שתף קטע נבחר

 

מחריפים העימותים בטהרן; שוטרים ירו באוויר

ההיערכות הקפדנית של המשטר לאירועי יום הסטודנט לא מנעו מאלפי צעירים איראנים לצאת לרחובות ולהתעמת עם השוטרים. בכמה מוקדים בטהרן ירו כוחות הביטחון באוויר וריססו גז מדמיע לעבר המפגינים. "פזרו את אחמדי", קראו הצועדים. מנהיג הסטודנטים באחת האוניברסיטאות נעצר

הפגנות הסטודנטים באיראן, שהחלו הבוקר (ב') ברחבי המדינה, מתרבות והופכות אלימות יותר, בעוד כוחות הביטחון בטהרן החלו לפזר את המפגינים באמצעות ירי באוויר וגז מדמיע. רוחות המחאה עדיין לא שככו ונרשמים עימותים במספר מוקדים בבירה האיראנית.

 

למרות זליגת המחאה לערים אחרות, עיקר המחאה התרכזה היום באוניברסיטאות בבירה טהרן. החל משעות הבוקר התאספו סטודנטים בקמפוסים השונים וקראו קריאות בגנות המשטר. בין היתר הם קראו למשטרה "פזרו את אחמדי", בהתייחסם לנשיא מחמוד אחמדינג'אד.

 

הסטודנטים נופפו בשטרות בפני השוטרים

 

באוניברסיטת אמיר-כביר, אחת האוניברסיטאות הידועות כמעוז התנגדות למשטר, הניפו הסטודנטים שטרות כסף לעבר כוחות הביטחון ואנשי הבסיג' שניצבו מולם. זאת, בניסיון לרמוז על השחיתות ולהציע להם כסף כדי שיעברו צד. מנהיג הסטודנטים באמיר-כביר, מג'יד תבאקולי, נעצר בעקבות האירועים, וסוכנות הידיעות הרשמית אירנ"א דיווחה כי תבאקולי "ניסה לברוח מהאוניבריסטה כשהוא מחופש בבגדי אשה".

  

מנהיג האופוזיציה, מהדי כרובי, הביע תמיכה בסטודנטים המפגינים בראיון לעיתון הצרפתי "לה מונד", והפציר בשלטונות שלא לדכאן. "הפיתרון הוא סבלנות וקבלה של ביקורת. עלינו לפעול לחדש את האמון בין השלטונות לעם", אמר כרובי. "דיכוי הוא בכלל לא הפיתרון, לא היום וגם לא מחר", הוא הוסיף, וציין כי המתונים בשני הצדדים הבינו את הצורך בפיוס לאומי אך גורמים קיצוניים בממשלה מונעים דיאלוג. 


הפגנה באוניברסיטת טהרן (צילום: AP) 

 

יום הסטודנט משמש את המחנה הרפורמיסטי באיראן כדי להביע מחאה נגד המשטר. כמו כן, מדובר ביום זיכרון לאירועי יום הסטודנט ב-1953, שבהם נורו למוות שלושה סטודנטים בידי הצבא בהפגנה אנטי-אמריקנית. בימים האחרונים נערכו כוחות הביטחון של הרפובליקה האיסלאמית להפגנות הצפויות בניסיון למנוע מהן להתפשט.

 

עדי ראייה דיווחו כי כוחות הביטחון ירו גז מדמיע במספר מוקדים לעבר הסטודנטים המפגינים בטהרן. הם גם השתמשו באלות כדי לפזרם וכוחות ביטחון רכובים על אופנועים עצרו מפגינים. לא ידוע עדין כמה נעצרו. לפחות שתי נשים נעצרו.

 

עוד דווח כי הפגנות הסטודנטים נערכו גם בערי השדה ברפובליקה האסלאמית. בין היתר בערים משהד, איספהאן, כרמאן. קודם לכן דווח כי כוחות הביטחון הטילו מצור על אחת האוניברסיטאות בטהרן ולא אפשרו לסטודנטים לצאת. באחד המקרים צבאו עשרות סטודנטים על שער האוניברסיטה ושברו אותו תוך שהם קוראים קריאות "אללה אכבר" ו"מוות לדיקטטור".

 

ההפגנות היום אולי לא סחפו המונים לרחובות ורבים מן המפגינים הם צעירים, סטודנטים ופעילים בארגונים שגם בשאר ימות השנה מתנגדים לשלטון האיתוללות. ההפגנות מראות כי המצב הפוליטי באיראן עדיין לא נרגע לאחר הבחירות השנויות במחלוקת לנשיאות. ייתכן כי גם בחודשים הקרובים תנסה האופוזיציה במדינה למצוא הזדמנויות כדי להמשיך ולהפגין נגד ממשלתו של אחמדינג'אד.

 

אמ"ן: יש לאיראן חומר לפצצה וחצי

בתוך כך, בישראל הוסיפו להביע היום דאגה מהאיום האיראני. בדיון בוועדת החוץ והביטחון אמר ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ש"הבעיה המרכזית שיש לנו זו התחמשות איראן".

 ראש חטיבת המחקר באגף המודיעין, תת-אלוף יוסי ביידץ, אמר שאיראן ממשיכה בפרויקט הגרעין. "הם הצליחו להעשיר 1,800 ק"ג אורניום מועשר, שזה פלוס מינוס מספיק לפצצה גרעינית וחצי. הם רק צריכים לקבל את ההחלטה לייצר את הפצצה".

 

לדבריו, "המתקן בקום הוא בהחלט עבור פיתוח תוכנית צבאית. זהו מתקן העשרה חדש. אין לו שום קשר למחקר או פיתוח אזרחי. גם הקהילה הבינלאומית נמצאת במבחן, והוא האם הם יצליחו להעביר את הסנקציות במועצת הביטחון".

 

בהכנת הידיעה השתתף אמנון מרנדה
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגיני האופוזיציה בטהרן, היום
צילום: AFP
מנגד הפגינו תומכות בממשלה
צילום: AP
מומלצים