העשור שהיה: העולם מתפצל, מתרחק ושונא
המאה ה-21 ראתה את העולם מתקרב ומצטמק בחסות הכלכלה, הפוליטיקה והאינטרנט, אך באותה נשימה היתה זו תקופה של עימותים אלימים ושנאה יוקדת. ynet סוקר כאן את התהליכים והאירועים שפילגו ופיצלו את האנושות בעשור החולף
ג'יהאד עולמי: המלחמה החדשה | התמנון האיראני: מאבק באיסלאם | אירופה: שנאת זרים | אפריקה טובעת: העשור הנעלם | |||
אמריקה הלטינית: הגל האדום |
התרסקות המטוסים אל מגדלי התאומים טלטלה את העולם בן-רגע ופתחה את עידן הג'יהאד העולמי. הפיצול העתיק בעולם המוסלמי בין סונים לשיעים קיבל ביטוי חדש עם עליית האימפריאליזם האיראני. אזרחיה הוותיקים של אירופה התקשו לעכל את השפעת גלי ההגירה על אופי תרבותם. גל אדום שטף את אמריקה הלטינית שסירבה להמשיך להיות מגרש המשחקים של המעצמה הגדולה מצפון. ויבשת אפריקה סבלה ממלחמות, רעב ומחלות לנוכח עולם אדיש ומדושן.
הקיצונים מבית מדרשו של אוסאמה בן-לאדן הביאו דפוס חדש של טרור, שלא ברור מה יותר מבעית בו - תחכומו או פשטותו. היכולת לרסק ארבעה מטוסים בתחומי המעצמה מספר אחת או הסכין המשספת גרונות מול מצלמות? מחנות האימונים שבהם מוכשרים מבצעיו, או המדריכים המקוונים שמלמדים אותם איך לעשות את זה נכון גם בצד השני של הגלובוס?
החשוד המיידי בעידן של אחרי 11 בספטמבר 2001 הוא כבר לא רק האיש שלובש מעיל ביום קיץ. הפיגוע הבא מסתתר עכשיו בנעליים שלו, בבקבוק השתייה, באיבריו המוצנעים, אפילו במעיים. מנגד, פתאום הוא לא חייב להסתנן דרך הגבול, אלא יכול סתם לקפוץ מעל גדר הבית השכן. הוא לא צריך לעשות "תואר" בהנדסה, די לו בחיבור לאינטרנט, קצת דֶשֶן וכוס סוכר כדי להכין מטען חבלה.
הג'יהאד של שנות ה-2000 כבר לא מחפש אותנו רק בבית, אלא בכל אשר נלך, והוא צריך הרבה פחות תירוצים לשם כך. הוא יבוא איתנו לנופש בבאלי ולחושה בסיני; ישקיף עלינו בנסיעות עסקים ובסיורי המחקר; יפזול לאולימפיאדה, ויפתיע במרפאה בבסיס הצבאי. הוא יפריח מסרים מוקלטים מעומק מערותיה של אפגניסטן, וכמבקש לשוות לעצמו מימד קוסמי, ינכס לעצמו תאריכים אטרקטיביים על לוח השנה, עם פיגועי תזכורת ב-11 בחודש במדריד או ב-7/7 כמו בלונדון. אפקט האח הגדול, אתם יודעים.
11 בספטמבר לא הפיל את המערב, אבל בהחלט כופף את כולנו, וקשר לנו יד אחת מאחורי הגב. "לפתוח תיק בבקשה", שומעים היום גם בנמלי התעופה של מדריד וברלין, ואשרת כניסה לארה"ב זה כבר סיפור מההפטרה. בשוויץ לא צריכים לראות כאפייה כדי לשנוא, צריחי מסגד מרתיעים דים. בורסות ייפלו ויקומו לפי רמת הכוננות, נציגויות של חברות מערביות - "סוכנות התרבות האמריקנית" - יגדילו את תקציב האבטחה, ואפילו אתרי האינטרנט שלנו ייפרצו אם המסר שמועבר בהם "צלבני".
ודומה שהבעיה הגדולה מכל עם הג'יהאד הזה היא שכבר אין לו כתובת, וספק אם בעל בית מוגדר. אל-קאעידה, "הבסיס" בערבית, הפך בעשור האחרון כשמו מארגון לרעיון. לא ברור מי באמת שייך לו, ומי סתם מתהדר בפיצוציו. הג'יהאד הזה אמורפי ומובנה, משוכלל וסתמי, רחוק וקרוב. אין לו פנים, אבל אנחנו יודעים איך הן נראות, ואפילו שמים מסכה שלהן בפורים.
