שתף קטע נבחר

 

גייטס וקלינטון: נצא מאפגניסטן ב-2011? לא בטוח

שר ההגנה ומזכירת המדינה התארחו בתוכניות סוף השבוע וניסו לשכנע את האמריקנים כי תוכנית אפגניסטן של אובמה היא האסטרטגיה הטובה ביותר. הם הבהירו שתאריך היעד לנסיגה מכוון בעיקר לממשלת אפגניסטן, וייקבע לפי המצב בשטח

הנשיא האמריקני ברק אובמה נשא בשבוע שעבר נאום היסטורי, בו הכריז על שליחת עשרות אלפי חיילים לאפגניסטן, ואמר כי נסיגת הכוחות מהמדינה תחל בקיץ 2011. אולם, מזכירת המדינה הילרי קלינטון ושר ההגנה רוברט גייטס, שנשלחו להסביר את התוכנית לאזרחים האמריקנים, מסרבים להתחייב לתאריך היעד, וגייטס אף העריך שצבא ארה"ב יישאר באפגניסטן עד ארבע שנים נוספות. 

 

שני האישים קיימו הבוקר (א') שלושה ראיונות משותפים ברשתות הטלוויזיה הגדולות בארה"ב, במטרה "למכור" לציבור האמריקני את תוכנית המלחמה של הנשיא אובמה. קלינטון הסבירה בראיון לתוכנית

"פגוש את העיתונות" ברשת NBC, כי "אנחנו לא מדברים על אסטרטגיה של יציאה או על תאריך יעד לעזיבה. אנחנו נבצע הערכה בחודש ינואר 2011 ונראה אם אפשר להתחיל בתהליך של העברת האחריות לכוחות האפגנים".

 

שר ההגנה גייטס הדגיש כי "אנחנו לא מדברים על נסיגה פתאומית, אלא משהו שיתרחש לאורך תקופת זמן". גייטס הסביר בהרחבה, שהוצאת הכוחות מאפגניסטן תלויה בראש ובראשונה במצב בשטח. "הצבא שלנו חושב שיש לנו הזדמנות אמיתית למלא את המשימה, ולא רק ב-18 החודשים הבאים", אמר. "יהיה לנו כוח משמעותי של 100 אלף חיילים שם, והם לא עוזבים ביולי 2011. אם התנאים יאפשרו, נתחיל להוציא כוחות במספרים קטנים".

 

בראיון אחר, לתוכנית "השבוע" של רשת ABC, שב גייטס והסביר שקביעת תאריך היעד - יולי 2011 - אינה אסטרטגיה של הסתלקות ארה"ב מאפגניסטן. "בתאריך זה ימלאו שנתיים לשהות של הנחתים שלנו בדרום חבל הלמנד, ושנתיים זה זמן מספיק כדי שמפקדי הצבא יוכלו לדעת אם האסטרטגיה שלנו עובדת". בהקשר זה אמר שר ההגנה, כי "ההחלטה להעביר אזור מסוים לשליטת האפגנים תיעשה על-ידי המפקדים בשטח, ולא בוושינגטון".

 

בניסיון להסביר מדוע אובמה התעקש לנקוב בתאריך, אמר גייטס לתוכנית "מול פני האומה" של רשת CBS, כי האמירה מופנית בעיקר לממשלת אפגניסטן. "רצינו להבהיר להם שהתמיכה של ארה"ב היא חזקה - אבל לא אינסופית. אנחנו נתמוך בהם לאורך זמן, אך אופי היחסים יתחיל להשתנות ביולי 2011. כשיסתיים הפרק הביטחוני, ליחסי הכלכלה והפיתוח יהיה משקל גדול יותר במערכת היחסים הזאת. אנחנו לא מתכוונים לנטוש את אפגניסטן כפי שעשינו ב-1989".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גייטס וקלינטון. מסע הסברה
צילום: AP
צילום: רויטרס
חיילים אמריקנים באפגניסטן. יישארו
צילום: רויטרס
מומלצים