סחבת משפטית: אשמת המדינה או השופטים?
הנהלת בתי המשפט טוענת כי המדינה דוחקת את המערכת בסולם העדיפויות. ח"כ רותם סבור כי השופטים הם שאשמים: "הם לא יעילים, לא יודעים לנהל דיון או לכתוב פסיקה"
בצל הצעת שר המשפטים, יעקב נאמן, "להקים מערכות התדיינות אלטרנטיביות" כדי לייעל את עבודת בתי המשפט, דנה היום (ג') ועדת חוק, חוקה ומשפט בסחבת במערכת המשפטית. הדיון, שנערך לרגל יום זכויות האזרח, עסק בהתמשכות ההליכים ובשאלה כיצד ניתן לייעל את עבודת "טחנות הצדק".
במהלך הדיון, נשמעו טענות שונות בדבר התייעלות מערכת המשפט. מנהל בתי המשפט, משה גל, מתח ביקורת על המדינה, שאינה מציבה את מערכת המשפט במקום גבוה יותר בסדר העדיפויות. "מערכת בתי המשפט יכולה לשנות ולהתייעל רק ב-30-35 אחוזים, אולם העובדה שהמערכת אינה זוכה למקום גבוה בסדרי עדיפויות של החברה בישראל ושל הממשלה, היא זו שפוגעת בהתייעלות ההליכים", אמר.
"אין ספק שהתמשכות ההליכים פוגעת בטיב ההגנה של האזרח, אולם צריך לזכור שהדבר לא נתון רק בידי השופטים ועורכי הדין, אלא בעיקר בקביעת סדרי העדיפויות של ממשלת ישראל", הוסיף. מנהל בתי המשפט קרא ליישם מדיניות, שתיתן עדיפות עליונה לרשויות אכיפת החוק ולקידום מערכת המשפט, ולהגדיל את התקציבים המיועדים לפעילותן: "רק לאחר שיוכר כי סדר העדיפות הנוכחי אינו הולם, ניתן יהיה לעמוד על צרכיה האמיתיים של המערכת", אמר.
מנגד, הטיל יו"ר הוועדה, ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו), את האחריות דווקא לפתחם של השופטים. הוא טען כי השופטים שמכהנים היום במערכת המשפט אינם יעילים, ולא יודעים לנהל דיון או לכתוב פסק דין. "לא שמים דגש על הכשרתם של השופטים, אפילו אחרי שהם מונו", ציין.
"אם המערכת הזו תקרוס, לא יהיה חוק ולא יהיה שלטון חוק. הציבור מרגיש נורא, והאמון במערכת הולך ויורד", אמר. לדבריו, "הגורמים המרכזיים לכך הם התמשכות ההליכים ותחושת הציבור שאין שם את הצדק המיידי". בסופו של הדיון, הסכימו הצדדים לשוב ולהיפגש בעוד כמה חודשים, כדי לבחון אם חל שינוי בהתנהלות הדיונים.