שתף קטע נבחר
 

קרן המטבע העולמית: ישראל - "חוף מבטחים"

הדו"ח הראשוני שהגישה משלחת קרן המטבע הבינלאומית חולק שבחים למשק הישראלי ולמדיניות בנק ישראל והממשלה בצל המשבר. עם זאת, מומחי הקרן מדגישים ש"החוב הציבורי חייב לקטון בצורה נחרצת"

חברי משלחת קרן המטבע הבינלאומית, בראשותו של פיטר דויל, הגישו היום (ב') לשר האוצר, יובל שטייניץ ונגיד בנק ישראל, סטנלי פישר דו"ח על  כלכלת ישראל בשנה החולפת. מומחי הקרן לא חוסכים שבחים מהכלכלה הישראלית ועמידותה בצל המשבר הכלכלי הגלובלי: "ישראל עברה את "המיתון הגדול" בצורה טובה...הצמיחה בישראל הייתה בין הראשונות שהראו סימני התאוששות", הדו"ח המסכם צפוי לקבל את אישור מועצת המנהלים של הקרן בחודש הבא.

 

 

המשלחת כתבה בדו"ח ש"מאז תחילת 2008 דומה היה כי ישראל רוכשת מעמד של חוף מבטחים, עם גידול חד בתנועות ההון נטו לתוך המשק וייסוף בשער החליפין הריאלי, למרות צבירה עקבית של יתרות המט"ח. בנוסף, בחודש ספטמבר 2009, בנק ישראל היה הבנק המרכזי הראשון שהעלה את הריבית לאחר למעלה משנה, אחד מתוך מספר צעדים שנקט אז כדי להתחיל לצאת מן הצעדים המוניטריים שאומצו בתגובה למשבר העולמי".

 

עוד משבחת המשלחת את הפחתת החוב הציבורי והרפורמות המבניות בעשור האחרון, בנוסף לתגובת הממשלות למשבר. מרכיב נוסף שלדברי המשלחת, הקל על ההתאוששות מהמשבר הוא הורדת הריבית והגידול באמצעי התשלום, תוך שימוש בצעדים לא קונוונציונלים (רכישת האג"ח הממשלתית בשוק המשני וההתערבות בשוק המט"ח) ובאימוץ תקציב דו-שנתי ל-2009-10.

עם זאת, להתערבות בשוק נמט"ח יש מחיר - הקרן תשנה את סיווג משטר שער החליפין מ"נייד לחלוטין" ל"נייד".

 

עם זאת, המשלחת מציינת את הבעיות שגרם המשבר: "היצוא, היבוא, וההשקעות בנכסים קבועים רחוקים מהתאוששות מלאה. האבטלה עלתה לכ-8%", ירד האשראי שהבנקים נותנים לחברות והאינפלציה הייתה מעל היעד (1%-3%), ; כמו כן, גם בקרן המטבע הזהירו מפני המשך התחזקות השקל (ופגיעה אפשרית בייצואנים). בנוסף, על אף השבחים, ה-IMF מביאה את חששה שהעלייה בגירעון התקציבי, לכ-5% מהתוצר הלאומי הגולמי ב-2009, עשויה לפגוע באמינות היעדים שקובעת הממשלה.

 

מומחי הקרן מציינים בדו"ח שהחוב  הציבורי צפוי להגיע לכ-80% מהתמ"ג עד סוף 2010. לדבריהם, יעד הולם יהיה 60% מהתמ"ג עד 2020, בצפי שיבוצעו הפחתות נוספות לאחר מכן, עם תקרת ביניים של 70% מהתמ"ג עד אמצע העשור הקרוב.

 

אי ודאות בשל "גורמים חיצוניים"

עוד מציינים בדו"ח שקיימת אי ודאות גבוהה שמקורה ב"גורמים חיצוניים" - משמע המשך המשבר הגלובלי. לפיכך קיימת סטייה אפשרית גדולה בהערכת הצמיחה בישראל והיא צפוייה להיות בטווח של 2010 ב-0%-4%. לדבריהם, סביר לשער שירידה משמעותית בצמיחת התוצר הפוטנציאלי של המדינות הגדולות תפחית את שיעור הצמיחה הפוטנציאלי של ישראל לטווח הבינוני בכ-0.5% שנתית, לרמה של 3%-3.5%.

 

מומחי הקרן ממליצים "להמשיך בהורדת התקרות לגירעון התקציבי, בתמיכת המגבלה השנתית על הגידול בהוצאה הריאלית, חידוש תכנית הערבויות מארה"ב לגיוס חוב ציבורי, וצעדים לקראת כניסה מהירה לארגון ה-OECD – נועדו כולם לעגן את הציפיות בטווח הארוך.

צעדים אלה באים ליד ביטוי ב"תקציב דו-שנתי" המביא בחשבון את פעולתם ללא הפרעה של מייצבים אוטומטיים – אלה צפויים להקטין את הגירעון ב-2010 במקרה שהצמיחה תואץ, ולספק תמיכה פיסקלית (הוצאה תקציבית גבוה יותר) במקרה שלא". מומחי הקרן מדגישים ש"החוב הציבורי חייב לקטון בצורה נחרצת".

 

עוד מציינים מומחי הקרן שיש להגביר את הפיקוח והמעקב אחר המערכת הפיננסית על רכיביה; וכן להימנע מהתחייבויות מוקדמות להעלאות שכר קבועות בסדר גודל משמעותי, למרות ביצועיו המעודדים של המשק עד כה. ובפרט, יש לרסן את העלאות השכר לעובדי המגזר הציבורי שמועדם יגיע ב-2010. "גישה זו תשלח את האיתות הנכון לקובעי השכר במגזר הפרטי, תסייע לשמור על רמות נמוכות של אינפלציה ושיעורי ריבית עם התחזקות הצמיחה, ובכך תקדם ביצועים כלכליים טובים גם בהמשך".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנכ"ל קרן המטבע הבינלאומית, דומיניק שטראוס-קאהן
צילום: איי אף פי
נציגי הקרן מגישים את הדו"ח לשר האוצר ולנגיד
צילום: גיל יוחנן
מומלצים