א'-ב' של סקי וסנובורד: מילון המונחים השלם
חושבים שגוּפי זה דמות של דיסני וסלאש זה גיטריסט עם שיער ענק? כנראה שאתם לא שולטים בשפת השלג. כדי שלא תעשו פאדיחות בחופשת הסקי הקרובה שלכם, כדאי שתלמדו כמה מושגים בסיסיים: ממוגולים וריילים ועד בומברדיניו ואפרה סקי
א
אולימפיאדת חורף – כמו זו של הקיץ, רק שכולם מתלבשים חם והכל לבן מסביב. תתקיים בפברואר 2010 בוונקובר, קנדה. במשחקים יתחרו יותר מ-2,000 ספורטאים ב-15 ענפים.
אוסטריה – מובילה את אירופה בכל הקשור לאפרה סקי (ע"ע), חיי לילה (ע"ע) ופינוקי ספא (ע"ע). בין האתרים הגדולים במדינה ניתן למנות את Ischgl, St. Anton, Mayrhofen ו-Solden.
אופנוע שלג – כמו אופנוע ים, רק עם מגלשיים בחלקו התחתון. אפשר לשכור אופנועי שלג ברוב האתרים או לנסות באמצעותו את המקבילה החורפית לסקי מים (האופנוע מושך ואתם גולשים).
אוף פיסט (Off Piste) – כל מה שמחוץ למסלולים המסומנים. בד"כ מדובר בשלג עמוק ופאודר (ע"ע) איכותי, שלא נמעך ע"י חתולי השלג (ע"ע). מחוץ למסלולים יש סכנה של סלעים, בורות ואף מפולות. מומלץ להתייעץ במדריך לפני שמתרחקים יותר מדי.
מילוני מונחים נוספים:
מחוץ למסלולים בשאמוני (צילום: OT Chamonix. Monica Dalmasso)
איטליה – חלקה הצפוני נמצא במרכז האלפים. במדינה נמצא מרחב הגלישה הגדול בעולם: 'Dolomiti Superski', שכולל 1223 ק"מ של מסלולים בסקי פס אחד. כמו כן יש שני אתרים בהם השלג מובטח (ע"ע) לאורך החורף (Passo Tonale ו-Livingo), עיירת סקי פטורה ממס (Livingo) ואתר יוקרתי לעשירון העליון (Madonna di Campiglio).
אלפים – שרשרת ההרים הגבוהה ביותר באירופה, שמכילה את הרוב המוחלט של אתרי הסקי ביבשת. האלפים חוצים את אוסטריה, סלובניה, איטליה, שוויץ, ליכטנשטיין, גרמניה וצרפת. ההר הגבוה ביותר הוא המון בלאן (כ-4,807 מטר).
אנדורה – נסיכות קטנה בהרי הפירנאים, בין צרפת לספרד. יש בה מעט אתרי סקי והם מתאימים בעיקר למתחילים שלא מחפשים מגוון גדול של מסלולים. אנדורה ידועה בעיקר בזכות העובדה שהיא מציעה קניות ללא מע"מ.
אפרה סקי – מונח שפירושו המילולי: אחרי הסקי. במקור הכוונה לשתייה וריקודים בפאבים של האתר בסוף יום הגלישה, כשכולם עדיין בבגדי הסקי. אפשר להשתמש במושג גם כדי לתאר את מגוון אפשרויות הבילוי באתר, החל בספא ושופינג וכלה במתקני שעשועים והופעות. למרות שהמונח צרפתי, דווקא באוסטריה תמצאו את האפרה הכי סוער.
אפרה סקי באישגל. אוסטריה (צילום: באדיבות SkiDeal)
ב
בומברדיני – קוקטייל חם של וויסקי וליקר ביצים/אייריש קרים שמוגש בליווי קצפת. להיט במסלולי הסקי באיטליה. מוכר גם בשם "בומברדיניו".
בוקס – מתקן מלבני דמוי קופסה שניתן למצוא בסנופארקים (ע"ע). משמש גולשי סקי וסנובורד לביצוע תרגילים.
