"האמריקנים דיברו על הפלת סדאם כבר ב-2001"
דיפלומטים בריטים העידו בפני ועדת החקירה שבודקת את נסיבות הפלישה לעיראק וסיפרו כי עוד לפני מתקפת הטרור ב-11/9 היה בארה"ב מי שדיבר על הפלת סדאם חוסיין. לדבריהם, בלונדון דחו את האפשרות - מחשש שאין לה בסיס חוקי
דיפלומטים בריטים שמעו מעמיתיהם האמריקנים דיבורים על פלישה לעיראק עוד לפני מתקפת הטרור ב-11 בספטמבר 2001 - כך התגלה אמש (יום ג') במהלך יומה הראשון של ועדת החקירה הבריטית בראשותו של ג'ון צ'יקוט הבודקת את הנסיבות שהובילו לפלישה לעיראק בשנת 2003.
חברי הוועדה התמקדו אתמול במדיניות הבריטית כלפי עיראק בשנת 2001, אז עלה לשלטון ג'ורג' בוש הבן בארצות הברית. ויליאם פאטיי, שהיה אז הממונה על המדיניות במזרח התיכון במשרד החוץ הבריטי, סיפר כי כבר אז עלתה האופציה של הפלת המשטר העיראקי, "אבל דחינו אותה בגלל שלא היה לכך בסיס חוקי".
פאטיי הוסיף כי בלונדון ידעו אז שבממשל האמריקני יש מי שרוצה להפיל את סדאם חוסיין. "היינו ערים למה שקורה בוושינגטון, המדיניות שלנו הייתה להתרחק מכל זה". פיטר ריקטס, שהיה הממונה על העניינים הפוליטיים במשרד החוץ, אמר: "הרחקנו את עצמנו באופן ברור מהאפשרות של החלפת המשטר. זה היה ברור שלא יהיה לזה בסיס חוקי".
ריקטס, שעמד גם בראש ועדת המודיעין המשולבת, אמר כי שבועות ספורים אחרי פיגועי 11/9 החלו
גורמים אמריקנים לדון ב"שלב שני של המלחמה בטרוריזם" - פתיחת חזית נוספת בעיראק. "שמענו אנשים בוושינגטון אומרים שיכול להיות קשר כלשהו בין סדאם לבין בן-לאדן", הסביר. לאור עדויות הדיפלומטים, תשומת הלב של הוועדה צפויה להתמקד כעת בנסיבות שגרמו לשינוי המדיניות הבריטית כלפי עיראק.
סיימון ווב, לשעבר הממונה על המדיניות במשרד ההגנה, אמר לוועדה כי מתקפת הטרור בארה"ב הגבירה בבריטניה את החשש מהאפשרות שארגוני הטרור ישיגו נשק להשמדה המונית ממשטר כמו זה של סדאם. "כדי לטפל בבעיית הנשק להשמדה המונית בעיראק, היית צריך ככל הנראה להפיל את סדאם. זאת הייתה שרשרת האירועים".