האוצר מציג: חקיקה להסדר פנסיה לעצמאים
על פי תזכיר חוק שהכין האוצר, החל משנת 2011 יחויב כל עצמאי שהכנסתו החודשית עולה על מחצית השכר הממוצע במשק, להפקיד כספים לחיסכון פנסיוני, בשיעור שיעלה בהדרגה. שטייניץ: "העצמאים יודו לאנשי האוצר בעוד 20 שנה"
שר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ, הודיע היום (ב') כי בכוונתו להציג בשבועות הקרובים תזכיר חוק שמסדיר את נושא החיסכון לפנסיה של ציבור העצמאים.
במסיבת עיתונאים שקיים משרד האוצר בתל אביב, ציין שטייניץ כי תזכיר החוק, שגובש על ידי הממונה על שוק ההון במשרד האוצר, ידין ענתבי, ובשיתוף עם נשיא לשכת העצמאים בישראל, יהודה טלמון, נועד להרחיב את מעגל החוסכים ולהביא להרחבת מקורות ההכנסה שיעמדו לרשות העצמאים בעת פרישתם מעבודה. התזכיר יופץ בקרב משרדי הממשלה השונים על מנת לקבל את הערותיהם.
על פי ההצעה, החל משנת 2011 יחויב כל עצמאי שהכנסתו החודשית עולה על מחצית השכר הממוצע במשק, להפקיד כספים לחיסכון פנסיוני, בשיעור שיעלה בהדרגה כך שעד שנת 2015 תעמוד ההפקדה על 10% למי שהכנסתו עומדת על השכר הממוצע במשק. כך לדוגמא עצמאי המרוויח סכום של 8,000 שקלים בחודש, יפקיד 800 שקל לחיסכון. על ההפקדות לחיסכון הפנסיוני יהנו העצמאים מהטבות מס.
חובת ההפקדה תחול על עצמאים בגילאים 21 עד 60 ולא תכלול את מי שכבר מקבל פנסיה בגובה של שכר מינימום או עצמאי שעובד גם שכיר. "העצמאיים יודו לאנשי האוצר בעוד 20 שנה שהעצמאים של היום יזכו לפנסיה" אמר שטייניץ .
ציבור העצמאיים בישראל עומד על כ- 300 אלף איש המהווים כ -12% מכח העבודה, כאשר כמחצית מהם אינם חוסכים כלל לפנסיה.
המשך לפנסית החובה לשכירים
כזכור, בסוף שנת 2007 נחתם הסכם קיבוצי בין לשכת התאום של הארגונים הכלכליים לבין ההסתדרות הכללית החדשה, המחייב מעבידים להפקיד לעובדיהם הפקדות לפנסיה. הסכם זה קיבל תוקף של צו הרחבה שהוחל בינואר 2008 על כלל ציבור השכירים בישראל. לדברי יואב בן אור, המשנה לממונה על שוק ההון, עד כה הצטרפו כ-500 אלף שכירים להסדר פנסיה חובה.
לדברי האוצר, צו ההרחבה הותיר למעשה את אוכלוסיית העצמאים, ללא חובה של הפקדה לחיסכון פנסיוני. בהתחשב בשיעור הכיסוי הפנסיוני הנמוך בקרב העצמאים ובצמצום אפשרויות ההכנסה של העצמאים לאחר פרישתם מהעבודה, עולה הצורך לחייב ציבור זה בחיסכון לגיל פרישה.
לדברי יהודה טלמון , נשיא לשכת העצמאים , זהו צעד ראשון וחלק מהטיפול הכולל ברשת הביטחון של העצמאים כאשר בהמשך יהיה צורך לדאוג גם לדמי אבטלה לעצמאים.
מאיר אוזן, יו"ר פורום מנהלי ההסדרים הפנסיוניים ויו"ר קבוצת שקל אומר בתגובה להודעת האוצר כי מדובר ברעיון חשוב אולם המודל שהציע האוצר, אינו מתאים לכל העצמאיים: "אנו סבורים כי המודל שהציע האוצר לא מתאים לכל העצמאיים. אמנם המודל מדבר על קצבת מינימום, אולם אצל עצמאיים, ישנן תקופות בהן יש צורך להשקיע את כל המשאבים הפנויים בהקמת העסק, והאילוץ לחסוך לפנסיה, עלול לפגוע בעסק".
לדבריו, יש לאמץ את המודל אנגלי הקובע כי ההטבות יינתנו על הסכום הכולל ששולם לקופה במשך השנים, ללא קשר לסכום המשולם בשנה זו או אחרת. על פי מודל זה, יוכל העצמאי להפריש לאפיק הפנסיוני ולקבל הטבות מס על כל סכום ההפרשה שלו בשנים בהן ההכנסה גבוהה, כנגד שנים אחרות בהן הוא יכול להשקיע אלא סכום מינימאלי בלבד.
גם אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, טוען כי בהצעת האוצר יש כמה כשלים יסודיים. לדבריו, הטלת חובה על עסקים להפריש לפנסיה היא אכן נכונה, אך רק על עצמאים שהכנסתם אינה עולה על השכר הממוצע במשק. "יהיה זה מגוחך לדרוש מעצמאים אשר בחרו את דרך פעולתם הכלכלית להפריש לפנסיה גם כאשר הם מצויים ברמות הכנסה גבוהות" אמר לין. "עצמאים רבים אינם זקוקים, בכדי להבטיח את עתידם הכלכלי, להיכנס למסגרת של פנסיה חובה. מאחר וכבר היום הפרשות ארוכות הטווח זכאיות בהטבות מס, ישנו עידוד לכל ציבור העצמאים לבצע הפרשות. הטלת חובה על עצמאי לחסוך לפנסיה ללא התחשבות ברמת הכנסתו היא פעולה נגד חופש הבחירה של העצמאי".