מקננות על הגובה: אי חדש לשחפיות בעתלית
במשך שנים קיננו מאות שחפיות ים ושחפיות גמדיות נדירות בבריכות המלח התעשייתיות בעתלית, אך הצפות חוזרות ונשנות בבריכות ואיום של טורפים, גרמו לאובדן של ביצים רבות. יוזמה של צלם הטבע יוסי אשבול זכתה לאוזן קשבת ב"חברת המלח" שהקימה אי גדול ובטוח למען דורות העתיד של השחפיות
בריכות המלח בעתלית מהוות את אחד המקומות הבודדים שנותרו בארץ בהן מקננות גם שחפיות גמדיות, מין המצוי בסכנת הכחדה. מושבות הקינון של שחפיות הים והשחפיות הגמדיות בבריכות המלח בעתלית סבלו בשנים האחרונות מפגיעה קשה ואם בעבר קיננו כ-250 זוגות, כיום נותרו עשרות בלבד.
השינויים הגדולים במפלס המים בבריכות, מאפשרים לשחפיות להטיל את הביצים על קרקע יבשה ולדגור עליהן, אך עם עליית המפלס לאחר מספר ימים ולמרות נסיונות הצלה של השחפיות, עשרות קינים עם ביצים נפגעים.
השחפיות דוגרות באדמת הבריכה והביצים טובעות
מי שמתעד את השחפיות מזה כ-30 שנה הוא יוסי אשבול, אחד מבכירי צלמי הטבע בישראל. "כבר בראשית שנות ה-70, היקף הדגירה של השחפיות היה מצומצם. המים שנשאבים מהים ומוזרמים לבריכות המלח עוברים אידוי ומשם הם עוברים מבריכה לבריכה. במהלך השנים התפתחה בה מערכת שלמה של מערכת מזון ייחודית שמושכת אליה עופות מים רבים, ביניהם חופמאים, פלמינגואים, תמירונים ושחפיות ים", מספר אשבול.
לדבריו, בשנים האחרונות עם העלייה באוכלוסיית השועלים, ביצים רבות נטרפות בעת עונת הקינון, אך גם למבקרים באזור כדי לצפות בציפורים או לצלמן, יש חלק לא מבוטל בהפרעה לשגרת חייהן של הציפורים. "ברוב המקרים זה נעשה בכוונה טובה כדי לראותן מקרוב, אך ההתקרבות פשוט גורמת להתרוממות של מושבת שחפיות שלמה בבהלה, דבר שגורם להפקרת הביצים לקרני השמש", הוא מסביר.
"גם חובבי טבע שלא בכוונה רעה מתקרבים לציפורים, לא מודעים להשפעה הקטלנית של הקרינה החזקה על העוברים בביצה, שמאבדים לחות וחוטפים מכת חום קטלנית. השחפיות יכולות לדגור על הביצים הללו, אבל כבר לא יצא מהן דבר ולראייה, אחוז ההצלחה בעתלית קטן מאוד".
טקסי החיזור, ההזדווגות והאכלת האפרוחים שתועדו על ידי אשבול, הניעו אותו לצאת מתחומי העדשה ולנסות גם לסייע לציפורים. לפני כשנתיים הוא פנה לרשות הטבע והגנים בבקשה לגדר את שטח הדגירה המרכזי של השחפיות, דבר שמנע חדירה של מבקרים למקום, אך נראה כי האיום המרכזי לציפורים נותר בשינויי המהיר של מפלס המים בבריכות המלח.
חברת המלח הרימה את הכפפה ויצרה אי חדש לשחפיות
עם הירידה בקינון השחפיות בבריכות המלח, פנה אשבול לדוביק טל, מנכ"ל תעשיות מלח וחברת המלח לישראל, המצוייה כיום בשליטתה של שרי אריסון, בתקווה כי החברה תסייע בתהליך השמירה על העופות.
"חברת המלח לישראל עוסקת מזה שנים רבות בפעילות בין שמירת האיזון לתעשייה וסביבה. מבחינתנו, אזור בריכות המלח מהווה כיום מעין שמורת טבע, אי ירוק שמארח מינים רבים של בעלי כנף ומתאפשרת בו פעילות של צפרות" אומר טל ל-ynet. "בעקבות הדאגה לציפורים, בעצה משותפת, החלטנו להגביה את האי כך שגם יהיה יותר מקום לשחפיות שאמורות להגיע באפריל הקרוב ובזמן הקינון, לא תהיה סכנת הצפה".
טל מציין כי מתוך שטח של כאלף דונם של בריכות מלח, האי החדש שנבנה הינו על שטח של שלושה דונם. "בעזרת כלים כבדים וכמויות גדולות של עפר, שדרגנו את האי הנוכחי והרחבנו אותו כדי שיוכל לאכלס כמויות גדולות יותר של שחפיות", הוא אומר ומוסיף כי בחברה שוקלים כעת באם לאמץ את דמות השחפית ולצרפה ללוגו החברה.
אשבול והחברה להגנת הטבע ציינו לטובה את פעילות החברה למען השחפיות במכתבים שנשלחו לאחרונה להנהלת החברה, בעקבות העבודות באזור הקינון. "בזכות הרחבת והגבהת מפלס "אי הדגירה" של השחפיות, כפי שנעשה ע"י המפעל, השתפרו סיכויי הצלחת הרבייה בעונות הקרובות. כך גם מתגברים לאין ערוך, סיכויי הצלחת השימור של מין שחפית זה לעתיד", כתב אשבול במכתבו. הוא מקווה כעת כי בעונות הקינון הקרובות, השחפיות תוכלנה לדגור בשטח יבש, ללא סכנת טביעה או חשש מפני טורפים על ארבע.