מדענים: נותרו 10 שנים להימנע מאסון אקלימי
מדעני המשרד הבריטי למעקב אחר שינוי האקלים טוענים, כי כדי שיהיה סיכוי של 50 אחוז למנוע אסונות אקלימיים הכרוכים בהתחממות כדור הארץ ביותר מ-2 מעלות, שיא פליטת גזי החממה צריך להגיע תוך עשור ואז המגמה צריכה להשתנות. אם גם אחרי 2020 ימשיך קצב הפליטות לגדול - הסיכוי להימנע מאסון קטן
קצב פליטת גזי החממה חייב להתחיל לרדת בתוך עשר שנים כדי שהטמפרטורה הגלובלית לא תעלה ביותר מ-2 מעלות צלזיוס, שהוא הסף הקריטי - כך טוענים מדענים במשרד האקלים הבריטי (Met Office).
במסיבת עיתונאים בוועידת קופנהגן אמרו המדענים שאם פליטות גזי החממה יגיעו לשיאן העולמי ב-2020, ישנו סיכוי של 50/50 שהטמפרטורות יעלו ביותר מ-2 מעלות צלזיוס, ויגררו עידן של אסונות אקלימיים.
המעצמות התעשייתיות המובילות הסכימו שאין לאפשר לטמפרטורה העולמית לעלות ביותר מ-2 מעלות מעל לטמפרטורה הממוצעת ששררה בשנים שלפני העידן התעשייתי, ושכך יוכל העולם להימנע מאותם אסונות. אלא שההסכמה הזו אינה מקובלת על כל מדינות העולם והנושא הזה הוא אחד מסוגיות המפתח עליהן מתקיימים הדיונים בקופנהגן. המדינות המתפתחות באפריקה, ובמיוחד מדינות איים באוקינוס השקט, סבורות שיש להציב מגבלה נוקשה יותר, ולמנוע מהטמפרטורה לעלות ביותר ממעלה וחצי.
אלא שהמומחים הבריטים סבורים שהגבלת עליית הטמפרטורה ל-1.5 מעלות היא כעת משימה בלתי אפשרית משום שכמות גדולה מדי של גזי חממה נפלטו לאטמוספירה. הם טוענים כי גם אם תיפסק לחלוטין פליטת גזי החממה, העולם עדיין יתחמם ב-1.3 מעלות.
ובכל זאת, המדענים חישבו שאם קצב הפחתת פליטות גזי החממה יחל לרדת ב-4 אחוזים בכל שנה אחרי 2018, הדבר יעניק לעולם סיכוי של 50 אחוז לבלום את עליית הטמפרטורה לרמה של מתחת ל-2 מעלות. מנגד, אם שיא הפליטות יתרחש אחרי 2020, יהיה צורך להפחית את גזי החממה ב-5 אחוזים לשנה כדי להגיע לאותה תוצאה. ויקי פופ, מדענית האקלים הראשית של המט-אופיס, אמרה שאם שיא הפליטות יתרחש אחרי 2025, אין סיכוי למנוע מהטמפרטורה העולמית לעלות בפחות מ-2 מעלות.
| ||||||
|
ההצהרות הללו של המט-אופיס באות על רקע מעורבותו בפרשיית "אקלים-גייט", שבה נחשפו לכאורה ניסיונות של מדענים לסלף או להעלים מידע הסותר את תיאוריית ההתחממות מעשה ידי אדם. המחקרים של אותם מדענים שימשו את המט-אופיס לצורך גיבוש הדו"חות שלו, שהם למעשה הדו"חות הרשמיים של ממשלת בריטניה, ומכתיבים את מדיניות האקלים שלה.
על רקע זה, הודיע המשרד כי יבצע בדיקה מקיפה של כל החומר המדעי עליו מתבססים הדו"חות שלו ויציג אותם באופן פומבי לציבור, כאקט של שקיפות.