הסוף לסחבת: בסיסי צה"ל יחוברו למערכת הביוב
בסיסים רבים של צה"ל לא מחוברים למערכת הביוב ומזרימים את השפכים לטבע. במשך שנים ביקשו משרדי הגנת הסביבה והתשתיות לשכנע את צה"ל לפתור את המצב, אך נתקלו בקשיים וסחבת. כעת החליטו: משרד הביטחון יקצה כספים ויטפל בבעיה אחרת יבקשו מהממשלה לכפות זאת עליו
המאבק הארוך לחיבורם של 150 בסיסי צה"ל ברחבי הארץ למערכת הביוב הגיע לנקודת תפנית חשובה: במשרד להגנת הסביבה ובמשרד התשתיות החליטו לכפות על משרד הביטחון לחבר את הבסיסים למערכת הביוב ולמכוני טיהור השפכים, במקום שהביוב יזרום לטבע.
התוכנית לחיבורם ההדרגתי של הבסיסים לביוב נגררת כבר תקופה ארוכה. לאחר שקצו בסחבת וגרירת הרגליים מצד מערכת הביטחון, ניסחו במשרד להגנת הסביבה ובמשרד התשתיות טיוטת הצעת מחליטים שדורשת ממשרד הביטחון להקצות כספים לטיפול במצב. במידה ובמשרדים יתרשמו שהתוכנית מתעכבת או שאין שיתוף פעולה מצד משרד הביטחון, יביאו את הצעת המחליטים לאישור הממשלה, ויאלצו את משרד הביטחון לתת מענה למצב.
במשך שנים נותרו בסיסי צה"ל הרבים ברחבי הארץ מנותקים ממערכות הביוב המקומיות, וממכוני טיהור השפכים. במשרד להגנת הסביבה ומשרד התשתיות ביקשו כבר זמן רב לחברם למערכת, ולמנוע את הזיהום והנזק הרב שנגרם כתוצאה מהזרמת השפכים לטבע ולמקורות מים. עד כה, למרות פניות מרובות מצד שני המשרדים למשרד הביטחון, סירבה מערכת הביטחון להקצות לכך את המשאבים הדרושים ופתרון הסוגיה התעכב.
לאחרונה, במקביל לתוכנית, החליטו בשני המשרדים לגבש הצעת מחליטים בנושא, שתחייב את מערכת הביטחון להקציב את הסכום הדרוש - כ-400 מיליון ש"ח. במשרדי הגנת הסביבה והתשתיות הבהירו שבמידה וחיבור מחנות צה"ל לא יתקדם כמתוכנן על פי ההסכמות, הצעת המחליטים תוגש להכרעת הממשלה שתכפה על משרד הביטחון לפעול.
ואולם, במקביל לשוט שהונף, ועל מנת להימנע מהבאת הנושא בפני הממשלה, פתחו הצדדים במגעים למציאת פתרון מוסכם. הפתרון המסתמן הוא חיבור הדרגתי של בסיסי צה"ל השונים. תחילה יחוברו בסיסים גדולים וכאלה שניתן לחברם למערכות טיהור שפכים עירוניות קיימות. לאחר מכן יחוברו הבסיסים הקטנים והמבודדים יותר.
צה"ל: חלק מהבסיסים הם מתקופת המנדט
מבדיקת ynet עולה כי התוכנית המתגבשת מתבססת, בין השאר, על רשימה מפורטת של סדרי עדיפויות שגובשה במשרד התשתיות הלאומיות ובמשרד להגנת הסביבה.
| ||||||
|
מנתוני המשרד להגנת הסביבה עולה כי מחנות צה"ל מהווים למעלה מ-50 אחוז מהמקורות להם טרם נמצא פתרון בנושא השפכים. השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, התבטא בנושא זה בעבר בעדות שמסר לוועדת החקירה הממלכתית בנושא משק המים. הוא אמר אז כי למרות תקציב הענק ממנו נהנה משרד הביטחון (כ-45 מיליארד ש"ח), טרם הושגה מצדו הסכמה לתקצב את הטיפול בביוב.
במשרד התשתיות אישרו את פרטי המגעים והצעת ההחלטה, אך הדגישו כי המטרה היא בראש ובראשונה לקדם את הנושא בהסכמה בין הצדדים.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל מדגיש ומפנה את תשומת לב הציבור לכך ש-40 אחוז ממתקני ומחנות צה"ל מבוססים על תשתיות מתקופת המנדט הבריטי, על כל המשתמע מכך. צה"ל עושה כל שניתן על מנת להתאים את התשתיות בבסיסיו לסטנדרטים של המשרד להגנת הסביבה בשיתוף מלא עימו תוך קביעת סדרי עדיפויות לטיפול בבעיה.
בשנים האחרונות חוברו בסיסים רבים מזרועות האוויר הים והיבשה בעלות של עשרות מיליוני שקלים למערכות אזוריות לטיהור שפכים. בנוסף, הוקצה תקציב ייעודי על סך 23 מליון שקל לפתרון כלל מערכות הביוב של כלל מחנות רמת הגולן".