם הצליח לשרוד למרות כל האיומים מסביב, היא כשנתיים עד שלוש שנים, לעומת עד שש שנים בתנאי שבי.
הקיפוד הוא יחידאי ופעיל בעיקר בשעות הלילה. המזון החביב עליו במיוחד הוא חרקים, פרוקי רגליים, שבלולים, דו-חיים ואפילו זוחלים ומכרסמים קטנים. גם ירקות ופירות כלולים בתפריט.
קיפודים מצויים וקיפודי חולות רבים מגיעים לבית החולים במהלך כל ימות השנה לאחר שנדרסו על ידי כלי רכב או נפגעו מכלבים וחתולים. הקיפודים גם סובלים ממחלות שונות ומרביתם חוזרים לטבע לאחר טיפול ושיקום.
בעוד שבבית החולים אין לקיפודים טורפים שיאיימו על חייהם, בטבע העירוני בישראל הם נאלצים לא רק לחמוק ממכוניות נוסעות וחיות מחמד סקרניות כדוגמת כלבים וחתולים, אלא גם למצוא מזון.
בטבע לקיפודים ישנם אוייבים משודרגים יותר בדמות דורסי לילה, ויונקים אחרים שישמחו לטרוף את החיה הקוצנית, ביניהם תנים, זאבים וחתולי בר. למרות שהם ניחנו במראה שובה לב, מדובר בחיות בר מוגנות שאסור להחזיקן בשבי.
פרי מכין את עמדת צילום הרנטגן במרפאה ומניח את הקיפודה מתחת למכשיר הצילום. לאחר מספר דקות, כבר מופיעה על מסך המחשב במרפאה תמונה חושפנית של היונקת.
הורוביץ מכריז כי צריך לבצע צילום נוסף מזווית צד וקובע כי יש לה תסמין דלקתי בריאות. "הקיפודים סובלים מטפילים רבים על גופם ופעמים רבות אנחנו מוצאים תולעים במערכת הנשימה שלהם ויכול להיות שזו הסיבה למקור הדלקת, אך אנחנו נצטרך לבצע בדיקות נוספות", הוא מסכם. "אני מאמין שבעזרת טיפול אנטיביוטי היא תחלים ותשוב בעוד מספר שבועות בחזרה לטבע".
- רוצים עוד סיפורי חיות? בואו לבקר בבלוג "בית החולים לחיות בר"
מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם הגורמים הבאים: מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911* >> ד"ר רונה נדלר: 057-8842263 (מירס: 96*77*2000) >> עינת מטלון במרפאת בית החולים בספארי בר"ג: 057-8663920, 03-6305322
גם קיפודים מתקררים שם בחוץ
צילום: חגי דקל
מובלת בזהירות למרפאה
צילום: חגי דקל
מומלצים