שתף קטע נבחר
 

בחנוכה הקרוב: מותר להעסיק נוער גם בלילה

הוראה של התמ"ת תאפשר להעסיק בני נוער גם בחופשה הקרובה בשעות הלילה וללא הגבלה. הנוער העובד והלומד: "זה מחזיר אותנו לתקופות אפלות". התמ"ת: בעקבות המצב הכלכלי הוחלט באופן חד פעמי לאפשר לנערים לעבוד יותר

מעתה יכולים מקומות עבודה להעסיק בני נוער גם באמצע הלילה ולפנות בוקר. כך מתברר מהוראה חדשה שהוציאו היועצים המשפטיים של משרד התמ"ת והאחראית על אכיפת חוקי עבודה במשרד. "ההוראה החדשה תגרום לעבדות של בני נוער ולניצולם", אומרים בתגובה בהסתדרות הנוער העובד והלומד.

 

עשרות אלפי בני נוער מגילאי 15 ומעלה עובדים מדי שנה בעבודות שונות. בימי החופשה גדל מספרם.

במקרים רבים, מקומות העבודה מנצלים אותם ומעסיקים אותם שעות ארוכות ללא תשלום עבור שעות נוספות וללא הזכויות המגיעות להם.

 

חוק עבודת הנוער שנחקק בשנת 1953 נועד להגן על בני הנוער. בין היתר קובע החוק כי אסור להעסיק נער אחרי שעה 10 בלילה, ובמקרים מיוחדים ניתנת אפשרות להעסיקם שעה נוספת עד 11 בלילה. החוק נועד להגן על נערים צעירים מניצולם בידי מעסיקים שיעסיקו אותם בשעות הלילה ולא ישלמו להם. מטרה נוספת של החוק היא למנוע מבני הנוער לשוב בשעות מאוחרות שבהן אין תחבורה ציבורית הביתה ולסכן את עצמם. במהלך השנים אף אירעו כמה מקרי אלימות ורצח של בני נוער ששבו מאוחר בלילה מעבודתם.

 

באחרונה החליטו במשרד התמ"ת לבטל את ההגנה הזו על בני הנוער. ממסמך שהגיע לידי "ממון" ועליו חתומים היועץ המשפטי של משרד התמ"ת מיכאל אטלן, התובעת הראשית במשרד עו"ד תמר פינקוס וראש מינהל האכיפה יפה סולימני, נקבע בהוראת שעה כי מעתה ניתן יהיה להעסיק בחופשות בני נוער עד שעות מאוחרות ללא הגבלת שעה.

 

מחברי המסמך מסבירים כי בעקבות המצב הכלכלי הקשה נוצר צורך לעודד בני נוער לסייע בפרנסת המשפחה ולצורכיהם האישיים מבלי שהדבר יהיה נטל על המשפחה. עוד מסבירים השלושה כי הדבר נועד למנוע הידרדרות בני נוער לעבריינות ופשע.

 

"זו החלטה בלתי מוסרית"

בהסתדרות הנוער העובד והלומד זועמים על ההחלטה ודורשים לבטל אותה. "זו החלטה בלתי מוסרית המהווה כתם שחור על דמותה של מדינת ישראל ומחזירה אותנו לתקופות אפלות," אומר יו"ר הסתדרות הנוער העובד והלומד, פסח האוספטר. ילדים מסיימים לעבוד בשעות הלילה המאוחרות, שבהן אין תחבורה ציבורית. גורמי המקצוע במשרד התמ"ת החליטו פשוט להפקיר את הילדים כל זאת בנימוק שהילדים צריכים לסייע בפרנסת המשפחה בגל המשבר הכלכלי. זו פשוט החלטה מזעזעת, אין מילים אחרות".

 

לדבריו, החלטה זו היא מסר למעסיקים נצלנים שיוכלו להעסיק בני נוער בכל שעות הלילה. "ההחלטה הזו מנוגדת לאמנות בינלאומיות להגנה על ילדים ובני נוער. במקום להגביר את האכיפה ולהיאבק במעסיקים המנצלים בני נוער, מחליטים במשרד התמ"ת להרחיב את השוליים ומפיצים מסמך שערורייתי שכזה", אומר האוספטר.

 

יו"ר הסתדרות הנוער העובד והלומד פנה אתמול לשר התמ"ת בנימין בן-אליעזר בבקשה לבטל את ההנחיה. מחר תערוך הסתדרות הנוער העובד והלומד הפגנה מול לשכת שר התמ"ת בירושלים בדרישה לבטל את ההוראה.

 

ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה כי הוראת השעה, שתהיה תקפה גם לחופשת חנוכה הקרובה, הוצאה לאחר פניות רבות של נערים שהתלוננו כי נדחו על ידי המעסיקים בנימוק ששעות העבודה המותרות להעסקה של נערים אינן תואמות את דרישות המעסיקים.

 

"לאור המשבר הכלכלי ובעיות התעסוקה הוחלט כי במהלך החופשה מלימודים בקיץ 2009 ובחופשות מוכרות עד לחופשת חנוכה 2009 לא תיאכף ההוראה המחייבת העסקת נער עד לשעה 11 בלילה בלבד. מדובר בהוראת שעה בלבד ועל כן ההנחיה תפוג לאחר חופשת החנוכה. אם תידרש החלטה חדשה לקראת חופשת הקיץ בשנת ,2010 היא תידון מחדש," נמסר מהתמ"ת.

 

נערים עובדים במספרים:

170 אלף בני נוער עובדים במהלך השנה בישראל.

55 אלף מהנערים העובדים הם בני 11 עד 15.

3,500 ילדים ובני נוער הועסקו השנה בהופעות ופרסומות.

500 מהם פעוטות בגילאי שנה עד 5.

5,411 פניות הגיעו למוקד הטלפוני של הסתדרות הנוער העובד והלומד

962 תיקים נפתחו נגד מעסיקים שניצלו ילדים ובני נוער.

187 תביעות הוגשו לבתי הדין לעבודה.

17.5% מהתיקים היו נגד חברות כוח אדם וניקיון.

1.8 מיליון שקל הוחזרו לבני נוער בעקבות תביעות שהגישו.

 

(נתונים: הסתדרות הנוער העובד והלומד)

 

הכתבה מתפרסמת היום במוסף "ממון" בידיעות אחרונות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים