נתניהו בעד חוק המשאל: ללכת לציבור בכל הסכם
הכנסת צפויה לאשר היום את המשך חקיקת החוק המחייב משאל עם לפני נסיגה מהגולן או מירושלים. ראש הממשלה בשיחות סגורות: "אם אצליח להביא הסדר שלום, לא אסתפק ברוב בכנסת, אלא בתמיכת רוב העם". ברק מתנגד. ייתכן שהעבודה תיעדר. וכיצד תנהג לבני?
כבר היום (ד') צפויים להתחדש הליכי החקיקה בכנסת של חוק משאל העם, שעבר בכנסת הקודמת בקריאה ראשונה. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, יתמוך בחוק, שיחייב משאל עם על כל הסכם לנסיגה מרמת הגולן או ממזרח ירושלים. בשיחות סגורות אמר נתניהו: "בכל מקרה שבו אצליח להביא הסדר שלום היסטורי, לא אעשה זאת על בסיס רוב קואליציוני, אלא בתמיכת מהותית של רוב העם, במשאל עם או בבחירות. לא אסתפק ברוב של הקואליציה בכנסת".
הניסיונות של השר דן מרידור למנוע את קידומו של החוק לא צלחו. ועדת השרים לענייני חקיקה דחתה אתמול ברוב של חמישה נגד שניים את הערר שהגיש, ושבו טען כי החוק יפגע בסיכוי להשיג שלום. בכך נסללה הדרך להמשך החקיקה. חברי הכנסת צפויים להצביע על החלת "דין רציפות" שיאפשר את המשך ההליך מהמקום שבו הופסק.
המצב החדש מעמיד בבעיה את מפלגת העבודה. לדברי מקורבי יו"ר המפלגה, שר הביטחון אהוד ברק, המפלגה מתנגדת להמשך קידומו של החוק. ברק הביע השבוע התנגדות נחרצת לחוק בישיבת שרי העבודה, והודיע כי יפנה לראש הממשלה בנימין נתניהו בעניין. לא ברור אם ברק יפעיל את מלוא כובד משקלו בעניין, ולפי שעה נראה כי חברי המפלגה יעדיפו להיעדר מההצבעה. החלטת ועדת השרים לענייני חקיקה מחייבת את הקואליציה כולה - שבה חברה גם העבודה.
קדימה, לעומת זאת, ניצבת בפני בעיה הפוכה: אמנם מתוקף היותה מנהיגת האופוזיציה מצופה ממנה להתנגד לכל יוזמה ממשלתית - אלא שבמקרה זה, רבים מחברי המפלגה תומכים בהצעת החוק, שאותה הגיש במקור איש המפלגה, ח"כ לשעבר אביגדור יצחקי, בכנסת הקודמת. המפלגה מתכוונת לאפשר לחבריה חופש הצבעה - כפי שכבר הוחלט עוד כשההצעה עמדה לעלות לדיון בכנסת לפני כחודש, רגע לפני שנדחתה ברגע האחרון בגלל הערר של מרידור. יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני, צפויה להצביע נגד הצעת החוק. לבני סבורה כי "ממשלה נבחרת על מנת לקבל החלטות - ולא כדי להשיב אותן לעם". יצוין כי גם בעבר היא הביעה התנגדות עקרונית למשאלי עם בכל נושא שהוא.
יו"ר הקואליציה, ח"כ זאב אלקין, העריך בשיחה עם ynet כי הכנסת תאשר היום ברוב גדול את החלת דין הרציפות על החוק. לדבריו, "יש לחוק תמיכה מלאה בליכוד וגם בקרב חלק מחברי סיעת קדימה, דבר שיבטיח את אישור ההצעה היום".
עוד הוסיף כי הוא "מצפה מחברי סיעת העבודה, ובכלל זה משריה, לכבד את עמדת הקואליציה ולהצביע בעד הצעת החוק". לדבריו, "בכנסת הקודמת, חלק מחברי הסיעה כבר תמכו בהצעת החוק בקריאה ראשונה במליאה".
ח"כ איתן כבל (עבודה) הסביר אמש בתגובה: "חלק מחברי העבודה, ואני ביניהם, הצבענו בכנסת הקודמת בקריאה ראשונה בעד הצעת החוק, לאחר שקיבלנו התחייבות שבעת הדיון בוועדה לאחר ההצבעה - החוק יוגבל ויחול על רמת הגולן בלבד. כך יהיה גם מחר מבחינתי: אם יובטח לי שהחוק יחול על רמת הגולן בלבד ולא על חלקי ארץ אחרים, אני אצביע בעד. אם לא - אצביע נגד".