הרוע הזה נראה כרגע רחוק מאתנו, הישראלים, וגורם לטרור של ארץ הקודש להיראות - פרדוקסלי ככל שזה נשמע - מסודר, כמעט בטוח. אבל הוא ממשיך ללטוש לכאן עיניים כל העת, מחכה לשעת ה-ש' כדי להעביר אותנו את הגבול אל עולם ה"מגה-פיגועים". הילטון טאבה היה ניסוי הכלים שלו, והקטיושות מלבנון - התזכורת האחרונה.
שמונה שנים עברו מאז ג'ורג' בוש הבן קרא תגר על הג'יהאד העולמי, אבל הכפר הגלובלי כבר כל-כך קטן, שלפעמים נדמה שאוסאמה גר ברחוב ממול.
(אייל להמן)
אם העשור שחתם את האלף השני זוהה במזרח התיכון עם תהליך שלום בחסות ארה"ב - המעצמה הדומיננטית שנותרה בעולם לאחר נפילת הגוש הקומוניסטי - העשור הנוכחי הביא עימו תמונה הפוכה כמעט לחלוטין. פיגועי 11 בספטמבר 2001 הביאו את ארה"ב למעורבות צבאית ישירה במזרח התיכון, ומרבית השליטים שראו את נפילת סדאם חוסיין חששו שיהיו הבאים בתור והורידו פרופיל.
אולם אחרי שעשן הקרבות התפזר התברר שארה"ב הולכת ושוקעת בעיראק המדממת. לשכנה, איראן, התגלה המצב כהזדמנות פז של ממש: יריבה הוותיק, סדאם, נעלם כלא היה וכך הצליחה טהרן להחדיר את אנשיה למדינה בעלת הרוב השיעי. במקביל, הגבירה המדינה את מאמציה סביב תכנית הגרעין, שיגרה אמירות מתריסות כלפי המערב וישראל והגבירה את מעורבותה בחלקים שונים במזרח התיכון. המחנה הוותיק המקיים קשרים עם ארה"ב הוא זה שכעת מאבד מומנטום.
אך המלחמה בעיראק ותכנית הגרעין של טהרן אינן הסיבות היחידות להתחזקות הדרמטית של ההשפעה האיראנית באזורנו. היחלשות כמה מהמשטרים היא תופעה שנוצלה היטב על ידה: האינתיפאדה השנייה והתפוררות הרשות הפלסטינית העלו את קרנם של חמאס ופלגים אחרים ששמחו לחזק את קשריהם עם טהרן. היחלשותה המתמשכת של ממשלת לבנון לצד התחזקות חיזבאללה תרמו להעמקת ההשפעה הקיימת ממילא. וכן עליית בשאר אסד הפרו-איראני וניצחון מפלגה איסלאמית בבחירות בטורקיה, יצרו מארג אזורי נוח מאד לאיראנים.
ביטחונם העצמי הגובר של האיראנים סייע למשטר האייתוללות לשפוך נפט כמעט על כל מוקד תבערה במזרח התיכון - מהאינתיפאדה, דרך מלחמת לבנון השנייה ועד למבצע "עופרת יצוקה". יתרה מזאת, איראן מעורבת עד צוואר בנעשה בעיראק, טומנת את ידה בסכסוך העדתי במדבר המערבי במרוקו ובאחרונה גם תומכת בחמושים השיעים בצפון תימן המנהלים מלחמה עיקשת נגד צבא תימן ובית המלוכה הסעודי הסמוך. עד כדי כך גבר ביטחונם של האיראנים, עד ששלחו את חיזבאללה לפעול על אדמת מצרים.
ההשפעה העיקרית של החזית שבנתה טהרן היתה יצירת קרע מהותי בין שני מחנות עיקריים בעולם הערבי. המחנה ה"רדיקלי", או "מחנה ההתנגדות" כפי שתומכיו אוהבים לכנותו, מונהג על ידי איראן וכולל את סוריה, חיזבאללה בלבנון, חמאס ברצועת עזה, סודן ועוד. מנגד, ניצב המחנה "המתון" בראשות מצרים, סעודיה וירדן, המנהל קרב מאסף קשה מול האיראנים.
החלוקה לשני מחנות אלה מתדלקת חיכוך עדתי עתיק בעולם המוסלמי. בצד אחד ניצבים השיעים, המהווים כעשירית מכלל המוסלמים במזרח התיכון, ובצד השני עומדים הסונים המהווים כ-90 אחוז מהאוכלוסייה. עימות זה בא לידי ביטוי כמעט בכל מוקד מחלוקת אפשרי, עד לכדי התנגשות.
