משה גפני: "מדינת הרווחה מאבדת עצמה לדעת"
יו"ר ועדת הכספים נטף ארס באירוע בכנסת לרגל יום המודעות לעוני. "הפכנו למדינה ניאו-קפיטליסטית שמפריטה את כל מערכותיה, מסייעת קודם למי שמייצרים כסף ושוכחת את העניים תושבי שכונת הארגזים בתל-אביב". לאירוע הגיעו 7 ח"כים מועדת הכספים ורק שלושה נותרו עד סופו
את רוב חברי הוועדה המעמד הזה לא עניין. נטלו בו חלק רק 7 ח"כים וגם הם פחתו בהדרגה. כל אחד לאחר ששילם את מס השפתיים, לעיני המצלמות ולפרוטוקול, בקלישאות הסימפטיה השגרתיות למצב העניים, ממרום שכרם הגבוה פי 10 משכר המינימום.
גפני תקף את הממסד שמערים מכשולים על דרכם של אלפי חרדים המבקשים להשתלב במעגל העבודה, בעוד ששלי יחמוביץ' תקפה את הממסד האדיש לממדים הגוברים של מגזר העובדים העניים, שנותרו עניים למרות שהשתלבו במעגל העבודה.
ח"כ אמנון כהן (ש"ס) הציע לממשלה לגבש תוכנית תלת-שנתית לצמצום העוני. לו נשאר עד להופעתה של חגית חובב, שתמצתה ממצאי מחקר שערך המרכז לצדק חברתי, היא היתה מזכירה לו כי על תכנית כזאת כבר החליטה ממשלת אולמרט, בהשתתפות ש"ס, לפני 3 שנים. האג'נדה החברתית-כלכלית קראו לה, והיא כללה יעדים של הרחבת מעגל התעסוקה וצמצום העוני עד 2010. מסמך מרשים שלא תורגם לתכנית עבודה עם מעקב צמוד. לאחרונה דחתה ממשלת נתניהו, ללא דיון, את השגת היעדים עד 2013.
"העוני לא הצטמצם, קרה בדיוק ההיפך", התריעה חובב והציעה "תכנית אסטרטגית ל-10 שנים כמו במדינות המפותחות, לא פתרונות זמניים בשיטת הטלאי על גבי טלאי". שמעו אותה רק 3 מחברי הוועדה, כולל היו"ר גפני. ההתפרצות שלו באה כשח"כ רונית תירוש (קדימה) נגעה בתרומת המגזר החרדי לבעיה.
"מה הייתם עושים בלי החרדים?! לא כולם תלמידי ישיבות שתורתם אומנותם", אמר גפני. "אלפים כבר עובדים ויש עוד אלפים שהיו בדרך לו נתנו להם לעבוד. והם לא באים מהפאבים. בוגרות תיכון בחינוך העצמאי שמבקשות לעבוד כיועצות מס נדרשות לעמוד בבחינות קשות כי אין להן תעודת בגרות, למרות שקבלו השכלה שוות ערך לתיכוניים החילוניים ובניגוד לחוק שהעברתי בכנסת, שמכיר בתעודה שלהן".
"בחור ישיבה שסיים 18 שנות לימוד של תורת ישראל לא מתקבל לעבודות שפתוחות לבעלי תואר אקדמאי בתרבות סינית, אפילו אם הוא מבקש לעבוד רק כמורה לנהיגה, כי אין לו 12 שנות לימוד בבית ספר חילוני. זהו שקר מוחלט שהחרדים לא רוצים לעבוד. לא רוצים שהחרדים יעבדו. המגזר הזה גדל והמדינה צריכה לשנות את היחס, אחרת בסופו של דבר אנחנו נשנה".
גפני הבטיח שדיוני הוועדה לא יהיו מעתה בהיבט המקרו-כלכלי אלא עם מבחן התוצאה של השפעת הצעדים הכלכליים על מצבו של האזרח הקטן שבקצה השלשלת, החוליה החלשה. הוא נעל את הישיבה בתקווה ש"בשנה הבאה, יהיו למדינה פחות עניים ולמקבל ההחלטות יותר שכל".