האחיות מתרוצצות: טיפול בחולים ואיסוף אשפה
בתום שלושה ימי שביתה של עובדי המנהל והמשק בבתי החולים של "הכללית" - נאלצים הצוותים הרפואיים לפנות כביסה, לנקות ולמנוע מפגעים תברואתיים חמורים. מאושפזת בשמירת הריון: "האחיות עובדות פה שעות נוספות, הן לא מצליחות לתמרן בין העבודה לניקיונות"
האחיות הפשילו את שרוולי החלוקים - והתגייסו לסייע. בשל השביתה המתמשכת של עובדי המנהל והמשק בבתי החולים של "שירותי בריאות כללית", מצאו עצמם אנשי הצוות הרפואי ללא סיוע בתחום התברואה וביוזמות מקומיות - מילאו את תפקידם של העובדים הנעדרים. השביתה צפויה להימשך גם היום (ד') והיא נכנסת ליומה הרביעי.
כפי שפורסם ב-ynet, הדברים הגיעו לידי כך שהנהלת שירותי בריאות כללית אף הזהירה מפני זיהומים שעלולים להיגרם בחלק מבתי החולים, בשל תנאי התברואה הירודים.
האחיות בבית החולים "קפלן" החליטו לקחת אחריות ולמנוע פגיעה נוספת בחולים ובמשפחותיהם.
בין שאר המשימות שמוטלות עליהן, הן גם משנעות חולים במצבים קשים ומורכבים לבדיקות וטיפולים, מחלקות אוכל למאושפזים תוך שמירה על סדר זמנים, מסייעות למטופלים בהאכלה ואף מעבירות כביסה ואספקה סטרילית הנדרשת לטיפול היומיומי.
מיטל ניסים, תושבת גן יבנה, שמאושפזת לאחר שילדה את בתה, אמרה כי האחיות בחדר הלידה ובמחלקת היולדות עשו מעל ומעבר לתפקידן, כדי לסייע לאמהות הטריות להיניק בשקט. "הן החליפו מצעים וסידרו את החדר, הגישו אוכל ועוד", סיפרה ל-ynet.
זמן קצר טרם שהתגייסו האחיות, בשעות הבוקר, תועדו מפגעים תברואתיים חמורים בבית החולים, כשאשפה נערמה על הריצפה במסדרונות, במעליות הייתה פסולת רפואית וחדרי השירותים היו עמוסים בניירות טואלט.
גם בבית החולים "סורוקה" בבאר שבע הורגשה היטב שביתת עובדי המשק. המצב במחלקות הפנימיות הוא הגרוע ביותר, שם הלכלוך מצטבר, הכביסה המלוכלכת נערמת במסדרונות, השירותים מסריחים משתן והחולים ובני משפחותיהם נאלצים לפנות בעצמם את האשפה.
אריזות ציוד ריקות במסדרונות סורוקה (צילום: הרצל יוסף)
"המצב קטסטרופלי", אמרה ל-ynet תמי, שנמצאת לצד אמה המאושפזת במחלקה פנימית א'. "בשירותים האסלות מלאות בצואה ושתן. אני לא מעזה להכניס את אימא שלי לשם כדי שלא תידבק במשהו. אני בעצמי מביאה לה סיר רק כדי שלא תיכנס לשם. אנחנו נאלצים לפנות את האשפה בעצמנו".
איש לא מחליף טיטולים למאושפזים
תמי הוסיפה כי במחלקה מאושפזים גם חולים הנאלצים להשתמש בטיטולים. "הם יכולים לשבת במשך שעות בלכלוך של עצמם מבלי שיחליפו להם. כבר ארבעה ימים שלא שטפו את הרצפה. מרוב עומס אנשי הצוות לא יודעים מה לעשות".
"בסוף זה יתנקם בחולים", הזהירה אתי, אחת המבקרות במקום. "האחיות לחוצות וקשה להן לתפקד. במחלקה גם לא מקבלים אספקת תרופות מסודרת". דני זכאי, שבנו מאושפז במחלקה, לקח על עצמו לנקות את הרצפה שבחוץ. "זה זוועה מה שהולך פה. הם שובתים והחולים סובלים. אתמול הבת שלי ניקתה את הרצפה והיום אני. לא מתאים שיהיה דבר כזה בבית חולים".
בחדר המיון המצב מעט פחות גרוע, שכן שם האשפה מפונה. "אנחנו עושות רק את המינימום הנדרש", אמרה המנקה היחידה במיון. "עכשיו רק אני פה במקום שמונה מנקות במצב רגיל. אני התרגלתי ועושה רק את מה שדחוף. לא שוטפת רצפה".
גם במחלקת היולדות בסורוקה המצב דומה. שונטל עמרני, המאושפזת במחלקת יולדות ג'
בשמירת הריון, מפנה אף היא את האשפה. "האחיות עובדות פה שעות נוספות, הן לא מצליחות לתמרן בין העבודה לניקיונות. אתמול ושלשום אנחנו ניקינו את השירותים כי פשוט אי אפשר לחיות בזוהמה כזו".
"יש מצבים שבהם מצלצלים לקרוא לצוות והאחות פשוט לא באה כי היא עסוקה בניקיונות", סיפרה עמרני. אלי אמיר, שהגיע לבקר את כלתו שזה עתה ילדה במחלקת יולדות א', ביקש לשבח את אנשי הצוות הרפואי במקום ששוטפים ומנקים את הרצפה וגם מטפלים ביולדות. "כואב לנו עליהן. הן בקושי נושמות". אחת האחיות במחלקה סיפרה כי הן משתדלות להסתדר, אבל השירותים עדיין נותרים מטונפים: "זה הרבה יותר קשה. את הכביסה אנחנו לוקחות, וזה הרבה יותר מתיש ואינטנסיבי".
"הזוהמה הזו - זה פשוט פשע", סיכמה מבקרת במחלקה פנימית ה' בבית החולים. "השביתה הזו היא סכנת נפשות".