שתף קטע נבחר

 

בעדיפות לאומית: "התנחלויות על חשבון החלשים"

למה יישוב עם הכנסה של 7,000 שקל לנפש זכאי להטבות ויישוב עם 4,000 לא? בשלום עכשיו מציגים נתונים לפיהם ברבות מההתנחלויות שיזכו מעתה לסיוע, המצב הסוציו-אקונומי טוב מהממוצע - ובוודאי יותר מהמצב באשקלון, אשדוד, לוד ורמלה שאינן בעדיפות לאומית

האם יש הצדקה להוספת ההתנחלויות למפת אזורי העדיפות הלאומית? ב"שלום עכשיו" משוכנעים שלא. על פי נתונים שהציג הארגון הבוקר (יום ה'), בעקבות החלטת ראש הממשלה להקצות תמריצים כספיים להתנחלויות מבודדות, ברבים מהיישובים שנוספו לרשימה, המצב הסוציו-אקונומי משביע רצון למדי, ובוודאי מוצלח יותר מיישובים רבים בתוך תחומי הקו הירוק שאינם מקבלים תמריצים. בארגון אומרים כי מדובר ב"הצעה אנטי-חברתית, שבאה לחזק את החזקים על גבם של האוכלוסיות המוחלשות בחברה".

 

אזורי "עדיפות לאומית א'" זוכים להטבות ותמריצים ממשלתיים בחינוך, בדיור, בפיתוח העירוני, בתעסוקה ובתחום התשתיות.

בהחלטה אילו יישובים לכלול בהסדר זה נקלחו בחשבון המצב הבטחוני של היישוב, חוסנו הכלכלי והחברתי ורמת השירותים בו, תכנון פריסת האוכלוסייה, המיקום הגיאוגרפי, מרחקו ממרכז הארץ, הצורך בצמצום פערים באוכלוסייה ונטל קליטת העלייה.

 

בסופו של דבר, במפה החדשה הוחלט לכלול את כל צפון הארץ (למעט אזור חיפה), את כל הדרום ואת כל בקעת הירדן, ללא יוצא מהכלל. ביהודה ושומרון, ייהנה מעתה רוב גדול של היישובים מההטבות, ולמעשה רק אזור מרכז הארץ - מחיפה ועד אשקלון - אינו כלול. בסך הכול מתגוררים ביישובים המוגדרים "עדיפות לאומית א'" כמיליון ו-900 אלף ישראלים - 26 אחוז מתושבי המדינה.

 

ב"שלום עכשיו" ניתחו נתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ושירות התעסוקה, ומצאו כי ב-90 ההתנחלויות הכלולות ברשימה החדשה (ביהודה ושומרון ובבקעה) מתגוררים בסך הכל 143,425 בני אדם. עוד מצאו אנשי הארגון, כי המצב הסוציו-אקונומי בהתנחלויות טוב יותר מהממוצע הארצי.

 

כך למשל, רמת ההכנסה הממוצעת למשפחה בהתנחלויות גבוהה מהממוצע הארצי בכ-10 אחוז, ועומדת על 13,566 שקל בחודש (לעומת ממוצע ארצי של 12,343). בתחום החינוך, שיעור ההצלחה בבחינות הבגרות ביהודה ושומרון הוא הגבוה ביותר מכל המחזות בארץ, ועומד על 71.2 אחוז מכלל הנבחנים (לעומת ממוצע ארצי של 65.8 אחוז).

 גם שיעור האבטלה בהתנחלויות, העומד על 6.5 אחוז, נמוך מהממוצע הארצי העומד על 7.3 אחוז.

 

אנשי שלום עכשיו אף מציגים דוגמאות קיצון: במפת אזורי העדיפות החדשה כלולות כמה התנחלויות שמצבן טוב במיוחד, כגון אפרת (7,793 שקל הכנסה לנפש, 1.6% אבטלה), יישובי מטה בנימין (6,275 שקל לנפש), אריאל (3.5% אבטלה), בית אל (1.2%) וקרני שומרון (2.1%), אך לעומת זאת לא מצויים מצויות בה הערים אשקלון (5.1% אבטלה), אשדוד (4,832 שקל לנפש, 5.5% אבטלה), רמלה (, 4,428 שקל, 4.1%) ולוד (4.8%).

  

"הממשלה עושה שימוש ציני בכלי לשיוויון חברתי, ובמקום להשקיע את הכסף בסגירת הפערים החברתיים, נתניהו בוחר להסייע לאוכלוסיה חזקה ומבוססת בהתנחלויות", טוען מנכ"ל שלום עכשיו, יריב אופנהיימר. "כל שר שקורא לעצמו 'חברתי' חייב להתנגד להצעה האנטי-חברתית הזו".


90 התנחלויות בעדיפות לאומית א

90 התנחלויות בעדיפות לאומית א'
יישובים מבודדים יישובים בגושי ההתיישבות יישובי הבקעה
אדורה עלי זהב אלמוג
אספר (מיצד) אריאל ארגמן
עטרת ביתר עילית בית הערבה
אבני חפץ אפרת בקעות
בת עין גבעות ברוש
בית אל עמנואל גלגל
ברכה קרני שומרון גיתית
כרמל קדומים חמרה
דולב קדר חמדת
עלי קריית נטפים קלי"ה
אלון מורה מעלה שומרון מעלה אפרים
ענב מגדל עוז משואה
חגי נופים מחולה
חלמיש פדואל מכורה
חרמש רבבה מצפה שלם
איתמר יקיר מצפה יריחו
כרמי צור   נעמי
כפר תפוח   נתיב הגדוד
קריית ארבע   נירן
כוכב השחר   אבנת
כוכב יעקב   פצאל
מעלה עמוס   רועי
מעלה לבונה   תומר
מעון   ורד יריחו
מבוא דותן   יפית
מגדלים   ייט"ב
נעלה    
נחליאל    
ניל"י    
נוקדים    
עפרה    
עתניאל    
פני חבר    
פסגות    
רימונים    
סנסנה    
טלמון    
תלם    
טנא    
היישוב היהודי בחברון    
תקוע    
יצהר    

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית אל. 1.2% אבטלה, בעדיפות לאומית
אשקלון. 5.1% אבטלה וקסאמים, לא בעדיפות לאומית
צילום: לע"מ
מומלצים