מאות דגים מתים נצפו בנחל אלכסנדר
שפכים שמקורם ככל הנראה באזור טול כרם, הוזרמו אתמול (א') לנחל אלכסנדר וזיהמו אותו. התוצאה: מאות דגים מתים נצפו באפיקו וחופי מכמורת ובית ינאי נאסרו לרחצה. במשרד להגנת הסביבה בודקים את האירוע, אך חוששים כי נפגעו מאמצי השיקום
מאות דגים מתים נצפו לאורך נחל אלכנדר, זאת לאחר ששפכים בכמויות גדולות הוזרמו אתמול (א') לאפיקו של הנחל. הדגים נצפו בבדיקה ראשונית שערכו אנשי המשרד להגנת הסביבה ואנשי המועצה האזורית עמק חפר במקום ולפי שעה עדיין לא ברור איזה נזק נגרם למאמצי השיקום של הנחל.
הזיהום בנחל נודע אתמול בשעות הצהריים, לאחר שמשרד הבריאות פרסם אזהרה לפיה אין לרחוץ בחופים מכמורת ובית ינאי, בשל הזרמת שפכים לים דרך נחל אלכסנדר. ממשרד הבריאות נמסר כי אנשיו ימשיכו לבצע בדיקות ולעקוב אחר המצב בחופים אלה, עד שהרחצה בהם תותר.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי הבדיקה אודות מקור הזיהום עודנה נמשכת, אך בשלב זה נראה כי מדובר בשפכים שהגיעו למכון טיהור השפכים ביד חנה, אשר מקורם באזור טול-כרם ואשר הכילו חומר בלתי מוכר. "לא ברור כרגע מה מכיל החומר שהגיע למכון טיהור השפכים, אולם נראה כי הרכבו היה זה שגרם ככל הנראה להרעה בתנאים הסביבתיים ולתמותת הדגים", נמסר.
מהמשרד נמסר עוד כי הדגים ייבדקו במעבדה בכדי לזהות את סיבת המוות, אך כי בשלב זה עוד מוקדם להעריך את הנזק.
לפני כארבע שנים סבל נחל אלכסנדר מאירוע דומה, של הרעלת זרחן אורגני שגרמה גם היא לתמותת אלפי דגים. עם זאת, נחל אלכסנדר נחשב לאחד הנחלים הבודדים שסיים בהצלחה פרויקט שיקום בחלק נכבד מאפיקו. פרויקט השיקום בנחל היה נחוץ לאחר שבמשך שנים, מקום המדינה, הוזרמו לנחל שפכים מאזור התעשייה עמק חפר ומנחל שכם - נחל המנקז אליו את השפכים של היישובים שכם ועד טול כרם.
| ||||||
|
בשנים האחרונות נעשו פעולות נמרצות באגן הניקוז של הנחל לצורך שיקומו ופעולות אלו הביאו להפסקה כמעט מוחלטת של מזהמים מאזור השרון. כיום מטופלים שפכי נתניה וכפר יונה והמועצה האזורית עמק חפר אף יזמה את הקמתו של מכון טיהור משותף עם העיר טול כרם.
המנהלת שהוקמה לצורך שיקום הנחל, יזמה בשנים האחרונות פרויקט חירום לטיפול בשפכי נחל שכם ופרויקט נחל אלכסנדר אף זכה בשנים האחרונות במספר פרסים על תהליך השיקום.
בשיחה עם ynet סיפר ראש אגף מים ונחלים, אלון זס"ק, כי "החומר הבלתי מזוהה שהוזרם אל הנחל נבדק במעבדה, אך אין ספק שהוא פגע מאוד באיכות המים. החומר הזה גרם לריכוזי החמצן בנחל לרדת, עד שלא נותר חמצן עבור בעלי החיים במים".