שתף קטע נבחר

 

בבית אריה עשו שריר: "כשצריך, אנחנו לא מתונים"

דווקא בהתנחלות החילונית והמתונה, שבה הקפיד נתניהו לבקר בכל מערכת בחירות, התעצמה ההתנגדות להקפאת הבנייה. התושבים מאוחדים מאחורי ראש המועצה הלוחמני - ומתגאים ב-28 שנות חלוציות. ערב פגישת ראשי המתנחלים עם רה"מ, הם מבטיחים להתמיד במאבק: "אנחנו לא משחקים כאן"

ערב הפגישה עם נתניהו, מתבשמים ראשי המתנחלים מרוח גבית מההתנחלות המתונה, שנתנה בבחירות האחרונות 20% מקולותיה לקדימה. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ייוועד היום (ה') עם ראשי המתנחלים, ואמש נועד שר הביטחון, אהוד ברק, עם ראשי מועצות, כדי להפיס את דעתם. אך יש להניח שההתנגדות לפקחי המנהל האזרחי, האוכפים את הקפאת הבנייה, תימשך. אתמול עלתה לכותרות ההתנחלות בית אריה שבמערב חבל בנימין, שם נאבק ראש המועצה, אבי נעים, בשוטרים ובפקחים, ואף נגרר על ידי ג'יפ - כפי שתועד בצילומים בלעדיים ב-ynet.

 

צפו בתיעוד העימותים בבית אריה, אתמול

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

יש מי שסבור שהיישוב החילוני למהדרין, שבו מתגוררות כ-900 משפחות, נבחר להיות אחד היעדים הראשונים של הפקחים, בין היתר בגלל הדימוי המתון יחסית שלו בין ההתנחלויות - אך מי שסבר כך, הופתע. "הראינו ליש"ע שכשצריך - אנחנו לא מתונים", אומרים ביישוב. "אם יגיעו שוב, עוד פעם יהיה אותו דבר. להילחם על הבית זה דבר שהוא ברור מאליו - אנחנו לא משחקים כאן".

 

הקפאת ההתנחלויות - עדכונים אחרונים ב-ynet:

 

במפגשים עם פעילי ליכוד שקיים אתמול ראש הממשלה, צוטט על-ידם נתניהו כמי שהבטיח "אסגור איתם את העניינים". המתנחלים, מצדם, לא מתכוונים לקבלו בפרחים. "ניפגש עם ביבי ונגיד לו בצורה נוקבת את מה שאנחנו חושבים עליו ועל דרכו", אמר ראש מועצת בית אריה, שישתתף בפגישה.

 

נעים אינו היחיד ביישוב שמאוכזב מההנהגה. "אני לא מבינה איך זה נעשה", אומרת בת-שבע החרמוני, אמנית, מראשוני המתיישבים בבית אריה. "אני מכירה אישית את ביבי, ולא מבינה איך זה נעשה. הוא היה פה ערב הבחירות, הוא קיבל פה את האחוז הכי גבוה של מצביעים ביישוב". בבחירות זכה הליכוד ל-54 אחוזי הצבעה בבית אריה, נתניהו מקפיד לבקר בבית אריה בכל מערכת בחירות, ובאותו ביקור זכור ערב הבחירות האחרונות, הזהיר שאם ישראל תעזוב את המקום, "יירו מכאן טילים לנתב"ג".


נתניהו וחברים בסיור בבית אריה, 2006 (צילום: גיל יוחנן)

 

החרמוני מגדירה את עצמה "מתיישבת שלב א' מורחב". היא הגיעה לבית אריה ב-1985, אז התרחב היישוב מ-61 המשפחות של הגרעין הראשוני שקם בשנת ב-1981, ל-168 משפחות. לדבריה, "אף פעם לא הייתה בעיה של קונצנזוס. בית אריה הוקמה בהחלטת ממשלה. הקמנו יישוב לתפארת, ולא היה אף ראש ממשלה, אפילו לא רבין ולא ברק בזמנו, שחשב שצריך לעשות משהו נגד התרחבות של בית אריה".

 

במשפחתה של החרמוני, שהגיעה לבית אריה מנורדיה, יש מסורת של הקמת יישובים: חמהּ, למשל, התיישב בוואדי חווארית שבמישור חוף השרון, שהפכה לימים לכפר ויתקין. היא מעידה על עצמה כחברת גרעין חצבה, אחותה הייתה בין מקימי נופית שבגליל והחלוציות ממשיכה גם בדור הצעיר: בתה היא בין מקימי היישוב הקהילתי גבעות בר בצפון בנגב. "אנחנו עושים את העבודה, מיישבים את הארץ בדרכי נועם, כמו שיישבו את תל חי בדרכי נועם וכמו שעלו לכפר ויתקין".

 

"בהיחבא, ביבי שינה את דעתו"

גם דוד אלון, חבר הגרעין הראשוני של עובדי התעשייה האווירית שהקימו את היישוב, מאוכזב - באופן לא מפתיע - מהשתלשלות העניינים. " לפני כחודשיים ביבי היה פה בביקור, ובריש גלי יצא בהכרזה, לבנות ולפתח ולהביא מתיישבים חדשים - וככה, בהסתר, בהיחבא, שינה את דעתו. יש לי הרגשה שהוא לא עשה את זה כמחווה לברק אובמה, אלא בשביל לשמור על הכסא שלו - כי אחרת, ברק אחר, אהוד ברק, יפרוש מהממשלה".

