ממשל אובמה מחמיר את הגבלות השכר למנהלים
"צאר השכר" שמינה אובמה לפקח על שכרם של חברות שנתמכות על ידי הממשל - כמו ג'נרל מוטורס, סיטיגרופ ו-AIG - קבע כי מעתה הן יוכלו לשלם מעתה למנהלים בדרג הביניים "רק" עד חצי מיליון דולר בשנה
חורף קשה למנהל האמריקני: קנת פיינברג, "צאר השכר" שנשיא ארצות הברית, ברק אובמה, מינה כדי למנוע בזבוז בחברות אמריקניות המקבלות סיוע פדרלי - הכריז היום (ו') על הגבלות חדשות על השכר בחברות הללו.
לפי התקנות החדשות שפרסם פיינברג, יוגבל שכרם של מנהלים בדרג הביניים בחברות הללו לסכום של "רק" חצי מיליון בשנה במזומן. עוד קבע פיינברג כי אותם מנהלים יקבלו בונוסים בגובה שיגיע "רק עד 110% משכרם (550 אלף דולר לשנה) - וכי הבונוסים יינתנו במניות בלבד, ולא במזומן או באופציות.
ההגבלות יוטלו, למעשה, במספר מצומצם יחסית של חברות, שגם מקבלות סיוע מהממשל וגם משלמות משכורות עתק. בין החברות הללו נמנות ענקית הרכב ג'נרל מוטורס, ענקית הבנקאות סיטיגרופ וענקית הביטוח AIG. חברת קרייזלר, שגם היא מקבלת סיוע מהממשל, לא תצטרך להגביל את השכר, מאחר ובעל השכר ה-26 בחברה משתכר פחות מחצי מיליון דולר בשנה.
ההגבלה, שתיכנס לתוקף בתחילת שנת 2010, תחול על כל המנהלים והעובדים שכיום מדורגים בין המקום ה-26 וה-100 בטבלת השכר של החברה. באופן תיאורטי, אם העובד המדורג כיום בטבלת השכר של החברה במקום ה-100 משתכר יותר מחצי מיליון דולר בשנה - הוא יוכל להמשיך ליהנות משכרו הנוכחי, שיהיה גבוה מזה של העובד שכיום הוא במקום ה-26, אך ספק אם יהיה מצב כזה. המנהלים המדורגים כיום במקומות הראשון עד ה-25 בטבלה יוכלו להשתכר יותר - בכפוף למגבלות שפיינברג כבר קבע בעבר.
תפקידו של פיינברג נולד לאחר שהממשל הטיל מס של 90% על הבונוסים המשולמים לבכירים בחברות נתמכות - מס שבוטל, ואחר כך עורר סערה כשהתברר שביטולו איפשר חגיגה של בונוסים ב-AIG.
באירופה מגבילים יותר
גם שר האוצר הבריטי, אלסטר דרלינג, הטיל השבוע גזרות על המגזר העשיר דרלינג הודיע כי הממלכה תגבה מס של 50% על בונוסים שישולמו לבכירים בבנקים. דרלינג הצהיר שמטרת ההחלטה היא להגדיל את הכנסות הממשלה ממסים בשנה הבא, במטרה להפחית את עלויות המימון הגבוהות של הממשל. זאת מכיוון שהמיתון הגדיל באופן משמעותי את ההלוואות שנטל הממשל. במקביל, הקפיא דרלינג את השכר במגזר הציבורי בבריטניה למשך שלוש שנים - צעד שאובמה ביצע מיד עם כניסתו לתפקידו. שכר הבכירים במגזר הפרטי והציבורי הוגבל, מאז שהחל המשבר הכלכלי, במדינות רבות, כולל גרמניה, שהגבילה את גובה הבונוסים המותרים לחלוקה בבנקים, וצרפת, שאסרה לחלוטין על תשלום בונוסים למנהלים בחברות פרטיות שמקבלות סיוע ממשלתי.