שתף קטע נבחר
 

מחובר מחדש: הכנף השבורה של השעיר המצוי

שעיר מצוי, דורס הלילה הקטן ביותר בישראל שנפגע בכנפיו, הובא לטיפול בבית החולים לחיות בר. לאחר ניתוח מוצלח, הוא לומד לאכול בכוחות עצמו ובתום טיפולי פיזיותרפיה ואימוני תעופה, הוא ישוב לטבע בחודשים הקרובים

שעיר מצוי, דורס הלילה הקטן ביותר בישראל, שנפגע בכנפיו באיזור נתניה, הובא לפני כחודשיים לטיפול בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן.

 

"השעיר הגיעו אלינו כשהוא סובל משני שברים בכנף שמאל, הוא היה חלש מאוד ולאחר שקיבל טיפול תומך בעזרת נוזלים, חימום הגוף והאכלות, מצבו התייצב והחלטנו לנתח אותו בהקדם האפשרי", מספרת ד"ר אריאלה רוזנצוויג, וטרינרית בבית החולים שניתחה את דורס הלילה הזעיר.

 

לאחר הניתוח, נראה כי הדורס מתאושש בהצלחה. רוני אליאס, מטפלת בחיות בר בבית החולים, מביאה את הפציינט מכלוב האישפוז בו הוא נמצא בבידוד לבדיקה במרפאה. רוזנצוויג בוחנת את העוף הקטנטן ובודקת שאזור הניתוח לא הזדהם ונותר נקי. לאחר שקילה קצרה, התוצאה משביעת רצון. השעיר שוקל 86 גרם והוא העלה 20 גרם מאז שהגיע לראשונה לבית החולים.

 

כתב: ארז ארליכמן, צילום: רועי תורג'מן, עריכה: דפי מקל, פתיח: צח גולדברגר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
"בעקבות הפציעה הוא נותר בשטח ללא יכולת לעוף או לצוד מזון ואם לא היו אוספים אותו, הוא היה מת. הכנסנו לו פין מתכת כדי לקבע את הכנף", היא אומרת. "היום כבר הפצע נראה תקין ובקרוב נוכל להוציא את הפין מהכנף, כדי שהוא יתחיל לעבור טיפולי פיזיותרפיה לשיקום יכולת התעופה".

 

בישראל ישנם מספר מינים של דורסי לילה קטנים, ביניהם כּוֹס הֶחֳרָבוֹת, שעיר משורטט ושעיר מצוי. השעירים הם דורסי לילה הקטנים ביותר בישראל. בטבע הם ניזונים מחרקים, ממכרסמים וזוחלים קטנים, ולא יהססו גם לטרוף ציפורי שיר. איזה מזון מקבל השעיר בתקופת האישפוז?

 

"שעירים הם עופות בעייתים כשהם מצויים בשבי. הם לא אוכלים בימים הראשונים בכוחות עצמם ואנו צריכים להאכיל אותם באופן ידני", מספרת רוזנצוויג. בתום הבדיקה, מתגלה כי השעיר שומט מעט את הכנף בעקבות הניתוח ורוזנצוויג מקבעת אותה באמצעות חבישה קלה. בינתיים, ארוחת הצהריים של השעיר מגיעה ואליאס מניחה את הקערה על שולחן הטיפולים.

 

"אנחנו מנסים לתת להם את האוכל שהם טורפים בטבע, החל ממקקים וחרקים שונים ועד מכרסמים וציפורים", היא מסבירה ובעזרת פינצטה, שולפת נתח בשרי קטן מקערת המתכת ומקרבת אותו למקורו של השעיר.

 

צילום: רועי תורג'מן

 

 
בתחילה הוא אדיש למזון, למרות מספר שכנועים עדינים, השעיר מתעקש שלא לאכול ולרוזנצוויג לא נותרת ברירה. היא אוחזת במקורו ופותחת אותו לרווחה, תוחבת פנימה את המזון והשעיר בולע אותו. "יש שעירים שלא יאכלו בכוחות עצמם בכל תקופת שהותם באישפוז ויש שעירים שמתחילים לאכול לבד בימים הראשונים. לכל אחד יש אופי שונה, אבל המטרה שלנו היא לשמור עליהם בחיים כדי שיוכלו להחלים".
 
פעולת ההאכלה נמשכת מספר דקות והשעיר מחסל כמות נאה של מזון, אם כי בחלק מן הנסיונות הוא עדיין מפגין סרבנות רגעית ובתנועות ראש מהירות, הוא מעיף מספר נתחים בחדר הטיפולים. לאחר שהזפק של השעיר התמלא, הגיע זמנו לשוב לתא האישפוז.
 
"מצפה לו תקופת החלמה של השבר בשילוב של טיפולי פיזיותרפיה. אנחנו מחכים שהנוצות שלו תצמחנה, כדי שנוכל לאמן אותו בתעופה. אם כל הדברים הללו יתבצעו, אז הוא גם יהיה כשיר לשוב לטבע", היא מסכמת. "בינתיים, הדבר תלוי מאוד באם הוא יתחיל לאכול לבד, כי יש לכך השפעה גדולה על כושר ההישרדות שלו". 
 
בשבועות האחרונים מצבו של השעיר הקטן משתפר בהדרגה. ובבית החולים מאמינים כי הוא ישוב לטבע בחודשים הקרובים.
 


 
רוצים עוד סיפורי חיות? בואו לבקר בבלוג "בית החולים לחיות בר 

 

מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם הגורמים הבאים: מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911* >> ד"ר רונה נדלר: 057-8842263 (מירס: 96*77*2000) >> עינת מטלון במרפאת בית החולים בספארי בר"ג: 057-8663920, 03-6305322

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שעיר מצוי. ישוב לטבע בעוד מספר חודשים
צילום: רועי תורג'מן
ד"ר אריאלה רוזנצוויג בודקת את הכנף המנותחת
צילום: רועי תורג'מן
מומלצים