שתף קטע נבחר
 

"היצואנים צריכים להגיד תודה, ולחזור לשגרה"

במשק מגיבים על העלאת הריבית: אמיר כהנוביץ' מכלל פיננסים מעניק ציון "טוב מאד" להחלטה, ומסביר כי "לא חייבים לפחד מהתחזקות השקל. המשבר נגמר, אולי זה הזמן לוותר קצת על הייצוא ולבצע קניות בחו"ל?". רובי נתנזון מנכ"ל מרכז מאקרו: התאוששות המשק תיפגע קשות - בעיקר העסקים הקטנים

כיצד תשפיע החלטת הריבית על המשק? התגובות במשק חלוקות באשר להחלטת בנק ישראל להעלות את הריבית ב-0.25% לרמה של 1%.

 

אמיר כהנוביץ': כשהאינפלציה פורצת זה לא פשוט

אמיר כהנוביץ', כלכלן מאקרו בכלל פיננסים, הביע תמיכה בלתי מסוייגת בהחלטת הנגיד, ומסר: "בנק ישראל העלה את הריבית המוניטרית ל-1%. טוב מאד!". כהנוביץ' הסביר את עמדתו בחשש כי האינפלציה תרים ראש בשנה הבאה.

 

 

"אומנם האינפלציה עדיין ביעד: 2.9% ב-12 החודשים האחרונים, ו-2.3% ל-12 החודשים הבאים", כתב כהנוביץ' בסקירתו, "ואומנם המדדים בחודשים הקרובים צפויים להיות נמוכים (להערכתנו: 0% בנוב' ו-0.2% בדצמבר), אך בשנה הבאה הסביבה האינפלציונית עשויה מאד להתחיל להרים ראש ולהערכתנו תגיע ל-2.7%".

 

כהנוביץ' ציין, כי החלטת בנק ישראל להעלות את הריבית טובה, מאחר שהיא הביאה לסיום את אי הוודאות והלחצים. "אנחנו יודעים שהאינפלציה נראית קלה לשליטה כשהיא נמוכה, אך כשהיא פורצת זה כבר לא פשוט כלל. טוב עשה בנק ישראל שהעלה את הריבית".

 

כהנוביץ' הוסיף, כי לא חייבים לפחד מהתחזקות השקל. "שקל חזק יאפשר לחברות הישראליות לצאת ולהשקיע בחו"ל, לרכוש קווי יצור, חברות, נדל"ן, חומרי גלם, מתחרים וכו'... יש עת לכל דבר, אולי עכשיו זה הזמן לוותר קצת על הייצוא ולבצע קניות בחו"ל? בנק ישראל עשה כבר מעל ומעבר להחליש את השקל ולתמוך ביצואנים. היצואנים צריכים להגיד תודה לכולם ולחזור לפעילות רגילה, זהו המשבר נגמר, הגיע הזמן לטפל בדברים אחרים".

 

ד"ר מיכאל שראל: הריבית תעלה בקצב של פעם בחודשיים

ד"ר מיכאל שראל, הכלכלן הראשי בקבוצת הראל ביטוח ופיננסים, מסר בתגובה להחלטת הנגיד: "לדעתנו, הנקודה הקריטית שגרמה לבנק ישראל להעלות החודש את הריבית (ושבגללה צפינו את ההעלאה) היא הגידול הניכר ביצוא. ככל שמצב היצוא משתפר, כך קטן החשש של בנק ישראל מאפשרות של התחזקות השקל ולכן הבנק מרשה לעצמו להעלות את הריבית מוקדם יותר מאשר בארה"ב ובאירופה".

 

עוד טוען שראל: "רמת הריבית נמוכה מאד גם לאחר ההעלאה הזו, ואם היא תישאר כל כך נמוכה לאורך זמן היא תוביל להיווצרות לחצים אינפלציוניים משמעותיים תוך שנה או שנתיים. לכן, ההערכה שלנו היא שבנק ישראל ימשיך ויעלה בהדרגה את הריבית, בקצב ממוצע של פעם בחודשיים, בכל פעם ברבע נקודת אחוז, אלא אם כן יהיו שינויים משמעותיים בשער החליפין או במשתנים מקרו-כלכליים אחרים".

 

רפי גוזלן, אסטרטג המאקרו של לידר שוקי הון, מסר בתגובה: "העלייה בציפיות לאינפלציה היא זו שהכריעה את הכף להעלאת הריבית. לא נראה כי חל שינוי מהותי במדיניות העלאת הריבית ההדרגתית. ההחלטה צפויה להוביל לירידה בציפיות לאינפלציה - ואם הן יתבססו ברמה נמוכה יותר במהלך החודש הקרוב תישאר הריבית לינואר ללא שינוי".

 

ד"ר רובי נתנזון: המשמעות - הענשת הסקטור העסקי

מנכ"ל מרכז "מאקרו" לכלכלה מדינית, ד"ר רובי נתנזון, התריע בעקבות ההחלטה, כי היא "תגרום לפגיעה חמורה בהתאוששות המשק הישראלי לאחר המשבר הכלכלי". לדבריו, משמעות ההחלטה הינה הענשת הסקטור העסקי בישראל, כאשר הפגיעה הראשונית והקשה ביותר תהיה בעסקים הקטנים". נתנזון הוסיף: ישראל הינה המדינה הראשונה מבין המדינות המפותחות בעולם המערבי בה העלו הריבית, ואינני מבין את המהלך". 

 

בהודעת מרכז מאקרו נמסר, כי במחקר שערך המרכז לסקירת מצב המשק בישראל לאחר המשבר הכלכלי העולמי, נמצא כי פגיעת המשבר העולמי במשק הישראלי הייתה קלה באופן יחסי, ואף ניתן להבחין במגמת התאוששות חיובית במחצית השניה של 2009, גם בהשוואה בינלאומית. תקציר המחקר יוגש לחברי הכנסת ביום רביעי השבוע.

 

התחזית הכלכלית העולה מן המחקר, התלויה בין השאר בהמשך ההתאוששות העולמית, צופה את המשך צמיחה בתוצר, אך בצורה מתונה יותר. "ניכרת המשך ההתאוששות במשק ומעבר לצמיחה בתוצר ובתפוקה התעשייתית, אולם מצב המשק עדיין לא טוב או יציב דיו", הסביר נתנזון, "תוצאת החלטת העלאת הריבית, תהיה פגיעה במגמת ההתאוששות החיובית של המשק, ובדירוג האשראי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים