שתף קטע נבחר

הדיון על הקמת התחנה הפחמית הנוספת נדחה

השר להגנת הסביבה גלעד ארדן לוחץ כבר כמה חודשים על ראש הממשלה לדחות את הדיון על הקמת תחנת כוח פחמית נוספת באשקלון עד שיתברר מה היה המחיר הכלכלי של תוספת פליטות גזי החממה. רגע לפני שהוא יוצא לוועידת קופנהגן התבשר: הדיון נדחה למועד בלת ידוע

זה יכול היה להיות אירוני למדי: דיון מרכזי על הקמת תחנת כוח פחמית נוספת באשקלון אמור היה להתקיים בשבוע הבא, ימים ספורים לאחר נעילת ועידת קופנהגן, שנאבקת בפליטת גזי החממה כתוצאה משריפת פחם. אבל הוועדה לתשתיות לאומיות החליטה לדחות את הדיון למועד בלתי ידוע בעקבות בקשתו של השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן. 

 

מומחים מעריכים שתחנת כוח פחמית נוספת באשקלון צפויה לתרום למאזן הפליטות הישראלי תוספת של כ-10 אחוז מסך הפליטות הכללי. אך מנגד טוענים בחברת החשמל ובמשרד התשתיות שאין מנוס מהקמת התחנה ומשימוש בפחם, שכן אי אפשר לבסס את הפקת החשמל בישראל על מרכיב גדול יותר של גז טבעי. בחברת החשמל מזהירים שרזרבות החשמל קטנות מדי ואספקת החשמל בימי ביקושי שיא אינה יציבה. "אם לא תוקם התחנה הפחמית יהיה פה חושך", אמרו לפני מספר שבועות.

 

הוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל) אמורה לדון בפרטי התוכנית ולהחליט אם לקדמה. כבר כמה חודשים מבקש ארדן לדחות את הדיון עד שיתבררו מחויבותיה של ישראל בתחום פליטות גזי החממה. ארדן, כמו ארגוני סביבה דוגמת "גרינפיס" ו"מגמה ירוקה" שמתנגדים להקמת התחנה, טוען שלא נכון לקיים דיון בנושא כה מכריע מבלי שתג המחיר הכספי הכרוך בפליטות גזי החממה טרם הובהר.

 


שלט נגד הקמת התחנה הפחמית בהפגנה הגדולה בקופנהגן בשבת (צילום: גיל יעקב)

 

את הקריאה האחרונה לדחיית הדיון שיגר ארדן לראש הממשלה בנימין נתניהו כיומיים לפני צאתו לוועידה. מועד הדיון "אבסורדי ועלול לכבול את הממשלה להחלטה אומללה שמעבר לנזק הבריאותי הקשה שתגרום, עלולה להמית אסון כלכלי על המשק הישראלי", כתב ארדן. הוא הדגיש בפנייתו כי אם יקבע בקופנהגן מחיר גבוה לפליטות פחמן דו-חמצני (בתהליכי ייצור של מוצרים), הרי שהקמת תחנה פחמית נוספת תפגע קשות בייצוא הישראלי.

 

בשיחה עם ynet ציין ארדן כי הסכם מחייב על הפחתת פליטות גזי חממה צפוי להיחתם רק מספר חודשים לאחר נעילת הוועידה בדנמרק, ולכן על הממשלה לדחות לפחות במספר חודשים את הדיון בנושא. "אני בטוח שבסוף ההיגיון יגבור על לחציי חברת חשמל ותחנת כח פחמית לא תקום בישראל".

 

בתוך כך, גם ארגון "מגמה ירוקה" שיגר פנייה דומה לראש הממשלה וקיים אמש (א') מספר הפגנות ברחבי הארץ במחאה על הזיהום שצפויה התחנה החדשה לפלוט. מנכ"ל הארגון, גיל יעקב, שיגר בנושא מכתבים למנכ"ל משרד ראש הממשלה אייל גבאי, למנכ"ל משרד האוצר, חיים שני, וליו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, הפרופסור יוג'ין קנדל. שני האחרונים הונחו על ידי נתניהו לגבש בתקופה הקרובה תוכנית לאומית להתמודד עם סוגיית פליטות גזי החממה.

 

מטה המאבק נגד התחנה הפחמית, בו חברים ארגוני הסביבה המובילים בישראל, מסר בתגובה: "ההחלטה לדחות את הדיון בות"ל, היא החלטה אחראית ומושכלת, בעיקר בעיצומה של ועידת האקלים בקופנהגן שהשלכותיה ישפיעו רבות על התנהלות פליטות הפחמן של מדינת ישראל בפרט והעולם המערבי בכלל".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תחנת הכוח הפחמית באשקלון
צילום: שקד אנג'ל
מומלצים