  

אלון מגדיר את בית אריה יישוב קהילתי ולא התנחלות. "הגיעה לפה קבוצה של אנשים שהייתה להם מטרה חברתית. זה שהיישוב שייך למסגרת של 'חירות-בית"ר', זה אקראי ביותר - זו הייתה התנועה היחידה שהסכימה לתת תמיכה וליווי בתקופת העלייה וההסתגלות".  


"שבט" אלון. "קצת עצוב שהיישוב בשיא פריחתו ממש"

 

משפחת אלון היא שבט של ממש בבית אריה: שני בניו גרים ביישוב, אחד גר עם אשתו וארבעת ילדיהם, בן נוסף שמגדל שני ילדים, ובתו נועה שגרה עם בעלה ובתם הקטנה בבית אביה, ומחכה לסיום בניית הבית ב"שכונת האמנים" ההולכת ונבנית - מרכזו של העימות הנוכחי על הקפאת הבנייה. "קצת עצוב שהיישוב בשיא פריחתו ממש", אמרה בתו של אלון, נועה בן-הרוש.

 

אלון הוסיף: "זה מצב שבחיים לא היה, מצב שאף ראש מועצה לא הצליח הביא את היישוב אליו. מדברים על הקפאה, מה שהובטח שלא יהיה. גם בתוכנית החדשה, גדר ההפרדה נמצאת מזרחית לנו".

 

"מה שמפליא אותי זה שכל ראש ממשלה, בתקופת כהונתו, היה מביא את כל האורחים לפה, שיעמדו במצפה ויבינו מה המשמעות של היישובים ביו"ש", אמר אלון. "גם כשהמטוס נוחת, הוא נוחת בגובה כזה, לכיוון המסלול של שדה התעופה, שכל ילד פלסטיני עם קלע יכול ולפגוע במטוס עם אבן. במקום שיתנו לנו את האפשרות לפתח את היישוב, אז באים ומדכאים אותנו".

 

"כזאת פריחה לא ראיתי מאז שעליתי ליישוב"

אחד הדברים שתושבי בית אריה גאים בו במיוחד, הוא החומר האנושי שסובב אותם. "גידלתי פה את שתי הבנות שלי, ונהנינו פה מכל רגע", סיפרה ל-ynet ציפי בנדל, שחיה ביישוב כבר 24 שנים. "מי שלא גר ביישוב כזה, לא יודע את המשמעות. זה אחד בשביל כולם וכולם בשביל אחד. היום זה קצת נמוג, כי גדלנו, אבל תמיד יש את הייחודיות של כולם ביחד". 


הבית ההולך ונבנה ב"שכונת האמנים" - מוקד העימות

 

בנדל עברה דרך ארוכה עד שהתיישבה בבית אריה. מבחינתה, מדובר באידיאולוגיה. בתחילה עשתה את הדרך מצפון תל אביב להתנחלות ניל"י שבמרכז חבל בנימין, ומשם חזרה לעיר העברית הראשונה. אחרי חיפושים רבים נוספים, החליטה לבחור בבית אריה - והיא לא מתחרטת. "אני חושבת לפעמים, אם אעבור לעיר - מי יכיר אותי? אתה נכנס לבית אריה, שואל 'ציפי בנדל', כולם יודעים איפה אני נמצאת".

 

בנדל מפעילה צהרון ביישוב, ובקרוב תזכה לראות את אחת מהילדות הראשונות שבה טיפלה מתגייסת לצה"ל. מעבר לכך, היא התנדבה כנהגת אמבולנס בעשור האחרון, וכיום מכהנת כיו"ר ועדת האכלוס של היישוב, ומלווה את המתיישבים החדשים שממשיכים, לדבריה, לזרום - "הרבה חבר'ה צעירים שמחפשים איכות חיים, אנשים שחסכו את מיטב כספם, זוגות איכותיים מאוד. כזאת פריחה לא ראיתי מאז שעליתי ליישוב. זו תאווה לעיניים, ולעזוב דבר כזה, זה פשוט כאב לב אחד גדול. אני מצרה על מה שראיתי היום בטלוויזיה, ואני מצדיעה לראש המועצה".

 

אחרי שבמהלך היום נגרר, נעצר, נפצע, שוחרר, ותקף את ברק, שעמו יש לו "חשבון ארוך", סיפר בחצי חיוך בדרכו הביתה מעוד ראיון בטלוויזיה: "אני שבור, חבול ורצוץ. זה כמו תאונת דרכים, אתה מתחיל להרגיש את הכאבים אחר כך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עימותים בבית אריה, אתמול
צילום: אבי צור
ציפי בנדל. "גידלתי פה את שתי הבנות שלי"
דוד אלון ונכדתו. "מטרה חברתית"
צו ההקפאה שנמסר למועצת בית אריה
צילום: דניאל אדלסון
מומלצים