ארדן: אנו אלופים בטכנולוגיה אך מפגרים ביישום
בפתיחת תערוכה בנושא טכנולוגיות מים ואיכות סביבה, לצד השבחים לחדשנות הישראלית שמעוררת עניין רב בחו"ל, אמר השר ארדן: אין ספק שאנחנו מובילים בטכנולוגיות אבל כשאנו נשאלים על היישום - אנחנו לא שם. לממשלה יש קושי לקדם דברים
בתל אביב נפתחה היום (ג') תערוכת "וואטק" לטכנולוגיות מים ואיכות הסביבה, בהשתתפות שורה ארוכה של חברות ישראליות, ושורה ארוכה לא פחות של אורחים מחו"ל - לרבות שרים, פקידים בכירים וראשי חברות ענק - שבאו להתרשם וגם לקנות.
במסיבת העיתונאים לרגל פתיחת התערוכה, במעמד השרים בן אליעזר, לנדאו וארדן, הושמעו שבחים לחדשנות והיתרוו הטכנולוגי שיש לישראל, אך גם לא מעט ביקורת.
השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, מתח ביקורת עצמית על משרדו ועל הממשלה בה הוא חבר. "אין ספק שאנחנו מובילים בטכנולוגיות, אך כשהחברות שלנו מגיעות לחו"ל הן נשאלות על היישום של הטכנולוגיות בישראל, ובעניין הזה אנחנו עדיין לא שם", אמר. ארדן ציין כי גם בתחום הסביבה וגם בתחום האנרגיה ישראל עדיין מפגרת בתחומים רבים "ולכן ישנו פער בין היכולות לבין היישום".
"בישראל לא עושים עדיין שימוש באנרגיה סולארית, אנחנו מפגרים בתחום מיחזור הפסולת ביחס לאירופה, וגם בתחומים נוספים כמו בנייה ירוקה לא נעשה עדיין מספיק", המשיך ארדן. הוא ציין כי לממשלות בישראל יש קושי לקדם דברים, וכי כל הצעה מתעכבת בשל פעילותם של משרדי הממשלה השונים.
שר התמ"ת, בנימין (פואד) בן אליעזר - שכיהן עד לאחרונה כשר התשתיות - התייחס לסוגיית הטמעת האנרגיה הסולארית בישראל, ואמר: "אני מסכים עם הביקורת. יש לנו את הידע והיכולת, אבל היישום של זה? אנחנו אחרונים בעולם".
| ||||||
|
פואד הוסיף ואמר: "האסימון עדיין לא ירד אצלנו בישראל לגבי הצורך באימוץ אנרגיה חלופית. קחו למשל את תחנות הכוח באשלים. המכרז יצא לדרך כבר מזמן אבל אני לא רואה את זה מתקדם. אם זה היה תלוי בי, אחוז האנרגיות המתחדשות היה עומד על 20 אחוז עד שנת 2020, אבל הכל מתחיל ונגמר בהחלטות ממשלה וביכולת של הממשלה לקדם את מה שהיא מחליטה. המכשול הוא שכל ההחלטות האלה עולות כסף".
הטורקים והברזילאים באו ללמוד
הסכמי שיתוף פעולה למחקר ופיתוח, עליהם חתם השבוע בן אליעזר מעידים על ההתעניינות הרבה של מדינות העולם בטכנולוגיה הישראלית.
בפתיחת התערוכה חתם בן אליעזר על הסכם לשיתוף פעולה במחקר ופיתוח עם מושל מדינת וויסקונסין שבארה"ב. ההסכם יאפשר לחברות מישראל ומוויסקונסין לשתף פעולה במחקר ופיתוח בתחומי המים, החקלאות ומדעי החיים, ואפשר שיוביל להטעמת טכנולוגיות ישראליות חדשניות בויסקונסין.
הסכם דומה חתם לאחרונה בן אליעזר עם מדינת ניו יורק, ולפני יומיים חתם על הסכם לשיתוף פעולה במחקר ופיתוח בתחום האנרגיות המתחדשות עם מושל קליפורניה ארנולד שוורצנגר, שבא לארץ כאורח פורום סבן.
בתוך כך, חרף המשבר שפרץ בין המדינות והמתיחות המדינית, לתערוכת וואטק הגיעה גם משלחת רשמית מטורקיה, שבאה ללמוד על טכנולוגיות לטיפול במי תהום. משלחת מברזיל שהגיע לתערוכה תבקש לבחון טכנולוגיות ישראליות למיחזור וטיפול במים, כחלק מההיערכות למיליוני התיירים שיפקדו את המדינה במסגרת המשחקים האולימפיים ב-2016.