ביגוד תרמי – שכבת ביגוד הסקי הראשונה שבאה במגע עם הגוף. ביגוד תרמי עשוי מבדים סינתטיים מנדפי זיעה (בניגוד לכותנה למשל, שסופגת אותה), ועוזר לגוף לשמור על חום הגוף. מדובר לרוב בבדים דקים יחסית שקצב הייבוש שלהם גבוה.
ביינדינגס – המחברים שמקבעים את נעלי הגלישה למגלשיים או לסנובורד. ביינדינגס של סקי ישתחררו באופן מיידי במקרה של תאונה, בעוד שביינדינגס של סנובורד או סקיבורד (ע"ע) יש לשחרר באופן ידני.
נעל סנובורד בתוך ביינד (צילום: SkiDeal)
ג
גוֹגלס (Goggles) – משקפת גלישה. מגנה על העיניים וחלק מהפנים מפני פגיעה, מחוברת לראש באמצעות רצועה ומאפשרת ראות טובה יותר בשלג מרוב משקפי השמש. מומלץ לבחור בגוגלס עם עדשה כפולה, שמונעת הצטברות אדים.
גונדולה – מעלית תא סגור שמיועדת ל-4 עד 8 נוסעים, בה יש להניח את המגלשיים והסנובורדים במתקן מיוחד מחוץ לתא. זאת לעומת Cable Car, שהוא רכבל גדול הרבה יותר אליו נכנסים הגולשים כשהם מחזיקים את הציוד בידיהם. ה-Cable Car הגדול ביותר בעולם נמצא באתר Ischgl שבאוסטריה, ויכול להכיל 180 איש בשתי קומות.
גוּפי (Goofy) – כינוי לצורת העמידה על סנובורד כשהרגל הימנית קדימה. הצורה ההפוכה, שבה רגל שמאל היא הקדמית, מכונה Regular.
גרומינג – הידוק השלג והחלקתו על המסלולים. מתבצע בלילות באמצעות חתולי שלג (ע"ע).
ד
דיוטי פרי – עצירת חובה בדרך של כל ישראלי לחו"ל, אבל גם סיבה טובה לבחור באתרים מסוימים אם אתם חובבי שופינג. כך למשל, עיירת הסקי Livingo שבאיטליה פטורה כולה ממס, וכמוה גם העיירה Samnuan השוויצית הסמוכה ל-Ischgl שבאוסטריה. גם באנדורה הקניות פטורות ממס.
ה
הלי סקי (Heli Skiing) – מסוק מנחית אתכם על פסגת הר מבודדת, כשמסביב רק פאודר (ע"ע) בתולי. כשאתם מסיימים לגלוש למטה המסוק מעלה אתכם לעוד סיבוב. דוגמאות למקומות באירופה שאפשר לעשות בהם הלי סקי: שלושת העמקים בצרפת ו-Lech הסמוך ל-St. Anton.
ו
וויסלר בלאקומב (Whistler Blackcomb) – אתר הסקי הכי גדול בצפון אמריקה. נמצא כ-115 ק"מ מצפון לוונקובר ויהווה את מוקד התחרויות באולימפיאדת החורף 2010 (ע"ע).
וקס – שעווה. לא מהסוג שמוריד שערות אלא מהסוג שמפחית חיכוך עם השלג ומגדיל את המהירות. ציוד השכרה מגיע כשהוא כבר מטופל בווקס, אבל ציוד פרטי מומלץ לקחת לטיפול לפחות פעם בעונה.
ח
חיי לילה – המשך ישיר לאפרה סקי (ע"ע), שכולל מסיבות, ריקודים ופאבים עמוסי אלכוהול. החגיגות הסוערות באוסטריה – באתרים כמו St. Anton, Ischgl, Mayrhofen, ו-Solden – נחשבות לכאלו שישאירו אתכם ערים עד הבוקר.
חרמון – אתר הסקי הלאומי. הוא אמנם זוכה לשלג מועט מאוד ולרוב עמוס במבקרים, אך עדיין מספק אופציה לא רעה ליום לבן באמצע השבוע. מעין הכנה לחופשה הרצינית באירופה.
חתול שלג –טרקטור גדול שנע על שרשראות זחל כשמאחוריו מתקן דמוי מחרשה. תפקידו להדק ולהחליק את השלג במסלולים לנוחיות הגלישה.
