שתף קטע נבחר

15 אלף רופאים במכתב לליצמן: חצית את הגבול

התערבותו של סגן שר הבריאות ליצמן בהשארתה בחיים של תינוקת, שמתה מוות מוחי, מרתיחה את יושבי הראש של 45 איגודים מקצועיים, שמייצגים כ-15 אלף רופאים: "מוחים על התערבותך הבוטה בהליכים רפואיים ועל הפגיעה באוטונומיה של הרפואה". יו"ר ההסתדרות הרפואית: "חציית גבולות נוראית"

15 אלף רופאים בישראל נגד סגן שר הבריאות: במכתב שמיועד לסגן השר יעקב ליצמן יוצאים הרופאים נגד "התערבות בלתי ראויה" בשיקול הדעת הרפואי בפרשת קביעת מותה של תינוקת בת עשרה חודשים במרכז שניידר לרפואת ילדים. הרופאים קוראים לליצמן להבהיר כי הוא עומד מאחורי הממסד הרפואי ומגבה את החלטות הרופאים.

 

  • המכתב המלא של הרופאים לסגן השר ליצמן

 

הקרע בין ההסתדרות הרפואית לסגן השר החל לאחר שליצמן הורה לרופאים במרכז שניידר לרפואת ילדים להמשיך ולטפל בתינוקת בת עשרה חודשים

(ראו מסגרת) שנקבע כבר לפני כשבועיים שהיא מתה מוות מוחי.

 

במקרים כאלו מקובל להיענות לרגשות המשפחה ולהשאיר חולים במצב כזה תחת טיפול תומך (בהנשמה או בנוזלים) אלא שסגן השר ביקש מהצוות להמשיך ולתת לתינוקת טיפול מלא. נכון להיום, התינוקת עדיין מאושפזת ומטופלת ביחידה לטיפול נמרץ.

 

"איננו יכולים להשלים עם מצב בו בעל תפקיד, בכיר ככל שיהיה, שאינו אמון על עריכת השיקולים הרפואיים-מקצועיים במקרה זה או אחר, יתערב באוטונומיה הרפואית שלנו וינצל את תפקידו הרם להטלת מורא ופחד על רופאי המחלקה ומתמחיה", נאמר במכתב.

 

עוד צוין כי הרופאים פועלים בהתאם לחוק בנושא קביעת המוות ומתוך שיקולים "רפואיים ורגשיים" כאחד. "נפעל לעולם על פי אמות המידה המקצועיות, המוסריות והאתיות לטובת המטופלים בד בבד עם צו החוק. לא נוכל להסכים לכך שאמונות אישיות או שיקולים פוליטיים זרים לעשייה הרפואית, יביאו לביטולם של שיקולים רפואיים ענייניים או יאיימו עליהם".

 

המכתב חתום על ידי יושבי הראש של 45 איגודים מקצועיים, בהם איגוד רופאי המשפחה, האיגוד לרפואה פנימית, האיגוד הקרדיולוגי, איגוד המרדימים והאיגוד לרפואת ילדים. בסך הכל חברים באיגודים אלו 15 אלף רופאים.

 

"יש פה חציית גבולות נוראית"

ד"ר לאוניד אידלמן, יושב ראש ההסתדרות הרפואית אמר ל-ynet כי "כפי ששר המשפטים לא אומר לשופטים איך לשפוט כך אסור לסגן השר להדריך רופאים איך לעבוד. אסור לגורם פוליטי להתערב בשיקול רפואי. יש פה חציית גבולות נוראית".

 

עוד ציין "אני לא מחפש התנצלות או נקמה. בניגוד לגישה האישית של סגן השר נגדי, אני מצפה מסגן השר להתעשת ולחזור לפסי עבודה פרודוקטיביים ויעילים בשיתוף כל הגורמים במערכת הבריאות".

 

אידלמן ציין כי בהסתדרות הרפואית התנהלו ישיבות סוערות בנושא ונשמעו קריאות קיצוניות מצד רופאים שקראו לסגן השר להתפטר או להתנצל ואף הציעו לקיים שביתת מחאה. "היו שדרשו צעדים קיצוניים וחריגים. אנשים רותחים. אנחנו מצליחים לרסן את הקולות האלו".

 

ליצמן מסביר לכנסת את מעשיו ב"שניידר"

היום נשא ליצמן דברים במליאת הכנסת ומסר את פרשנותו לחוק וגרסתו לאירוע בשניידר. "בחוק כתוב לא יופסק הטיפול התומך עד להפסקת פעולת הלב", אמר סגן השר, "קרה מקרה מצער, הייתה ילדה לצערי שנחנקה

והועברה לבית חולים מסוים, לא נזכיר כרגע איזה. ובאו הורים והחתימו אותם על בדיקה. זו הייתה בדיקה לקבוע אם יש מוות מוחי או לא. אחרי הבדיקה הזאת הם הודיעו לא פחות ולא יותר - די. האימא דתייה לפי הוראת הרבנים לא הסכימו.

 

פנו אליי הרבנים שאני אראה בדיוק מה קורה שם, קמתי נסעתי לבית החולים. מותר לסגן שר הבריאות לבקר ביקור פתע. באתי לבית החולים וביקשתי לשוחח עם רופא. אמרתי המשפחה דורשת לפי החוק, זה הנוהל. הייתי שם כמה דקות הלכתי, אבל ההרגשה שלי לא הייתה טובה. למחרת חזרתי עוד פעם לבית החולים ביקרתי אותם שוב". 

 

אין זו הפעם הראשונה שבהה סגן השר מביע בגלוי את התנגדותו לקביעת מוות מוחי-נשימתי. בכנס של רופאים משתילים שמט סגן השר את הבסיס לקיומן של השתלות איברים בישראל כשציין כי אין ליטול איברים להשתלה עד להפסקת פעילות הלב. מבחינה רפואית, עם הפסקת פעילות הלב נפגעים גם האיברים ולא ניתן להשתילם. בעקבות התבטאות זו קרא לו ח"כ עתניאל שנלר, יוזם חוק מוות מוחי נשימתי, להתפטר מתפקידו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליצמן התערב בטיפול הרפואי, הרופאים מוחים
צילום: אלי מנדלבאום
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים