גורם בחמאס: עסקה לפני החג? אל תלחצו עלינו
במקביל להגעתם של בכירים בחמאס להתייעצויות בדמשק, אמרו גורמים בתנועה כי ישראל מנסה להקשיח עמדות בעסקת שליט. גורם בתנועה ניסה לנטרל את לחץ הזמן, לפני חג הקורבן: "מה שמעניין הוא זהות המשוחררים ולא האם ישוחררו בעוד יום או חודש, או שנה". בירושלים מעריכים שהפערים בין הצדדים אינם גדולים, "אבל אצל החמאס, אף פעם אי אפשר לדעת". רעייתו של אחמד סעדאת: לא ידוע לי אם הוא כלול בעסקה
גורמים בחמאס אמרו אמש (יום ג') ל-ynet כי ישראל מבקשת להקשיח עמדות בעסקת שליט. עוד טענו כי ישראל מצהירה על עמדותיה בסוגיות שונות בעסקה - ואז חוזרת בה. כמו כן, מנסים בחמאס להסיר את הלחץ שמופעל כביכול מצד ישראל לסיכום העסקה לפני חג הקורבן שיחול בסוף השבוע.
במקביל, בירושלים ממתינים לתשובות חמאס על ההצעה האחרונה שהוגשה. ההערכה היא שהפערים בין הצדדים בדרך לעסקה - אינם גדולים. "אבל אצל החמאס, אף פעם אי אפשר לדעת", אמרו ל-ynet גורמים מדיניים המבקשים שלא להגביה את הציפיות.
בדרך להכרעה - עדכונים אחרונים ב-ynet:
- הורים שכולים לבג"ץ: די לצנזורה על עסקת שליט
- ברק למתגייסים: אחריות עליונה להביא את גלעד
- "אל-חיאת": ביומיים הבאים יוכרע גורל העסקה
- שרים: כל החלטה על שליט תאושר בממשלה
- גלעד שליט - הזמן האבוד. כל הידיעות על ציר הזמן
בירושלים הבהירו אמש שכל המהלך יכול להתרחש בתוך ימים, או להימשך מעבר לכך. "מה שברור הוא שעכשיו החמאס צריך לתת תשובות. זה יכול להיות עניין של ימים, וזה יכול להמשך עוד ועוד. אם החמאס ירצה, העניין יכול להסתיים במהירות רבה", אמרו.
בחמאס כאמור מבקשים גם להסיר מעל כתפיהם את לחץ הזמן כביכול,
כשחג הקורבן - המועד שהוזכר כאפשרי לביצוע העסקה - מתקרב. החג יחל ביום שישי הקרוב וגורמים בתנועה טוענים כי עמדות חמאס ברורות, וכל ניסיון להפעיל לחץ לקראת החג נועד לכישלון.
בתוך כך, רעייתו של אחמד סעאדת, מזכ"ל החזית העממית לשחרור פלסטין הכלוא בישראל בגין תכנון רצח השר רחבעם זאבי, אמרה כי לא קיבלה משום גורם רשמי הודעה על כך שבעלה צפוי להשתחרר במסגרת העסקה וכי היא ניזונה מהתקשורת.
"בעלי מעדיף שהעסקה תכלול אסירים ותיקים וכאלה שנידונו לתקופות מאסר ממושכות יותר ממנו. כמו כן, הוא היה מעדיף שאסירים חולים, נשים וקטינים ישוחררו לפניו", אמר עבלה סעדאת. היא הוסיפה כי היא מחזקת את ידי החמאס במאמציו להגיע לעסקה.
אמש החלו הדיונים בדמשק בין אנשי חמאס, שחלקם הגיעו במיוחד לבירה הסורית מההתייעצויות שנערכו בקהיר בימים האחרונים. הדרג המדיני הבכיר בירושלים צופה בהתפתחויות האחרונות אצל החמאס מקרוב, וממתין לתום ההתייעצויות בדמשק. לא מן הנמנע שההתייעצויות כוללות חילופי מסרים עם השלטון המארח, ועם הפטרונים הכלכליים מטהראן.
"המשלחת שלנו בדמשק תדון בהתפתחויות ואם בשעות הקרובות לא תתבהר התמונה מבחינת עמדות ישראל - אז אין סיכוי שהעסקה תתבצע לפני החג וגם כלל לא בטוח שהיא תתבצע בימים הקרובים שאחריו", מסר גורם בחמאס.
אותו גורם ציין כי למיטב ידיעתו, תנועת חמאס עדיין מתעקשת לשחרר פלסטינים תושבי ירושלים. "העמדות במשא ומתן נמצאות בידי המשלחת הנושאת ונותנת, המשלחת הבהירה לשר (המודיעין המצרי) סולימאן כי ישראל מנסה לתמרן בתוך הלחצים הפוליטיים והציבוריים הפנימיים שלה, וכי הדבר מזיק לעסקה", טען.
"אם הישראלים חושבים שיצירת אווירה של שחרור לקראת החג או בתוך החג תשפיע על עמדתנו, הם טועים", ציין הגורם. "מה שמעניין הוא זהות המשוחררים ולא האם ישוחררו בעוד יום או בעוד חודש, או אפילו בעוד שנה".
"בעיות פנים ישראליות משפיעות לרעה"
לדברי הגורם, בחמאס נערכו לאפשרות שבסבב האחרון, כשהעניינים יתקדמו עוד, תנסה ישראל להתעקש ולסגת מהבנות שהושגו כמו שקרה בעניין האסירים תושבי ירושלים. לטענתו, גם בכל הנוגע לאפשרות שחרורם של מרואן ברגותי ואחמד סעדאת הישראלים לא משדרים בקול אחד למתווך הגרמני ולמצרי. "נראה", כך הסביר, "שבעיות פנים ישראליות משפיעות לרעה, אבל אנו ממתינים לשעות הקרובות כדי לראות אם תהיה עסקה עד סוף השבוע".
גם בכיר החמאס, ד"ר חליל אל חייה, אמר אמש כי תנועתו ממשיכה להיאחז בדרישותיה בנוגע לעסקת שליט. הוא הוסיף כי אם תמשיך ישראל במדיניותה - היא עלולה להביא לפיצוץ העסקה.
מנגד, גורמים מדיניים הבהירו שישראל נחושה להביא להחזרת שליט,
ולכן גילתה גמישות נוספת אל מול התביעות הפלסטיניות. אולם, גם אם תתקבל תשובה חיובית של החמאס, הרי שרק אז יחל הדיון הפנימי בישראל, הווה אומר בשביעייה, בקבינט המכונס היום אחר הצהרים בעניין הפלסטיני - אך לא בהכרח בעניין גלעד שליט, ובממשלה עצמה.
בינתיים, בתוך הממשלה גוברים הקולות הקוראים לשקול את עסקת שליט על כל פניה, בעיקר על המשמעויות באשר לחיזוק החמאס לקראת בחירות אפשריות ברחוב הפלסטיני. שרים בכירים התבטאו בדיונים פנימיים נגד תשלום המחיר הכבד שתובע החמאס בתקופה רגישה זאת. אמנם עדיין מדובר במיעוט, אל מול הרוב התומך בעסקה למרות המחיר, אך הדיון בטענות אלה טרם התקיים.
גלעד שליט נחטף לרצועת עזה לפני 1,249 ימים.