ט
טי בר (T Bar) – הסיוט של כל גולש סנובורד ולא תענוג גם לגולשי סקי. מעלית זוגית שמורכבת ממוט ארוך שקצהו נראה כמו T הפוכה. המוטות הקצרים מונחים מתחת לישבני הגולשים ומושכים אותם למעלה בשעה שהם גולשים על מגלשיים או סנובורד.
העיקר שבסוף מגיעים למעלה. T Bar (צילום: Index Open)
כ
כפפות – גם כדי שלא ינשרו לכם האצבעות מרוב קור, אבל גם נגד פציעות. כפפות סנובורד עשויות לרוב מחומרים חזקים ואטומים יותר מכפפות סקי, ובחלקן יש הגנה מיוחדת לשורש כף היד.
כפתור – מעלית גלישה ליחיד שמורכבת ממוט ארוך שבקצהו צלחת עגולה. את הצלחת מניחים בין הרגליים והמעלית מושכת את הגולש במעלה המדרון. גולשי סנובורד מחויבים לנתק את רגלם האחורית מהביינדינגס בטרם העלייה בכפתור.
מ
מוגולים – נקראים לעתים גם Bumps. גבעות שלג צפופות במסלולים שגובהן כמה עשרות ס"מ. הגלישה במוגולים מצריכה מיומנות גבוהה ויכולת לבצע פניות קטנות במהירות.
מפולת שלג – סכנה שאורבות לגולשים שבוחרים לגלוש באזורים מרוחקים של ההר ללא ליווי או הדרכה. חשוב לבדוק את ההתרעות לפני שיוצאים, לא לגלוש לבד ולהצטייד באמצעי איתור וחפירה.
ס
סוויץ' - כינוי לגלישה אחורנית בסקי, ולגלישה עם הרגל הפחות נוחה לכם קדימה בסנובורד.
סטפ-אין (Step-In) – שיטה מיושנת לחיבור בין נעלי סנובורד לבורד עצמו. השיטה בעייתית לשימוש בשלג עמוק ומאפשרת שליטה נמוכה יחסית בקרש. כיום השיטה הנפוצה ביותר היא של רצועות (Ratchets), גם בציוד להשכרה.
סלאש (Slush) – תערובת שלג-מים דמוית ברד שנוצרת במזג אוויר חמים יחסית ומאטה את הגלישה. לעתים הסלאש מתערבב עם מעט אדמה שנמצאת תחתיו ומקבל צבע מוקה.
סנובורד, גלישת – המקבילה המושלגת של גלישת הגלים והסקייטבורד וספורט אולימפי רשמי משנת 98'. הקרשים עליהם גולשים עשויים לרוב מעץ, הנעליים רכות יותר מנעלי סקי ואין שימוש במקלות.
סקיבורדינג – נקרא בטעות גם 'סנובליידינג'. גלישה על מגלשיים קצרים מאוד ביחס למגלשי סקי סטנדרטיים. הסקיבורדס בנויים בד"כ בצורה סימטרית: גם הקצה האחורי מתעקל כלפי מעלה כדי לאפשר גלישה עם הגב למדרון.
גולשים בסנופארק של מאיירהופן (צילום: Roman Lachner)
סנופארק – גן שעשועים לגולשים עם מגוון מתקנים לביצוע פעלולים: קיקרים (ע"ע), ריילים (ע"ע), בוקסים (ע"ע) ועוד. כמעט בכל אתר קיים לפחות סנופארק אחד. בין הסנופארקים המובילים באירופה ניתן למנות את אלו של Livingo (איטליה), Ischgl, Mayrhofen (אוסטריה) Val Thorens, ו-Tignes (צרפת).
ספא – הפינוק המושלם לשרירים הדואבים בסוף יום הגלישה. מה שהפך בשנים האחרונות לטרנד ישראלי, הוא כבר מסורת רבת שנים אצל האוסטרים. ברוב האתרים באוסטריה תמצאו מרכז ספא גדול בעיירה ומתקני סאונה וג'קוזי במלונות עצמם.
סקי-אין/סקי אאוט – האפשרות לגלוש ישירות מפתח המלון ולחזור אליו בגלישה. ישנן עיירות שכמעט כל המלונות בהן הם Ski-In/Ski-Out, דוגמת Val Thorens בצרפת.
סקי אלפיני – הסקי שרובנו מכירים: גלישה במורד מדרון מושלג כשנעלי הסקי מחוברות במלואן למגלשיים (בניגוד לסקי נורדי או טלמרק). סקי אלפיני כולל 4 מקצועות תחרותיים – סלאלום, סלאלום ענק, סופר G ודאונהיל – שנבדלים זה מזה באורך המסלולים ובמרחק בין זוגות השערים שהגולש צריך לעבור ביניהם.
סקי פטרול – המד"א וה-669 של אתרי הסקי. צוות שקיים בכל אתר ותפקידו לספק עזרה ראשונה, לחלץ ולפנות גולשים. במידת הצורך והיכולת, אנשי הסקי פטרול גם אוכפים את כללי ההתנהגות על ההר.
סקי פס – יותר נכון לקרוא לו Lift Pass, שכן הוא מתיר את השימוש במעליות האתר. הוא מוגבל בזמן (ימים/עונה בד"כ) ולא במספר השימושים. מי שיש לו כוח ברגליים יכול לטפס ברגל ולגלוש בחינם בכל אתר בעולם.
ע
עונת הסקי – במרבית האתרים באירופה ובחצי הכדור הצפוני עונת הסקי נמשכת בין דצמבר לאפריל. באתרים בהם יש קרחון ניתן לגלוש גם בקיץ. באתרי הסקי בחצי הכדור הדרומי עונת הגלישה נמשכת בדר"כ בין יוני לתחילת אוקטובר.
פ
פאודר – החלום הרטוב של רוב הגולשים. שלג טרי, קל ואבקתי, אופייני לחלקים גבוהים בהר ולאזורים שבהם הטמפרטורה לא עולה מעל האפס גם במהלך היום. לרוב, המונח מתייחס לשלג עמוק (ע"ע) מחוץ למסלולים. הגלישה עליו מרגישה כמו ריחוף באוויר, רק צריך לשמור על המהירות ולהיזהר לא להתחפר.
פיצה – כינוי לשיטת העצירה הבסיסית בסקי, בה מפנים את קצות המגלשיים הקדמיים זה כלפי זה, מפעילים לחץ על הלהבים הפנימיים ומכופפים ברכיים. פוזיציה זו מכונה גם Snow Plow.
הכי חשוב לדעת לעצור (צילום: SkiDeal)
פליס (Fleece) – אריג רך וקל משקל שעשוי 100% פוליאסטר. הוא מבודד פי שניים מצמר ופי ארבע מכותנה, אך גם מאפשר נידוף זיעה ומתייבש בקלות. בגלישה הוא משמש בתור שכבת ביניים בין הביגוד התרמי (ע"ע) למעיל חיצוני אטום למים.
פארלל – השאיפה של כל גולש סקי מתחיל: להפסיק עם הפיצה (ע"ע) ולרדת את המדרון כשמגלשיו מקבילים לאורך כל הדרך.
פריסטייל (Freestyle) – סגנון גלישה שמאופיין בקפיצות, פעלולים ואקרובטיקה. גולשי פריסטייל מבלים חלק גדול מהזמן בסנופארקים (ע"ע) ובאוויר באופן כללי.
פרירייד (Freeride) – סגנון שמאופיין בגלישה בשלג שאינו מהודק, מחוץ למסלולים ולרוב באזורים מרוחקים שיש להגיע אליהם בטיפוס או בעזרת מסוק (הלי סקי, ע"ע). גלישת פרירייד כוללת גלישה בשלג עמוק, בין עצים וסלעים, וקפיצות מצוקים.
צ
ציוד – ציוד סקי כולל נעליים, מגלשיים ומקלות. ציוד סנובורד כולל נעליים, ביינדינגס ובורד. אפשר לקנות ציוד גם בארץ וגם בחו"ל, אך למתחילים כדאי להסתפק בשכירת ציוד באתר.
צ'כיה – נמצאת מצפון לאוסטריה וגובלת בצפונה עם גרמניה ופולין. אתר הסקי הגדול במדינה נקרא Spindleruv Mlyn ונחשב מצוין למתחילים. בזכות מיקומה של צ'כיה בקו רוחב גבוה היא זוכה לכמויות יפות של שלג מדי עונה.
