הקלדניות שובתות זה היום הרביעי ברציפות
קלדניות בתי המשפט דורשות לשפר את שכרן והממשלה מסכימה, אבל חלוקה עם ההסתדרות על הפרטים. היום אחר הצהריים יתכנסו הצדדים לישיבת מו"מ ולאחריה יתקיים דיון בבית הדין לעבודה בבקשת המדינה להפסיק את השביתה
שביתת הקלדניות בבתי המשפט נכנסה היום (ג') ליומה הרביעי. הקלדניות פתחו בשביתה ביום חמישי בדרישה לשפר את תנאי שכרן. השביתה מאטה עוד יותר מהרגיל את קצב הדיונים בבתי המשפט ומייקרת אותם, מאחר והנהלת בתי המשפט נאלצת להקליט את הדיונים ולשלוח את ההקלטות לתמלול בחברה חיצונית.
אחר הצהריים יתכנסו נציגי הצדדים - ועד הקלדניות, ההסתדרות, הנהלת בתי המשפט, משרד האוצר ונציבות שירות המדינה - לפגישת משא ומתן, בניסיון לגשר על הפערים ביניהם בנוגע לדרישות הקלדניות, שאינם גדולים. לאחר מכן, במהלך הערב, יתקיים דיון בבית הדין לעבודה בבקשת המדינה להפסיק את השביתה. בדיון שהתקיים שלשום החליטה השופטת עליה פוגל שלא לקבל החלטה לכאן או לכאן, וקרא לצדדים להאיץ את המשא ומתן ולהגיע לפיתרון שיסיים את השביתה בהסכמה, וייתכן שגם היום תתקבל החלטה כזאת.
הסכמה על השכר, מאבק על הוותק
הקלדניות, ששכרן נמוך למדי, מנהלות זה שנתיים מאבק בדרישה לשיפור תנאי עבודתן. בין השאר, דורשות הקלדניות קביעות, כמקובל בשירות הציבורי, והעלאת שכר. המו"מ בין הקלדניות לאוצר נמשך כבר שנתיים, ואף כמעט הגיע לכדי הסכם. לפני חודשיים פתחו הקלדניות בשביתה במחאה על פיצוץ ההבנות שהתגבשו עם האוצר ונציבות שירות המדינה, אך לאחר יממה הסכימו לחזור לעבודה ללא הסכם, בעקבות סיכום עם הנציבות כי יושג הסכם עד סוף אוקטובר.
במשרד האוצר ובהנהלת בתי המשפט טוענים כי הממשלה שינתה באופן מהותי את עמדתה, והביאה לשולחן המו"מ הצעה הוגנת, שמגלמת שיפור משמעותי בשכרן של הקלדניות, עד למעלה מ-25%, ומשווה את שכרן לשכר מזכירי בית המשפט, כולל כל התנאים - דרגות, פרמיות ותקני רכב. בממשלה אף טוענים כי במסגרת ההצעה החדשה אף הציעו לקלדניות להפוך לעובדות מדינה קבועות.
בהסתדרות מודים כי ההצעה החדשה היתה אכן הצעה טובה, ומביעים תקווה שניתן יהיה להמשיך את המו"מ על בסיס הצעה זו עד להשגת הסכם. עם זאת, טוענים בהסתדרות שבשאלה העקרונית לגבי הפיכתן של הקלדניות לעובדות מדינה נותרו עדיין פערים משמעותיים, שקשורים לשאלת הוותק. בהסתדרות דורשים לתת לקלדניות תוספת ותק רטרואקטיבית על כל השנים שהחמיצו אותה כיוון שלא היו עובדות מדינה. לגבי קלדניות ותיקות, מדובר בפרק זמן ארוך שמגיע עד 15 שנה. תוספת הוותק בשירות המדינה היא חלק משמעותי של השכר, והענקה רטרואקטיבית של ותק של 15 שנה עשויה להיות גבוהה בהרבה מתוספת השכר של 25% שמציעה הממשלה.
בשבוע שעבר החלו הקלדניות בעיצומים, לאחר תקופה ארוכה של שקט תעשייתי, שכללו הפסקות עבודה יזומות במהלך יום העבודה. ביום שני הן קיימו שביתה מלאה של יום אחד, ולאחר מכן, ביום שלישי ורביעי, חזרו לעבודה עד שפתחו ביום חמישי בבוקר בשביתה ללא הגבלת זמן.