שתף קטע נבחר
 

סוף לתופעת ה"פיטורים המחזוריים"?

ועדת השרים לחקיקה אישרה את תמיכת הממשלה בהצעת חוק פרטית, שמונעת ממעסיקים להתחמק מתשלום פיצויים לעובדים באמצעות פיטוריהם אחרי שמונה חודשים והעסקתם מחדש

מסתמן קיצה של תופעת הפיטורים המחזוריים שהנהיגו מעסיקים כדי לחסוך לעצמם את חובת תשלום הפיצויים. ועדת השרים לחקיקה אישרה אמש (א') את תמיכת הממשלה בהצעת חוק פרטית אשר שמה קץ לתופעה בתיקון חוק פיצויי פיטורים.

 

 

התיקון הוגש לכנסת ביוזמת יו"ר ועדת העבודה והרווחה ח"כ חיים כץ (ליכוד) וחברת ועדת הכספים ח"כ שלי יחימוביץ. הצעת החוק אמורה לעבור השבוע בקריאה טרומית במליאת הכנסת.

 

התיקון המוצע נועד למנוע מהמעסיקים להשתמש לרעה בחסות החוק הקיים המשחרר אותם מחובת תשלום הפיצויים (והטבות סוציאליות אחרות) אם העסיקו עובד לתקופה קצובה שאיננה עולה על שמונה חודשים. מעסיקים רבים ניצלו את הפרצה בחוק בתרגיל הפיטורים המחזוריים כך שהעובד פוטר לפני שסיים שמונה חודשי עבודה רצופים, אך מיד התקבל חזרה לתפקידו לתקופה קצובה נוספת, וחוזר חלילה.

 

התיקון המוצע קובע כי עובד שפוטר אחרי שתי תקופות קצובות רצופות והתקבל חזרה לתקופות נוספות – איננו מאבד את זכותו לקבל תנאים סוציאליים, לרבות פיצויי פיטורים, גם אם חזר ופוטר. לפיכך, התקופות הקצובות הקודמות של עבודתו יצטברו לתקופה רצופה אחת, ואם יפוטר הוא יהיה זכאי לפיצויים המגיעים לו לפי החוק החל מהיום הראשון שבו החל לעבוד בפועל אצל אותו מעסיק, ולאורך רצף כל התקופות הקצובות.

 

החוק החדש מרוקן למעשה את הפיטורים המחזוריים מהתרגום המעוות שנתנו לו המעסיקים, והופך את התקופות הקצובות לחסרות משמעות, כך שהתיקון בעצם משווה את המעמד והזכויות של העובדים המחזוריים - אחרי שתי תקופות קצובות - לזה של עובדים רגילים.

 

החוק מתייחס גם להעסקת עובדים מחזוריים שמועסקים בעבודות עונתיות והוא חל גם על מי בתקופת שמונת החודשים הרצופים בשנה אחת עבד בפועל לפחות 120 יום.

 

"תיקון דרמטי, מפסיק תופעה מכוערת"

בדברי ההסבר להצעת החוק מציינים יזמיו כי התחמקות המעסיקים מקיום חובתם להבטיח תנאים סוציאליים לעובדיהם לרבות פיצויי הפיטורים באמצעות הפיטורים המחזוריים, "יש בה משום העדר תום לב מלכתחילה במגמה ברורה לשלול מראש זכויות אלה מעובד שהם מעסיקים למשך תקופה קצובה יותר מפעם אחת, שנה אחר שנה".

 

ח"כ יחימוביץ אמרה לאחר אישור הצעת החוק בוועדת השרים, "זהו תיקון דרמטי בחוק שמפסיק תופעה מכוערת של פיטורים בלא עילה שכל מטרתם למנוע קיום יחסי עובד-מעביד בין המעסיקים לעובדיהם". ח"כ כץ ברך על מתן התמיכה הממשלתית להצעת החוק ”במטרה להפסיק את ההרגל המגונה של מעסיקים לנצל עובדים בפיטורים בשיטת הדלת המסתובבת".

 

זוהי יוזמת החקיקה הראשונה לתיקון המצב שמקבלת את תמיכת הממשלה, לאחר שלושה ניסיונות שלא התקדמו בכנסת הקודמת וזו שלפניה (ביניהן של הח"כים עמיר פרץ ויחימוביץ). שתי הצעות דומות נוספות הוגשו גם לכנסת הנוכחית (בידי הח"כים דב חנין מחד"ש ושלמה מולה מקדימה). היתרון ממנו נהנתה יוזמתם של הח"כים כץ ויחימוביץ הוא שייכותם לקואליציה.

 

לאחר שהצעתם תעבור בקריאה טרומית היא אמורה להגיע לוועדת העבודה בראשות כץ שידאג כמובן לתת לה קדימות לאישורה הסופי בהליך מהיר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנסים למנוע שימוש לרעה
צילום: רוני שיצר
מומלצים