משרד הבריאות: אין כמויות משמעותיות של כימיקלים
פרופ' גדעון סיני מהטכניון טוען שקיים קשר מחשיד בין השימוש הנרחב שעושה ישראל בהשקיה במי ביוב מטופלים לבין שיעורים גבוהים של תמונה מסרטן בקרב ילדים ובעיות פוריות. לטענותו, כימיקלים משבשי הורמונים ותצריפים כימיים נותרים במי ההשקייה וחודרים לשרשרת המזון.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה:
נושא החומרים משבשי ההורמונים והשפעתם על הבריאות נמצא בתחילת המחקר בעולם כולו וגם בישראל. מבדיקות ראשוניות שנעשו בארץ לא נמצאו בקולחים כמויות משמעותיות של חומרים אלה ואנחנו ממשיכים לחקור ולעקוב אחר השפעות אפשריות.
למיטב הערכתנו אין סיכון בשימוש בקולחים בהתאם לכללים שנקבעו על ידינו.
לא הוכח קשר בין השימוש בקולחים בארץ לתחלואה בסרטן. אם היה קשר כזה הוא צפוי להשפיע גם על התחלואה ולא רק על התמותה.
ממשרד החקלאות נמסר בתגובה:
משרד החקלאות ופיתוח הכפר מקיים מחקר ופיתוח כלים בתחום ייעול ההשקיה וגם פיתוח השקיה במי קולחין מטוהרים. יחד עם זאת, משרד הבריאות הינו הגורם הבלעדי שקובע אילו גידולים יכולים להיות מושקים במי קולחין מטוהרים, וכמובן שההיתר לשימוש ניתן אך ורק על ידי משרד הבריאות.
השימוש המותר הנו שימוש במים מטוהרים בדרגה שלישונית, שהיא הדרגה הגבוהה ביותר וכוללת שלושה עקרונות של סינון והכלרה של המים.
באשר להימנעות מהשקיה במי קולחין, במצב משק המים של ישראל, אין אפשרות להתבסס על מים שפירים בלבד להשקיה, וכמובן מיותר לעשות כן. מי הקולחין המשמשים לחקלאות הם, כאמור, מטוהרים ברמה הנדרשת ומאושרים לשימוש על ידי משרד הבריאות. השימוש במי הקולחין אינו מהווה רק מתן מענה לצורך, כי אם גם כלי יעיל ביותר לשמירה על הסביבה ולהתמודדות עם מעשי האדם.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה:
"החומר שליקט פרופ' סיני ושהובא לעיוננו, לקוח מהספרות המדעית והכללית. מעיון בחומר עולה כי כיום אין הוכחות מדעיות של ממש לקשר בין השקיה בקולחים לבין פגיעה בבריאות. טענותיו של פרופ' סיני מבוססות על השערות וניסיון לקשור בין בסיסי נתונים שונים אך ניתן לייחס את העלייה בתחלואה לגורמים אפשריים רבים אחרים.
עם זאת, המשרד מכיר בחשיבות הנושא ובהיותו חדש בקרב קהילה המדעית ועל כן, מייחס חשיבות רבה בצורך להעמיק את הידע שיש לנו בעניין זה. באחרונה, ערך המשרד פאנל מומחים ובפגישה זו סוכם כי הממצאים אינם מחייבים הפסקה מיידית של השימוש בקולחים.
טיוטת תקנות ענבר (המתייחסות לטיהור מי הקולחין) אינה מחייבת טיהור משיירי חומרי רפואה והורמונים. זאת, מפני שאין מספיק מידע על היקף וחומרת הבעיה, על שיטות ישימות להרחקת המזהמים ועל עלותן. יש לציין כי במדינות המפותחות מטפלים בקולחים ברמה שניונית ושלישונית ולאחר הטיפול המים מוזרמים בחזרה למקורות מים כנהרות ומהם מפיקים מי שתייה.
כאמור, המשרד מוצא כי ממצאים חדשים אלו מחייבים בדיקה בכדי להשלים פערי ידע, אולם בהתבסס על חוות דעת המומחים, לא נראה כי יש צורך להפסיק את השימוש במי קולחים בחקלאות. המשרד ימשיך ללמוד את הנושא עד לקבלת תמונה מדויקת ומעמיקה ובהתאם לה, יגיש המשרד את המלצותיו בנושא.