"נפעל לביטול עמלות הבנקים בחקיקה"
בדיון שקיימה היום ועדת המשנה לענייני בנקאות של הכנסת קרא יו"ר הוועדה לבנקים להגיע להסדר על העמלות בתוך חודש ימים, כדי למנוע חקיקה בנושא
"המצב בתחום עמלות העו"ש בלתי נסבל ומהווה עול על הציבור. הוועדה תפעל לאלתר לקידום החקיקה לביטול עמלות העו"ש", כך אמר היום (ב') יו"ר ועדת המשנה לענייני בנקאות של ועדת הכלכלה, ח"כ דני דנון, בדיון שקיימה הוועדה על עמלות הבנקים.
הצעת החוק למען ביטול עמלות הבנקים הונחה על שולחן הכנסת לפני מספר ימים. דנון קרא לבעלי הבנקים להגיע להסדר תוך חודש ימים כדי למנוע חקיקה בנושא.
מנתונים של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שהוצגו היום בוועדה, עולה כי הבנקים בישראל סובלים מריכוזיות יתר, וכי יש חסמים המונעים מלקוחות להחליף בנקים, והם תשלום עמלות עבור פירעון מוקדם ומיעוט סניפים בפריפריה.
70% מהחשבונות הפרטיים - בידי שני בנקים
לפי הדו"ח, שני הבנקים הגדולים, בנק לאומי ובנק הפועלים, שולטים על קרוב ל-70% מחשבונות משקי הבית במדינה. הניסיונות לשבור את הריכוזיות בענף נכשלו: בנקים זרים לא הקימו סניפים בארץ ולא נוסד בנק אינטרנטי.
בדו"ח מצוין כי לקוחות המעוניינים לעבור בנק נדרשים לשלם עמלות עבור פירעון מוקדם של הלוואות ושבירת תוכנית חיסכון. בנוסף, הבנקים בישראל קושרים יחד שירותים שונים, לרבות ניהול חשבון עו"ש, הנפקת כרטיס אשראי ומתן הלוואות. כחלק מכך, לקוח שפותח חשבון בבנק מסוים מקבל כמעט באופן אוטומטי כרטיס אשראי המונפק על ידי חברת כרטיסי האשראי שבבעלות אותו בנק - וכאשר הלקוח עוזב את הבנק הנוהג הוא לבטל את הכרטיס.
עוד נטען בדו"ח כי מיעוט סניפים בפריפריה מקשה על התושבים להחליף בנק. הדו"ח חושף נתונים לפיהם מספר התושבים לסניף בישראל הוא כ-6,722 לעומת 1,767 בגרמניה, ומספר התושבים לבנקט בישראל הינו 4,878 לעומת 1,613 בגרמניה.
"חוסר תחרות"
על פי הדו"ח הכנסות הבנקים ירדו מ-36 מיליארד ב-2006 ל-30 מיליארד ב-2008, אך אחוז הוצאות הפרסום מסך ההכנסות עלה מ-2.2% ב-2006 ל-2.9% ב-2009.
בהתייחס לנתונים אלה אמר יו"ר ועדת המשנה לענייני בנקאות: "יש סיבות טובות לבנקים להסתיר את נתוני המעבר או העזיבה. אם היו מעברים בין הבנקים לא היו מבקשים מכל המדינה לעזור ל'העביר את דביר'. כל מנכ"ל בנק יודע שהלקוחות שלו קשורים אליו והוא נהנה מחוסר התחרות בין הבנקים".
הוא הוסיף כי מאות שקלים שכל משפחה ישראלית משלמת מדי שנה על העמלות, מניבות לבנקים רווח שנתי של 900 מיליון שקל. "חגיגת המנכ"לים מהעמלות על חשבון המשפחות - נגמרה", אמר דנון. "זה ייעשה בשיתוף - או במהלך חקיקתי חד צדדי".
אהוד פלג, מנכ"ל המועצה לצרכנות, אמר: "הבנקים מרוויחים הון כסף מעצם זה שהם מחזיקים בכספים שלנו. כשאנחנו בפלוס הם מרוויחים ממסגרות אשראי והלוואות וכשאנחנו במינוס הם מרווחים בגין ריביות אוברדרפט. אין שום סיבה לגבות כספים כפולים בגין עמלות עו"ש. לכן אנחנו מבקשים מהכנסת לבטל את עמלות העו"ש בחקיקה".