נפתח המאבק לביטול עמלות הבנקים
המועצה לצרכנות פותחת במאבק חקיקתי לביטול עמלות העו"ש בבנקים. המטרה: לבטל 13 עמלות בסיסיות. גובה עמלות העו"ש העיקריות הנגבות ממשקי הבית מגיע ל-900 מיליון שקל בשנה
המועצה הישראלית לצרכנות פתחה היום (ב') במאבק ציבורי לקידום חקיקה שתבטל את עמלות העו"ש בבנקים.
- בנק ישראל: ירידה של 21% בעמלות העו"ש
- הקרב על ביטול עמלות הבנקים נפתח מחדש
- נתון: עלייה של 20% בחיובי היתר של הבנקים
במסיבת עיתונאים שהתקיימה היום בתל-אביב תקף יו"ר המועצה לצרכנות, עו"ד אהוד פלג, את הבנקים על גביית העמלות, ואמר: "הבנק גובה עמלה על הזכות שלו להשתמש בכספים שלנו ולגרוף עליהם רווחים. עמלות העו"ש גם משמשות לבלבול הצרכנים, כי קשה להשוות בין הבנקים". לדברי פלג, מטרת המהלך הנוכחי הוא ביטול של 13 עמלות בסיסיות הקיימות בחשבון העו"ש.
כרזת המאבק בעמלות (קרדיט: בוקאי שני)
פלג מתח ביקורת חריפה על הטיפול של בנק ישראל בעניין, ועל חוסר ההצלחה, לטענתו, של הרפורמה בעמלות שהנהיג הבנק המרכזי. לדברי פלג, "המועצה לצרכנות פותחת ביחד עם הכנסת את המהלך הסופי לביטול עמלות הבנקים, לאחר שהמפקח על הבנקים בחר שלא לעשות זאת למרות שניתנה לו הזדמנות. הוא הוציא את עצמו מהמשחק".
עו"ד דרור שטרום, לשעבר הממונה על ההגבלים העסקיים, הדגיש את חוסר התחרותיות ואת הריכוזיות הקיימת בענף הבנקאות בישראל. לדבריו, "כל המומחים אומרים שאין ולא תהיה בטווח הנראה לעין תחרותיות בענף הבנקאות. מי שאומר שהוא רואה תחרותיות בטווח הקרוב - משקר". לדברי שטרום, למרות הסיכון המאד נמוך של משקי בית לבנקים, הבנק גובה מהם עמלות גבוהות, ונהנה מרווחיות גבוהה מפלח זה.
בחוות דעת שפרסם שטרום, המתייחסת לעיוות במבנה מחיר של העמלות המשולמות לבנקים על ידי משקי הבית, הוא מציין כי "העיוות הקיים במבנה מחיר העמלות הבנקאיות לא נפתר על ידי שלל הוועדות המוסדות והגורמים שעסקו בזה עד היום. כל הפתרונות שהוצעו ואומצו השלימו עם הבעיה וניסו לעדנה או לצמצמה לרוב ללא תועלת מהותית לציבור. הנטל הכולל של העמלות , לא ירד ואין הוא צפוי להיעלם".
"הפתרון שאני ממליץ עליו הוא לאסור על גבית עמלות ולהעביר את העמלות לתחום הריבית (על מתן הלוואות)", אומר שטרום.
הכנסות הבנקים בגין עמלות עמדו על 12.3 מיליארד שקלים בשנת 2008, כשחלקם של משקי הבית בעמלות העו"ש העיקריות עמד על כ-900 מיליון שקלים.
לדברי המועצה לצרכנות, עד כה נאספו ונשלחו למפקח על הבנקים למעלה מ-700 אלף מכתבים התומכים במאבק לביטול העמלות באמצעות חקיקה.
ח"כ דני דנון, יו"ר ועדת המשנה לענייני בנקאות, התייחס לפרסומים אתמול של בנק ישראל לפיהם בעקבות הרפורמה שהנהיג העמלות ירדו בעשרות אחוזים. לדבריו, "אותם שחקנים שמתגאים היום שהעמלות ירדו - איפה הם היו כשהנושא היה בדיונים? הם אמרו למחוקקים אל תתערבו. במציאות היום אנחנו חייבים להפקיד את המשכורות בבנק ולממן בעמלות את מצנחי הזהב של הבנקאים".
דנון הוסיף ואמר "אני פונה לראשי הבנקים - בואו נעשה את זה ביחד. אם זה לא ילך בצורה זו, ניאבק ונעביר את זה בחקיקה".
איגוד הבנקים: מדובר בסיסמאות ריקות מתוכן
"היוזמה לביטול עמלות העו"ש נשענת על סיסמאות ריקות מתוכן ומתעלמת מהעובדות", הגיבו באיגוד הבנקים. "איגוד הבנקים לא ייגרר לדמגוגיה זולה המבוססת על עצומות ומשאלים תוך התעלמות בוטה מהעובדות הפשוטות".
באיגוד טוענים שמחקרים בינלאומיים אובייקטיביים בתחום הבנקאות לא מצאו אף לא מדינה אחת בעולם שבה הבנקים אינם גובים מלקוחותיהם עמלות בגין שירותי עובר-ושב ומבססים את כל הכנסותיהם על המרווח הפיננסי. "ההבדל היחיד בין המדינות הוא בהרכב העמלות הבנקאיות", נמסר מהאיגוד. "עובדות אלה נכונות גם לגבי מערכות הבנקאות של בריטניה וארה"ב, אליהן מתייחסת באופן שגוי המועצה לצרכנות".
עוד נטען כי מערכת הבנקאות הישראלית דומה למקובל בעולם כולו, לא רק במערך העמלות על שירותי עו"ש, אלא גם במחיר. "ההשוואה הבינלאומית העדכנית ביותר פורסמה על ידי בנק ישראל, זה לא מכבר, ולפיה מחיר סל שירותי בנקאות אופייני בישראל עומד על 55.6 יורו בשנה. מחיר זה זול מהממוצע העולמי שעומד על 63.8 יורו לשנה", נכתב בתגובת איגוד הבנקים.
בניגוד מוחלט לטענות שמעלה המועצה הישראלית לצרכנות, טוענים באיגוד כי מחירי העמלות בארץ הוזלו. לטענתם, הבדיקות העדכניות האחרונות רלבנטיות לרבעון השלישי של 2009, ולפיהן חלה ירידה של 21% בהוצאה על סל שירותים נפוצים בחשבון העו"ש (כולל מסגרת אשראי) והלוואות צרכניות. הוצאה זו ירדה מ-22.9 שקלים לפני הרפורמה, למחיר של 18.1 שקלים ברבעון השלישי של 2009.
"קשה להבין כיצד דווקא גוף צרכני האמון על טובת הצרכנים בוחר להתעלם מנתונים ועובדות המצביעים על כך שהעמלות בישראל נמוכות ביחס לעולם ועל כך שמחירי העמלות נמצאים במגמת ירידה. יש לקוות כי התעלמות זו אינה נובעת משיקולים שאינם ענייניים".