האיראנים נמצאים במרחק נגיעה מפצצת גרעין וקשת ההשפעה שלהם במזרח התיכון נמתחת מאפגניסטן במזרח ועד למרוקו במערב. זאת תוך שליחת זרועות לכמה מדינות באפריקה ובדרום אמריקה, באמצעות הברית האסטרטגית עם נשיא ונצואלה, הוגו צ'אבס. מעמדה של איראן כה מאיים שלעיתים נראה שהשליטים הערביים חסרי אונים.
עם תחילתו של עשור חדש נראה כי המצב נוטה בבירור לטובת איראן והמחנה הרדיקלי, דבר שייתכן כי ימשיך לתחזק בזמן הקרוב את הסכסוכים החמושים באזור. אולם אם תחליט מדינה כלשהי לפעול במישרין נגד איראן בעשור הבא, או אם תיווצר חזית מדינית נחרצת נגדה, תמונה זו תוכל להשתנות במהירות. לכך מייחלים לא רק בישראל, אלא גם לא מעט שליטים ערביים במזרח התיכון.
(רועי נחמיאס)
התפשטות האיסלאם באירופה לא החלה בעשור האחרון. ההגירה ממדינות העולם המוסלמי החלה כבר בשנות ה-60 וה-70, עם נסיגת אירופה מהקולוניות הישנות שלה ועליית הצורך בכוח עבודה זול. שיעור הילודה הגבוה בקרב המוסלמים, לעומת שיעור הילודה הנמוך בקרב "הילידים", הובילו עם השנים לעלייה בהיקף האיסלאם. בין 15 ל-20 מיליון מוסלמים - הנתונים משתנים ממקור למקור - מתגוררים כיום באירופה. מדובר בשיעור של כ-3.25% מכלל האזרחים.
המשבר התגלע כאשר מוסלמים רבים הבהירו שאינם מעוניינים להיטמע בתרבות המערבית. אחרי מאות שנים של התיישבויות אירופיות ברחבי העולם, התמודדה היבשת עם תהליך הפוך. אט-אט צמחו ברחבי אירופה "קולוניות" מוסלמיות, שתבעו לשמור על זהות, מסורת ושפה כפי שטיפחו בארצות המוצא. המוסלמים סירבו להיכנע לטיעוני האינטגרציה ושנאת הזרים התפשטה כאש בשדה קוצים.
העשור האחרון עמד בסימן הקצנה. מצד אחד, רדיקליות גוברת בקרב המוסלמים ומצד שני, התחזקות של מפלגות הימין והחוגים השמרניים. אירועי 11 בספטמבר 2001 אמנם התרחשו בצדו השני של האוקיינוס, אך הם הדליקו נורת אזהרה אצל האירופים, והפיגועים במדריד ב-2004 ובלונדון ב-2005 הכניסו את היבשת רשמית למעגל הטרור.
ואולם, בשונה ממתקפת הטרור בארצות הברית - שם הגיעו המחבלים ממדינות ערב - המפגעים באירופה באו מבית. מאותו רגע, נתפסו המוסלמים כסיכון ביטחוני, והאירופים (אולי ברצון מסוים) החלו להנהיג אמות מידה שנתפסו בעיני המוסלמים כרדיפה.
בשנים האחרונות החיכוך רק הלך וגבר: רצח הבמאי ההולנדי תיאו ואן-גוך ב-2004, מהומות המהגרים בפריז ב-2005 ופרסום קריקטורות הנביא מוחמד בדנמרק - כל אלו היו אבני דרך במה שנתפס כעידן חדש ביחסי אירופה והאיסלאם. מדינות אחדות עורכות מבחנים כתנאי לקבלת אזרחות, אחרות אסרו על לבישת רעלות.
התמיכה בפוליטיקאים אנטי-מוסלמים, כמו המחוקק ההולנדי חירט וילדרס, התחזקה משנה לשנה - וצפויה עוד להתחזק בעתיד. הבחירות האחרונות לפרלמנט האירופי, שעמדו בסימן התחזקות מפלגות הימין הקיצוני ותוצאות משאל העם בשוויץ המחישו מגמה זו.
