ועדת הכספים: שטח שהופקע עד 85' - של המדינה
ועדת הכספים אישרה את הנוסח של תיקון פקודת הקרקעות המנדטורית, לפיו יבוטלו תביעות אזרחים על קרקעות שהופקעו לפני שנת 1985. ההצעה תעבור לקריאה שנייה ושלישית. ראש לשכת השמאים תוקף את היוזמה: "זו פגיעה אנושה בציבור"
ועדת הכספים אישרה הבוקר (ג') את הנוסח של תיקון פקודת הקרקעות המנדטורית. כעת צפויה ההצעה לעבור לקריאה שנייה ושלישית.
אחד הנושאים החמים שקשורים לחוק: תקופת ההתיישנות שתחול על הפקעת קרקעות על ידי המדינה. לפי הצעת האוצר, שטח שהופקע על ידי המדינה לפני שנת 1985 ייהפך לשטח שלה, ולבעלי הקרקע המקוריים לא תהיה כל זכות לתבוע אותו בחזרה. גם אם המדינה תחזיר קרקע שהפקיעה לבעליה המקוריים, אותו אדם יצטרך לשלם מחצית מדמי ההשבחה.
לשכת השמאים שהשתתפה בדיונים המקדימים בכנסת מתנגדת ליישום סעיף זה. ראש הלשכה ארז כהן הבהיר: "השינוי, אם יתקבל, יהווה פגיעה אנושה בזכות הקניין של הציבור".
גם יורם חגבי־חגי, נציג פורום הקניין של לשכת עורכי הדין שהשתתף בדיונים, תקף את היוזמה: "הממשלה בעצם הציעה שהחוק ילך אחורה 25 שנה מהיום - הבעיה היא שכמעט לא בוצעו הפקעות ב־25 השנים האחרונות. אם יתקבל החוק, המדינה תמחוק במחי יד תביעות של עשרות אנשים". לדבריו, הדבר מקומם במיוחד שכן לעיתים לא נעשה שימוש בקרקע שהופקעה.
שמאית המקרקעין נחמה בוגין מסכמת: "זו שערורייה. המצב שבו קרקע לצורכי הציבור מופקעת ולא נעשה בה שימוש, ועכשיו גם תילקח זכותו של האזרח לקבל אליו את הקרקע בחזרה, הוא אינו חוקי ואינו סביר".
במסגרת התיקון אושר גם סעיף הקובע כי הפקעה עתידית של קרקע על ידי המדינה שהשימוש בה הסתיים, לא תוכל לעבור שינוי ייעוד למגורים על ידי המדינה באופן אוטומטי אלא תצריך הפקעה מחודשת של השטח. כלומר בעלי הקרקע, מהם הופקעה הקרקע במקור, יהיו זכאים לרכישתה בעבור מחצית מהיטל ההשבחה. סעיף זה מאזן במעט את ההחלטה להכיל את ההתיישנות לתקופה של 25 שנה.
ח"כ חיים אורון (מרץ) אמר' כי "החוק טוב יותר ממה שהובא לידי הממשלה אבל עדיין בעייתי ואני אצביע נגדו במליאת הכנסת. יש בחוק יותר מדי חופש פעולה לממשלה בנושא ההפקעות, ולא מוסדר נושא שינוי יעוד קרקע שהופקעה. אחת הבעיות המהותיות היא שהחוק סותר את האופציה לתביעות של הפקעות שנעשו מלמעלה ל-25 שנה".