שתף קטע נבחר

 

החיילים בדרך: קרזאי רוצה דיאלוג עם הטליבאן

הנשיא האפגני מרוצה מתוכניתו של אובמה, לשלוח אלפי חיילים נוספים לארצו, אך משוכנע שיש צורך גם בתוכנית מדינית. "חייבים לדבר עם הטליבאן ולראות בכך צורך לאומי", אמר

יומיים אחרי שהבית הלבן הודיע על שיגור כ-30 אלף חיילים נוספים לאפגניסטן, מכריז היום (ה') נשיא המדינה, חמיד קרזאי, כי הוא מוכן לפתוח בדיאלוג עם הטליבאן. קרזאי הדגיש כי יסכים לבוא בשיחות עם הארגון, אך רק אם הדבר יזכה לגיבוי מצד ארצות הברית ומדינות נוספות. בוושינגטון מבהירים: הדלת פתוחה.

 

אין זו הפעם הראשונה שעולה האפשרות לפתוח במגעים עם הטליבאן. קרזאי כבר הציע בעבר לפתוח במגעים עם המולה מוחמד עומר, אך ממשל בוש התנגד לרעיון. נשיא ארצות הברית ברק אובמה אמר לאחר כניסתו לתפקיד כי הוא משאיר "דלת פתוחה" לחברי הארגון שיחליטו לנטוש את נשקם.

 

בנובמבר 2008 הציע קרזאי לפתוח במשא-ומתן ישיר עם מנהיג הטליבאן, ואף הבטיח לערוב לביטחונו אם יבחר לשתף פעולה. המולה עומר סירב להצעה, בטענה כי לא יסכים לקיים מגעים כל עוד כוחות בינלאומיים פועלים באפגניסטן. לאחר נאומו של אובמה הבהירו בארגון כי התוכנית רק תחזק את ההתנגדות.

 

"מועד לנסיגה - תמריץ חיובי"

הראיון עם קרזאי, שנערך ממשכנו הנשיאותי בקאבול, מספק התייחסות ראשונה מצד האפגנים לתוכנית האסטרטגית, עליה הכריז הממשל האמריקני. בנאומו השבוע אמר אובמה כי "אם הכל ילך כשורה, ארצות הברית תתחיל להסיג את כוחותיה ביולי 2011".

 

הנשיא האפגני הביע שביעות רצון מהתאריך, ואמר כי הוא סבור שקביעת מועד לנסיגה יספק לאפגנים "תמריץ וחיזוק" לפעול לקראת הגנה על ארצם בכוחותיהם. "עבור האפגנים, זה טוב שיש דד-ליין. אנחנו חייבים להתחיל לעמוד על הרגלים. אפילו עם האמצעים הדלים - יהיו אלו האמצעים שברשותנו. אם אנחנו, האפגנים, לא יכולים להגן על ארצנו, על עצמנו, מפני תוקפנות מבית ומחוץ - אז אין כל משמעות לתמיכה העולמית", אמר.


חיילים באפגניסטן צופים בנאום אובמה, השבוע (צילום:AP) 

 

קרזאי הוסיף כי הוא מאמין שהגיע הזמן להציג תוכנית שלום לאנשי הטליבאן, שתאפשר להם לסיים את מאבקם. "אנחנו חייבים לדבר עם הטליבאן ולראות בכך צורך לאומי. המאבק בטרור ובקיצוניות לא יכול להצליח אם נלחמים בו לבד", אמר והוסיף: "באופן אישי, הייתי מדבר עם המולה עומר. אעשה כל שיידרש כדי להביא שלום לאפגניסטן".

 

הוא הבהיר, עם זאת, כי המגעים חייבים לקבל גיבוי מארצות הברית ובנות בריתה. לדבריו, "גורמים בקהילה הבינלאומית" פגעו בעבר בניסיונות להידבר עם אנשי טליבאן לשעבר, "למרות שהניחו את נשקם" - אך סירב למסור דוגמאות.  

  

בוושינגטון סירבו להגיב לדבריו של קרזאי, וציינו רק כי הממשל מעוניין ביציבות באפגניסטן. "כמובן שתהליך הפיוס

 חייב לכלול הכרה בתהליך הפוליטי. עד היום, לא ראינו הכרה מצד המולה עומר בהליך הדמוקרטי", אמר גורם בבית הלבן. 

 

השליח האמריקני לאפגניסטן ולפקיסטן, ריצ'ארד הולברוק, אמר כי שיחות הפיוס היו עד היום בהשהייה, אבל עכשיו יש ניסיון להחזיר אותן לסדר היום. "אנחנו משאירים דלת פתוחה לכל מי שנאבק עם הטליבאן, להתכחש לאל-קאעידה, להניח את הנשק ולפתוח במגעים לשלום", אמר במהלך ביקור בבריסל. הוא הוסיף כי "חשוב להבהיר, עם זאת, שזה עלול לקחת זמן. זה חייב לבוא מכיוון אפגניסטן ומצריך משאבים ותושיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוצים לעמוד על הרגליים. קרזאי
צילום: AP
נאום אובמה, השבוע
צילום: רויטרס
מומלצים