השאלות שמעסיקות היום את אירופה, מזכירות במידה רבה את אלו הנדונות זה שנים בישראל: כיצד שומרים על אופי המדינה מבלי לפגוע בערכי הדמוקרטיה? שאלות אלו יהפכו דחופות יותר, אם המוסלמים יתבעו הכרה פוליטית או יבקשו לממש את אמונתם הדתית באמצעות מערכת החוקים, כמו הנהגת השריעה.
אם המגמה הנוכחית תימשך, העשור הבא ייאלץ את אירופה להגדיר מחדש את סדרי העדיפויות. האירופים יצטרכו להחליט מה להם חשוב יותר – שמירה על הצביון המקורי או מימוש ערכי השוויון וקבלת האחר? בינתיים נראה שאירופה יושבת על חבית של אבק שריפה.
(הגר מזרחי)
אולי כי באפריקה כל עשור הוא העשור מהגהנום, וכל סוף עשור טומן בחובו תקווה לעשור חדש וטוב יותר, הבטחה שלעולם אינה מתממשת. ואולי כי באפריקה, הדברים הגרועים לא קורים ביום אחד או ברגע אחד אל מול מצלמות הטלוויזיה.
באפריקה דווקא התרחשה המלחמה הגדולה של העשור, למעשה המלחמה הגדולה ביותר מאז מלחמת העולם השנייה. במלחמת קונגו השנייה, שבה היו מעורבות שמונה מדינות ואינספור מיליציות, נהרגו עד שנת 2008 יותר מחמישה מיליון בני אדם. המלחמה הסתיימה באופן רשמי עם חתימת הסכם שלום ב-2002. אולם התפרצויות אלימות אזורית, מחסור במזון והיעדר גישה לבתי חולים ומים נקיים גרמו לכך שאזרחי הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו ממשיכים למות ולסבול מתוצאות המלחמה.
גם במקומות אחרים נמשכו מאבקי הכוח והלחימה על שטחים ומשאבי טבע. בזימבבווה הענייה נחתם הסכם חלוקת שלטון שהפך את מנהיג האופוזיציה, מורגן צ'נגיראי, לראש ממשלה, אך הותיר את רוברט מוגאבה כנשיא. לכן, על המדינה עדיין מוטלות סנקציות, והשחיתות ודיכוי מתנגדי המשטר נמשכים.
בניגריה נלחמים המורדים והממשלה על השליטה בדלתת נהר הניז'ר העשירה בנפט, והסכמי הפסקת האש שנחתמים מעת לעת לא סיפקו פתרון סופי לסכסוך. גם בגינאה נמשכות התהפוכות הפוליטיות, בעקבות ניסיון התנקשות בראש החונטה הצבאית שהשתלטה על המדינה, מוסא "דאדיס" קמארה.
עם זאת, הסכסוך האפריקני שזכה להתייחסות הגדולה ביותר בעשור האחרון הוא זה שמתרחש בחבל דרפור שבסודן. התנהלות הקהילה הבינלאומית, וארצות הברית בפרט, בכל הנוגע לדרפור מוכיחה דבר אחד חשוב: כאשר למערב יש אינטרס, הוא מוכן להתערב. החשש האמריקני מקשריה של ממשלת סודן עם סין והרצון להדיח את הנשיא עומר אל-באשיר ואף להעמידו לדין, הובילו לפעולות נחרצות.
ההתערבות המערבית הנדרשת באפריקה אינה כוללת שליחת עשרות אלפי חיילים למלחמה שסופה אינו ידוע, כפי שעשתה ארה"ב פעמיים בעשור האחרון, בעיראק ובאפגניסטן. בכל הנוגע לסכסוכים הפנימיים באפריקה, הוכח כי תמיכה כלכלית, סיוע צבאי בשלב מוקדם של הקונפליקט וליווי השינויים הפוליטיים מקרוב הוא גורם חשוב ביציבות המשטרים החדשים ובהתאוששות האזרחים והכלכלה מעשרות שנים של שחיתות ועימות מזוין.
לקראת העשור הבא ניתן לקוות שבקהילה הבינלאומית יבינו שאפריקה יציבה ושקטה, המספקת עתיד מבטיח יותר לאנשיה, היא מטרה ראויה. ואם המערב אינו מוכן לפעול מתוך חובה מוסרית ביבשת שמשלמת את מחיר הקולוניאליזם ורדיפת הבצע של יתר העולם זה מאות שנים, אולי יבינו מנהיגי העולם החופשי שחיים טובים יותר לאפריקנים הם גם האינטרס שלהם.
