חקירת הזיהום בירקון תיפתח מחדש
שנה לאחר הזיהום החמור בירקון, שגרם לנזק אקולוגי קשה, החליט המשרד להגנת הסביבה לסגור את תיק החקירה בנושא מבלי להצביע על אשמים. אזרח מודאג שעקב אחר הנושא הגיש ערר וכעת מודיע המשרד כי התקבל מידע רלוונטי חדש והחקירה תיפתח שוב
המשרד להגנת הסביבה פותח בימים אלה מחדש את תיק החקירה בנוגע לאירוע הזיהום החמור בנחל הירקון לפני כשנה - כך נודע ל-ynet. החקירה נפתחת מחדש זמן לא רק לאחר שהמשרד הודיע כי החליט לסגור את התיק ולא לקדם הלכים משפטיים נגד איש מהמעורבים.
ההודעה על הפתיחה מחדש של החקירה התקבלה, לאחר שבימים האחרונים הוגש ערר נגד ההחלטה לסגור את התיק. מגיש הערר הוא ד"ר אהוד פינקלשטיין, אזרח מודאג ומהנדס כימיה במקצועו שעקב אחר הנושא באופן עצמאי וגילה את כוונת המשרד לסגור את התיק בלי אשמים - כפי שנחשף לראשונה ב-ynet.
מהמשרד נמסר כי הגיע מידע חדש בנושא, ולפיכך הוחלט לבדוק האם כיוון החקירה הנוכחי עשוי להוביל לכתב אישום.
"אירוע אקולוגי חמור"
תזכורת: האירוע החמור החל בשריפה במפעל רהיטים באזור התעשיה "נווה נאמן" בהוד השרון. האש התפשטה למפעל "סנו" הסמוך, ואחזה במחסן בו הוחזקה כמות גדולה של חומרי ניקוי. במהלך פעולות הכיבוי התיזו הכבאים מים כדי לכבות את האש, והמים שטפו כמויות גדולות מחומרי הניקוי לתוך מערכת הביוב האזורית.
עוד על הזיהום בירקון:
- לאחר השריפה בהוד השרון, "אמבט קצף" בירקון
- קצף וריח חריף בירקון בעקבות הזרמת שפכים
- דגים מתים וברווזים מפוחדים בירקון המוקצף
חומרי הניקוי "חנקו" את מתקן טיהור השפכים האזורי, שהחל להזרים לנחל שפכים גולמיים יחד עם כמות גדולה של חומרי ניקוי. הירקון התמלא בקצף ובצנחת ביוב, וכעבור שעות אחדות החלו לצוף על המים אלפי דגים מתים – בעיקר בקטע שבין נחל קנה ל"שבע טחנות".
אנשי המקצוע במשרד וברשות שיקום הנחל הגדירו בזמנו את הזיהום כ"אירוע אקולוגי חמור", שכל בעלי החיים בנחל מתו ושמאמצי השיקום של הנחל הוחזרו "שנים לאחור".
דגים מתים בירקון אחרי הזיהום (צילום: דני צוקרמן)
ד"ר פינקלשטיין, עקב כאמור בדאגה אחר הפרשה וביקש לפני מספר חודשים לשמוע מאנשי המחלקה המשפטית במשרד אודות ההתפתחויות בה. לפני מספר שבועות התאכזב לגלות כי במשרד החליטו לסגור את התיק מבלי להצביע על אשמים באירוע. "נסיבות האירוע מורכבות ביותר, אינן חד משמעיות, ובמצב הדברים הנוכחי אין ראיות כנגד מי מהגורמים, כך שיהיה בהם כדי גיבוש לכלל תביעה משפטית", נכתב לו באופן רשמי
| ||||||
|
פינקלשטיין סבור כי אירוע זיהום סביבתי כה חמור צריך להחקר עד תום, ולהצביע על אשמים בצורה ברורה כדי לשמש לצרכי הרתעה וכן כדי שיופקו ממנו הלקחים פן יתרחש שוב - באותו מקום או במקום אחר. עוד הוא סבור כי למשרד להגנת הסביבה יש מעורבת כלשהי באירוע, ולכן הוא רואה טעם לפגם בכך שהמשרד מופקד על החקירה ולמעשה חוקר את עצמו - או שמא מנסה להסיט את תשומת הלב ממעורבותו לכאורה.