ביהמ"ש: גאידמק לא ישלם לטרוים 8 מיליון דולר
השופט יהודה זפט ביטל את החלק בפסק הבוררות המחייב את גאידמק לשלם לטרוים את הסכום בעקבות סכסוך על בעלות מפעל בקזחסטן - כיוון שלא הושג הסכם "מחייב"
בית המשפט המחוזי בתל אביב ביטל אתמול (א') את החלק בפסקת הבוררות המחייב את ארקדי גאידמק לשלם ליוסף טרוים סכום של 8 מיליון דולר בעקבות סכסוך על בעלות מפעל פוספטים בקזחסטן.
השופט יהודה זפט קבע כי אין חולק על כך, כי בין טרוים לגאידמק לא הושג הסכם מחייב, לא בכתב ולא בעל פה, כי טרוים העביר לגאידמק את הבעלות על המפעל בחופזה וכי גאידמק העביר לטרוים 3 מיליון דולר תמורת המפעל.
זפט קבע כי סמכות ערכאת הבוררות לדון בקביעה לשווי המניות למועד העסקה וקביעת חיובו של גאידמק, אינה חריגה. יחד עם זאת, הוא גם קבע כי זכותו של גאידמק להבאת ראיות קופחה ולכן יש לבטל את החלק המחייב אותו בתמורה כספית. נקבע כי הבאת ראיות הייתה יכולה לשנות את התוצאה אליה הגיעו הבוררים.
"המניות אותן העביר טרוים לגאידמק מייצגות שליטה במפעל בקזחסטן", נכתב בפסק הדין. "קביעת שוויון של מניות המייצגות בעלות במפעל תעשייתי הינה עניין מורכב המחייב ניתוח מאזנים וניתוח נתונים רבים ומומחיות בתחום הרלוונטי", נכתב.
לדברי השופט, לו בעלי הדין היו מודעים לאפשרות שהבוררות תוכרע על פי שווי המניות, הם היו נזקקים לחוות דעת מומחים: "בהעדר מודעות כזאת לצורך לכך, לא הציגו הצדדים ראיות להוכחת שווי המניות, ולא ניתן לקבוע כי הבאת ראיות בעניין זה לא הייתה עשויה להשפיע על התוצאה", כתב זפט, והורה להחזיר את הדיון בעניין לערכאת הערעור כדי שזו תיתן הוראות בשאלת שווי המניות למועד העסקה וקביעת התוצאה בדיון.
פרשת הסכסוך בין טרוים לגאידמק החלה ב-2003, אז תבע טרוים כ-98 מיליון שקל מגאידמק בטענה שלא שילם לא את מלוא התשלום עבור 95% מהבעלות על המפעל בקזחסטן. התיק הועבר לבוררות בפני השופט בדימוס דן ארבל, שקבע כי גאידמק ישלם לטרוים 46 מיליון שקל.
גאידמק החליט לפנות לערכאת ערעור של שלושה בוררים - השופטים בדימוס אליהו וינוגרד, ורדי זיידלר ודן ביין - שהחליטו לבטל את פסק הבוררות של ארבל וקבעו כי גאידמק ישלם 32 מיליון שקל בלבד. על החלטה זו ערער טרוים.
את גאידמק ייצגו עוה"ד אייל רוזובסקי וסיון רמות. את טרוים ייצג עו"ד שחר הררי.