ביבשת שהופקרה למיליציות חמושות וממשלות מושחתות פועלים כיום תאי טרור עם קשרים הדוקים לאל-קאעידה. אפילו שודדי הים קמו לתחייה ומאיימים על אוניות המשייטות בנתיבי הסחר הימיים. אלפי פליטים הנמלטים מאזורי הלחימה ומרדיפה דתית ושבטית מנסים להגיע לאירופה מדי שבוע, ורבים מוצאים את מותם בדרך. סיוע אמיתי לאפריקה, המבוסס על כבוד הדדי והבנה של הכוחות הפועלים, יכול לצמצם את התופעות האלה, וגם לסייע בבניית דמוקרטיות חזקות שיוכלו להתמודד טוב יותר אתגרי המאה ה-21.
(מאיה לקר)
ווקר הוא רק מקרה אחד של מעורבות ארה"ב בשטחים הנרחבים שמדרום לה. פוארטו ריקו וקובה נכבשו מספרד, אינספור משטרים צבאיים זכו למימון מוושינגטון וממשלות דמוקרטיות לא אוהדות הופלו בארגנטינה, באורוגוואי, בצ'ילה, בברזיל ועוד. על רקע עבר זה, עומד העשור האחרון כמקרה מיוחד, שלא מסמל רק תפנית אידיאולוגית חדה לכיוון השמאל, אלא גם צעד החלטי של היבשת לעבר עצמאות מדינית וכלכלית הלכה למעשה.
מקובל להתחיל לספור את העשור האחרון מאחד בינואר 2000, אבל למעשה הרגע המכריע ב"גל האדום" ששטף את היבשת היה בשנה המכריעה שבין אפריל 2002 למאי 2003. שנה זו התחילה בניסיון ההפיכה הכושל נגד נשיא ונצואלה, הוגו צ'אבס, והסתיימה בבחירתו של נסטור קירשנר האלמוני לנשיא ארגנטינה.
בין לבין נבחרו גם מנהיג הפועלים לולה דה סילבה בבחירות היסטוריות בברזיל, אבל גם יריבו הגדול של צ'אבס והאנטיתזה ל"גל האדום" - נשיא קולומביה, אלברו אוריבה. מאז, באופן חסר תקדים, נבחרה שורת מנהיגים ברחבי היבשת, שהמכנה המשותף ביניהם הוא הרצון המכוון להתנתק מהשפעת וושינגטון - בין אם דרך ציר צ'אבס הקיצוני ובין אם דרך הציר המתון.
האירוע הסמלי ביותר של המגמה הזאת אירע דווקא בשנה האחרונה לעשור, ובמדינה בעלת חשיבות פחותה - והוא למעשה עדיין בעיצומו. הונדורס, בעלת ברית מסורתית של ארה"ב, מאסה בשליטה של הנשיא מנואל סלאיה והדיחה אותו בהפיכה ביוני השנה.
התנהלות וושינגטון אל מול הדחת סלאיה נראתה כדף חדש ביחסיה עם האזור. ממשל אובמה גינה את הקושרים, סירב להכיר בממשל הזמני ודרש את החזרתו של סלאיה - בעל ברית של צ'אבס דווקא. אלא שהשינוי בעמדת הממשל ביחס לבחירות שאירגן הממשל הזמני הציב את האמריקנים להפתעתם מול חזית אחידה ובצורה של רוב מדינות היבשת.
זיכרון ההפיכות הצבאיות באמריקה הלטינית עדיין טרי, בייחוד בקרב המנהיגים עצמם. נשיאת צ'ילה, מישל באשלט, עונתה בכלא תחת משטרו של אוגוסטו פינושה ואביה מת במאסר, ונשיא ברזיל היה אף הוא בכלא. ואכן, ההפסד הדיפלומטי של ארה"ב ניכר: כיום בחצי הכדור המערבי רק ארצות הברית, פנמה, קוסטה ריקה וקולומביה מכירות בתוצאות הבחירות.
פעילותו האגרסיבית של צ'אבס, שיושב על עתודות הנפט הגדולות ביותר בכל אמריקה, בשילוב עם עלייתה של ברזיל כמעצמה כלכלית עולמית, כירסמו באופן עקבי בהשפעת ארה"ב באזור. צ'אבס מתריס במופגן נגד ארה"ב, סוחף אחריו מדינות אחרות כמו בוליביה, ומייצר ברית עולמית עם כוחות אנטי-אמריקנים בשאר העולם. אם מגמה זו תימשך, נראה שאמריקה הלטינית תאבד במהרה את מעמדה ההיסטוריה כחצר האחורית של ארה"ב.
(אריאל דניאלי)