ברק: ישיבת הר ברכה תוצא מההסדר עם צה"ל
צעד חסר תקדים במערכת הביטחון: לאחר שראש הישיבה תמך בגילויי סרבנות של חיילים וסירב להופיע לשימוע אצל השר אהוד ברק, החליט האחרון לפעול להוצאת הישיבה מההסדר עם הצבא. "השר ברק רואה בחומרה רבה כל תופעה של סרבנות", נמסר. בישיבה טרם הגיבו רשמית. מקורבי הרב: "סימנו אותו"
לראשונה: ישיבה הוצאה מההסדר עם צה"ל. שר הביטחון, אהוד ברק, החליט הערב (יום א') על הוצאתה של ישיבת "הר ברכה" מההסדר המתקיים בין צה"ל לישיבות. החלטת ברק התקבלה לאחר שראש הישיבה, הרב אליעזר מלמד, סירב להופיע לשימוע שאמור היה להיערך לו הערב במשרד הביטחון, על רקע אי-נכונותו לגנות את תופעת הסרבנות.
בישיבה סירבו להגיב רשמית, בטענה שלא קיבלו הודעה רשמית על המהלך, אך מקורבי הרב אמרו כי "הפיקוד הבכיר סימן אותו", והאשימו את ברק בטירפוד הנסיונות להידברות מכובדת.
מלשכת שר הביטחון נמסר כי ברק הנחה את צה"ל לפעול להוצאת הישיבה מההסדר, תוך פרק זמן סביר שיאפשר לתלמידי
"הר ברכה" לבחור ולהשתלב בישיבת הסדר אחרת. ההחלטה התקבלה בעקבות המלצת הרמטכ"ל וצה"ל ופגישת שר הביטחון עם ועד רבני ישיבות ההסדר, וכן לאחר שברק בחן את מכלול השיקולים וההיבטים בנושא.
"השר ברק רואה בחומרה רבה כל תופעה של סרבנות, ואינו מוכן לקבל כל סטייה ממה שמוגדר על ידו כקו אדום", נמסר מהלשכה. "שר הביטחון קובע כי מעשיו ודבריו של הרב מלמד מערערים את יסודות הדמוקרטיה הישראלית, הם שעודדו והסיתו חלק מתלמידיו לסרבנות, להפגנות ולפגיעה ברוח צה"ל, ואין להם מקום במדינה מתוקנת".
מישיבת הר ברכה נמסר כי עד כה איש לא עדכן אותם על ביטול ההסדר עמה, ולפיכך סירבו בישיבה להגיב. מקורבים לרב מלמד ציינו כי בשני מקרי הנפת שלטי הסרבנות שאירעו לאחרונה, ושהציתו את הפרשה, השתתף רק חייל אחד מתלמידי הר ברכה. הם אמרו גם כי כבר לפני חודש וחצי הביע ראש הישיבה את התנגדותו להפגנות הפוליטיות בצבא במדורו השבועי בעיתון הדתי-לאומי "בשבע".
ישיבת הר ברכה: 18 שנה בין תורה לאקדמיה
"הפיקוד הבכיר סימן את הרב מלמד בגלל הביקורת שמתח על התנהגותם בגירוש", טענו המקורבים, "ואהוד ברק טירפד כל ניסיון להידברות מכובדת - כנראה כדי לגזור קופון פוליטי".
במסגרת מסלול ההסדר פועלות עשרות ישיבות מקריית-שמונה בצפון ועד אילת בדרום, ובהן אלפי תלמידים. המסלול מורכב
מארבע שנים, שמתוכן כשנה וחצי של שירות פעיל בצה"ל ושנתיים וחצי נוספות כחיילים בשירות ללא תשלום. מטרת המסלול היא לאפשר לבני הציונות הדתית שירות קרבי ומשמעותי, מבלי שהדבר יפגע בלימוד התורה.
ישיבת הר ברכה הוקמה בשומרון לפני 18 שנה, וכיום לומדים בה כ-250 צעירים - יותר מ-100 מהם בשלבים שונים של מסלול ההסדר. היא מחזיקה בקו האידיאולוגי של "מרכז הרב", ובעיני רבים נתפשת כ"ישיבת בת" של זו שבבית-אל בראשות רב היישוב, זלמן ברוך מלמד - אביו של הרב אליעזר. מלמד האב הוא מבכירי רבני הזרם המכונה "חרד"לי" בציונות הדתית.
בתום חמש שנים המשלבות לימוד תורה ושירות צבאי, מחנך הרב מלמד את תלמידיו לפנות ללימודים אקדמאיים כדי להשתלב בעולם המעשה, ולשם כך מפעילה הישיבה מסלול המשלב לימודים אקדמאיים ולימודים תורניים. רק מקצת הבוגרים - אלה הרואים את ייעודם בתפקידי הוראה ורבנות - ממשיכים ללמוד בישיבה במסלול מלא.
הערב פג האולטימטום שהציב סגן שר הביטחון, מתן וילנאי, לרב מלמד בדרישה "ליישר קו" עם עמדת איגוד ישיבות ההסדר - שגינו את הנפת שלטי הסרבנות בצה"ל.
בשבוע שעבר נועד ברק עם חמישה מרבני איגוד ישיבות ההסדר, ושיבח בפניהם את תלמידי הישיבות הכלולות בהסדר. עם זאת, הוא הדגיש כי הצבא לא יוכל לסבול הפגנות פוליטיות וסרבנות. הרבנים הביעו הסכמה עם דבריו, וגינו את התנהלותו של הרב מלמד, אך הדגישו כי יש לאפשר חופש אקדמי ותורני, כשם שצה"ל מאפשר למוסדות אקדמיים שהוא קשור עמם ושחלק מהמרצים בהם מטיפים אף הם לסרבנות.