מצוקת המים - "בגלל טמטום של פוליטיקאים"
פרופ' מרים בלבן, שעוסקת בהתפלת מים כבר 40 שנה, כואבת את העובדה שלמרות שמישראל יצאו מיטב הידע והמומחים בתחום, "הסנדלר הלך יחף במשך שנים כה רבות". הסיבה, לדעתה, היא קוצר רואי: "חבל שלא היה לנו החזון להשקיע בהתפלה בזמן, כמו לערבים"
הסיבה שישראל נקלעה למצוקת מים היא "טמטום של פוליטיקאים". כך סבורה פרופ' מרים בלבן, מנהלת האיגוד האירופי להתפלה, שזכתה לאחרונה בפרס מפעל חיים מטעם איגוד ההתפלה הבינלאומי (IDA). "יש בישראל אנשים הסובלים מקוצר ראייה... חבל שלא היה לנו החזון להשקיע בהתפלה בזמן, כמו לערבים", אמרה בלבן ל-ynet.
מזה 43 שנה עורכת בלבן את כתב העת המדעי "Desalination and water treatment" ("התפלה וטיפול במים" - ר.מ) שראה אור לראשונה ב-1966. במשך השנים פורסמו בכתב העת אלפי מאמרים מדעיים, פרי עטם של מיטב המומחים העולמיים בנושא ההתפלה ומים. רבים מהם, אגב, הם ישראלים אך עיקר פעילותם בחו"ל.
ואכן, בעולם מכירים ומוקירים את הידע והחדשנות הישראלית בכל הקשור להתפלה. ישראל קידמה את הנושא משנות ה-60 ברחבי העולם - הרבה לפני שכאן חשבו על הטלת מס בצורת או העלאת תעריפים כדי לזרז הקמה של מתקני התפלה שהיו אמורים כבר לפעול במלוא התפוקה.
בשבוע שעבר זומנה בלבן לדובאי שבמפרץ הפרסי, כדי לקבל פרס על פועלה רב השנים בתחום ההתפלה בעולם. הביקור במדינות ערב אינו זר לה. בלבן, אזרחית אמריקנית המחלקת את זמנה בין ישראל לאיטליה, ביקרה ועודה מבקרת במדינות המפרץ פעמים רבות.
"שם", היא מסבירה, "היה לאנשים החזון להשקיע את הכסף בהתפלה. מאז שנת 1959 הם משקיעים במתקני התפלה, בעוד שאנחנו התחלנו רק לאחרונה. אנשים שוכחים שכמוהם, גם אנחנו חיים במדבר. אני מחזיקה במשרדי הוכחה לכך – תמונה של גמלים הצועדים בחול המדברי של תל אביב, בתחילת המאה שעברה".
"עכשיו נזכרו לנצל את הידע... באמת בוקר טוב לנו"
בלבן כואבת את העובדה שבישראל "הסנדלר הלך יחף" במשך שנים רבות בכל הקשור להגדלת היצע המים באמצעות התפלת מי-ים. "יש לנו בישראל את מיטב המומחים בתחום, אנשים שבנו את מתקני ההתפלה הטובים והמתקדמים בעולם כבר לפני שנים רבות, ובכל זאת – אנחנו סובלים ממצוקת מים קשה, ורק עכשיו משקיעים בהתפלה".
לטענתה, הסיבה לכך היא היעדר ראייה לטווח רחוק. "בישראל יש מצב אבסורד - כשיורד גשם, אין צורך בהתפלה וכשאין גשם - אין גם התפלה הרי לוקח זמן לבנות את המתקנים הללו. סופסוף המטומטמים הבינו שזה תחום חשוב ביותר והכרחי, ושהגיע הזמן לנצל את הידע והיכולת לבנות מתקנים מתקדמים. באמת בוקר טוב לנו".
| ||||||
|
הסערה שחולל מס הבצורת בתקופה האחרונה, ושהביאה בסופו של דבר להקפאתו, מתקבלת אצל בלבן בשיוויון נפש. "כל ההתנגדות הזו היא קשקוש, ניסיון ליצור סנסציה זולה. אם יש בעיה מיידית צריך לפתור אותה. הבעיה העיקרית תיפתר בעתיד כשיוקמו מתקני התפלה. עד אז – אם צריך – נהדק את החגורה. עמדנו בעבר במצבים קשים יותר, סבלנו ממחסור במזון ובמים. נתמודד עם זה, אם צריך".
העתיד, בעיניה, אופיטימי ורטוב הרבה יותר. "העתיד מבטיח, כי נבנים הרבה מאד מתקני התפלה - בפלמחים, באשקלון, בשורק ובאשדוד, ויש תכניות נוספות. אני סבורה שבעתיד נוכל לקבל הרבה מאד מים שצריכים לשרת אותנו ואת שכנינו הפלסטינים".