צרפת – היא לא רק משכנו של ההר הגבוה ביותר באלפים ובאירופה, המון בלאן, אלא גם מעצמת אתרי סקי. למרות שחיי הלילה בה לא סוערים כמו באוסטריה (להוציא את Tignes ו-Val Thorens), יש בה מגוון רחב של אתרים ותנאי שלג מצוינים.
ק
קארבינג (Carving) – סגנון גלישת סקי מתקדם שבו הפנייה מושגת באמצעות העברת משקל חדה ללהבים והטיית הברכיים לכיוון המדרון. מגלשי קארבינג, שהפכו לסטנדרט כיום, בנויים כך שחלקם המרכזי צר יותר מהקצה והזנב.
קיקר – מקפצה עשויה משלג. המקבילה החורפית לרמפה של גולשי הסקייטבורד. אפשר למצוא קיקרים בגדלים שונים בכל סנופארק, וגם לבנות אותם לבד באמצעות את חפירה או סנובורד.
קסדה – לא רק למי שמבלה המון שעות בסנופארק (ע"ע) או בגלישת פרירייד (ע"ע) קיצונית, קסדה היא אמצעי מיגון חשוב לכל גולש.
קרוס קאנטרי – גלישת סקי במישור. מגלשי קרוס קאנטרי צרים יותר ממגלשי סקי אלפיני, הנעליים רכות וקלות יותר ויש גם ביינדינגס שלא מחברים את העקב למגלשיים. מדובר בענף קל יחסית ללמידה אך תובעני מבחינה אירובית.
ר
רייל – מעקה, מתקן בסנופארק (ע"ע) שחלקו העליון שטוח וצר מאוד. מומלץ לגולשים מתקדמים בלבד.
רכבל כיסאות (Chair Lift) - המתקן הכי נפוץ באתרי סקי לעלייה במעלה ההר. יש כיסאות לבודדים וגם כיסאות ל-10 אנשים. בחלק מהאתרים יש רכבלים מקורים וכאלה עם מושבים מרופדים ומחוממים.
ש
שוויץ – פרט לשוקולד, שעונים וגבינות, שוויץ ידועה גם בזכות הנופים המרשימים של האלפים העוברים בשטחה ואתרי הסקי שלה. האתר הידוע ביותר במדינה הוא St. Moritz, שמושך עשירים ומפורסמים מכל העולם.
שוּס (Scuss) – באנגלית: Tuck Position. גלישה בגוף כפוף ומכונס לשם צבירת מהירות. עבור גולשים שאינם תחרותיים משמש השוס כאמצעי לגמוע קטעים מישוריים מבלי להצטרך ללכת ברגל.
גולש אוסטרי בתנוחת שוּס (צילום: Gettyimages Imagebank)
שופינג – ככלל, המחירים באתרי סקי גבוהים מאוד. אולם בסוף העונה (תחילת אפריל והלאה) אפשר למצוא מציאות. עיירות סקי כמו Livingo באיטליה ו-Samnaun בשוויץ גם מציעות קניות פטורות ממס.
שלג בטוח (Snow Sure) – מושג המשמש לתיאור אתרים שבזכות גובהם ומיקומם הגיאוגרפי זוכים בקביעות לכמויות גדולות מאוד של שלג מדי עונה, מה שמבטיח תנאי גלישה טובים. דוגמאות לאתרים כאלה באירופה: Passo Tonale ו-Livingo (איטליה), Val Thorens (צרפת) ו-Ischgl (אוסטריה).
שלג עמוק – השלג שמצטבר מחוץ למסלולים ואף חתול שלג לא מהדק אותו. עומקו יכול להגיע ליותר ממטר. הגלישה בשלג עמוק דומה לריחוף אך דורשת כוח ברגליים והעברה של המשקל לחלק האחורי של המגלשיים/סנובורד.
ת
תותחי שלג – כשטמפרטורת הסביבה נמוכה דיה, תותחי שלג מסוגלים לייצר שלג מלאכותי באמצעות התזת מים ואוויר דחוס מעל המסלולים.
חנה יגר היא עורכת תוכן בחברת תיירות הסקי SkiDeal