מסתמן: תורחב העדיפות ליצרני טקסטיל ישראלים
בעקבות הלחץ שהפעיל שר התמ"ת הורה רה"מ לאוצר לקדם מתן עדיפות ליצרנים המקומיים במכרזים להכנת מדים למשטרה והשב"ס, מעבר לעדיפות הנוכחית - פער של עד 15% לעומת הצעות של יצרניות מחו"ל. באוצר חוששים מתגובת ה־OECD
הלחץ של שר התמ"ת, בנימין בן־אליעזר ושל נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש, לתת עדיפות לתוצרת ישראלית במכרזים ממשלתיים עשה את שלו. בעקבות הלחצים הנחה ראש הממשלה בנימין נתניהו את משרד האוצר לחבר ולהגיש לכנסת הוראת שעה לפיה במכרזים ממשלתיים של המשרד לביטחון הפנים תינתן עדיפות לחברות טקסטיל ישראליות. מדובר במכרזים של המשטרה, השב"ס וגופים נוספים למדי שוטרים, סוהרים ואסירים.
משבר בצפון - הרקע לסיוע:
- התעשיינים: למנוע קריסת מפעלים בצפון
במכרזים ממשלתיים כיום ישנה הוראה המעניקה עדיפות לחברות ישראליות כל עוד המחיר שהן מציעות במכרז אינו עולה על 15% מהמחיר של חברה מחו"ל וכאשר שאר הפרמטרים זהים. צוות של משרד התמ"ת בודק איך תיושם הוראת השעה, האם בהעלאת הפער במחיר מעל 15% או בדרך אחרת. הוראת השעה היא תוצאה של החלטת הממשלה מלפני כשלושה חודשים, שלפיה משרדי הממשלה ייתנו עדיפות לתוצרת הארץ במכרזי מדינה.
בפגישה שנערכה השבוע בנושא טענו נציגי האוצר כי העדפה של תוצרת מקומית מנוגדת לעקרונות ה־OECD, ארגון המדינות המפותחות שישראל מועמדת להתקבל כחברה בו בשנה הקרובה. עם זאת, במשרד התמ"ת נתלים ביוזמות דומות שארגנו מדינות החברות ב־OECD לעודד רכישת תוצרת מקומית, כפי שנעשה בארה"ב. אם הוראת השעה לא תעורר תרעומת בארגון, תישקל הרחבה של ההוראה גם למשרדי ממשלה וגופים ציבוריים נוספים. גורמים בממשלה הביעו תקווה כי מכיוון שכרגע מדובר בעיקר במכרזי טקסטיל, המיוצרים ברובם בסין, הוראת השעה לא תיתקל בהתנגדות של ארגון המדינות המפותחות.
לאחרונה יצא מכרז של שירות בתי הסוהר לרכישת מדים חדשים לסוהרי השב"ס. ככל הנראה, סין תזכה במכרז שכן המחיר שהיא מציעה נמוך ב־15% מהמחיר שמציעות החברות הישראליות. בין האפשרויות שנבחנות כעת, הוצאת צו שעה חד־פעמי למכרז המדים הנוכחי של השב"ס. הצו ינעל את המכרז אך ורק לתוצרת ישראלית, גם אם מחיריה גבוהים בעשרות אחוזים מעבר לתעריפי היבואנים.
בחודש מאי החליטה הממשלה על הקמת מטה "כחול־לבן" במשרד התמ"ת, שאמור לבחון דרכים נוספות להגדלת הצריכה הפרטית והציבורית של תוצרת ישראלית. נוסף על כך, הוקמה ועדת היגוי שתהיה אחראית על עבודת המטה ועל יישום התוכניות השונות. בוועדת ההיגוי חברים מנכ"ל משרד התמ"ת, ראש מינהל הרכש הממשלתי, נציג ראש הממשלה, נציגים של משרדי הממשלה השונים ונציגים של התאחדות התעשיינים וההסתדרות.
לפי תחזיות משרד התמ"ת, כל מיליארד שקל של תוצרת מקומית שיירכש על ידי צרכנים ישראלים או גופים מוסדיים בישראל יביא לתוספת תעסוקתית של 2,750 משרות נטו ועוד אלפי משרות באופן עקיף.
בן אליעזר. לוחץ על הממשלה
צילום: עופר עמרם
מפעל מוליתן. ענף הטקסטיל במשבר
צילום: חגי אהרון
מומלצים