שתף קטע נבחר

 

ידלין: חורף שקט כזה לא היה כבר כמה עשורים

ראש אמ"ן נימק את הקביעה בכך שבחודשים האחרונים לא נהרג אף חייל או אזרח בפעולות טרור. לדבריו, מלבד ההרתעה, "לאויב כיום יש שיקולי רווח והפסד בין תועלת הפגיעה בנו לבין מוכנותו להסתכן". עם זאת, הבהיר: האויבים לא נחים לרגע

החורף עוד לא ממש התחיל, אבל ראש אמ"ן, עמוס ידלין, מרוצה מהשקט הביטחוני. בנאום שנשא הבוקר (יום ג') בכנס במכון למחקרי ביטחון לאומי, אמר ידלין כי "זו הייתה שנה ביטחונית שקטה ביותר. בחורף 2009 לא נהרג אף חייל או אזרח ישראלי בפעולות טרור, תופעה ללא תקדים בעשורים האחרונים".

 

לדברי ידלין, מקורות השקט הם שילוב של כמה גורמים: ההרתעה הישראלית, והמחיר שנגבה מחיזבאללה במלחמת לבנון השנייה ומחמאס במבצע עופרת יצוקה. "ההרתעה היא חזקה, אך קשה לחזות את תוקפה בעתיד", אמר.

 

ראש אמ"ן הסביר, כי "לאויב כיום יש שיקולי רווח והפסד בין תועלת הפגיעה בנו לבין מוכנותו להסתכן. עם זאת, אין לתלות את השקט רק בהרתעה. החזיתות שקטות גם כי האויבים מנצלים את השקט ועסוקים יום ולילה בהתחמשות. לסוריה, איראן וחיזבאללה יש את היכולת לאיים באש על גוש דן. אויבנו לא נחים לרגע".

 

ידלין ביקר את הפתיחות בה החברה הישראלית דנה ביכולותיה, ואמר: "על ידי הדיון בנקודות החולשה והחוזק אנו מעניקים יתרון משמעותי לכושר הלמידה של הציר הרדיקלי ולכן אנו נדרשים לאזן זאת על ידי למידה נגדית".

 

על המישור המדיני אמר ידלין כי אנו עומדים בפני אתגר של שתי ישויות פלסטיניות. "מתפתח שם רעיון חדש, התקדמות חד צדדית. אין המדובר בהכרזה חד צדדית על מדינה, אלא בגישה שאומרת - אם אי אפשר להגיע להסדר עם ישראל, יש לכפות עליה את רעיונותינו טרם המשא ומתן". לדברי ידלין, "ניתן לדמות את זה לדגם הסורי בו נדרשת ישראל להסכים לפיתרון לפני המשא ומתן ולא בסופו. יש עוד מאמצים כמו מהלכים בבתי משפט בינלאומיים ויישום דוח גולדסטון, מהלכים אלו משכנעים את הפלסטינים ביכולתם להגיע לפיתרון מבלי לדבר עם ישראל".

 

ידלין דיבר על הלגיטימציה לישראל בקרב הקהילה הבינלאומית והזכיר כי העולם תמיד אוהב לעמוד לצידו של החלש. "זה שישראל לא סובלת בזמן האחרון מפעולות טרור גורם לעולם לתמוך בצד השני". דוגמה נוספת להרעה במאזן הלגיטימציה, לדבריו, היא השיפור במעמדה של סוריה. "מדי שבוע אסד מארח שרי חוץ מאירופה וחברי קונגרס שמודים לו על אי התערבותו בבחירות בלבנון, אך מי שמכיר מודיעין יודע היטב שאסד התערב בכסף ובאיומים. בעוד הוא מארח את אותם חברי קונגרס בדלת הקדמית חומקים חאלד משעל ואחרים מהדלת האחורית אחרי סיכומים".  

 

"נפערו שסעים במשטר האיראני"

הוא התייחס לשאיפות הגרעין של איראן ואמר, כי "איראן מקדמת את תוכנית הגרעין שלה באסטרטגיה מדודה ומתוחכמת, ובנתה תשתיות מגוונות של גרעין. היא פיזרה את תוכנית הגרעין במגוון אתרים,

גלויים, חשאיים אזרחיים וצבאיים. אתר 'קום' ראוי שישמש תמרור אזהרה למי שחשב שמדובר בתוכנית אזרחית למטרות אנרגיה. ב-2009 צברה כמות חומר שמספיקה לפצצה שלמה".

 

האלוף ידלין התייחס גם למצב הפנימי באיראן ואמר כי "החדשות הרעות הן שהמשטר האיראני כרגע הצליח לעצור את המחאה". לדבריו, "אין למחאה מנהיגות קלאסית שבכוחה למוטט משטרים כיוון שמנהיגי תנועות המחאה הם עדיין בשר מבשרו של המשטר. החדשות הטובות, המשיך ידלין, הן שנפערו שסעים באיראן ונסדקה טענת המשטר שהוא משטר למופת". ראש אמ"ן הדגיש כי "לאחר זיוף הבחירות ודיכוי ההפגנות אין עוד קונים לנרטיב של המפהכה הטהורה".

 

ידלין סיים את דבריו בהתייחסות למרחב הקיברנטי (סייבר) ואמר:

"אויבנו מאתגרים הגנתית והתקפתית את העליונות של צה"ל - האווירית, המודיעינית והנשק המדויק - ומנסים לאיים על היכולות שלנו. יכולות האויב עדין רחוקות מיכולות צה"ל והאתגר הוא לשמור על הפער". לדבריו, "מי שמצליח לפרוץ למחשב שלנו, למסמכים, לתמונות, לחשבון הבנק, לכתובות הדואר יכול לדעת הרבה דברים מכך ודי לחכימה ברמיזה".

 

ובזירה אחרת, אלוף אחר רואה את הדברים בצורה שונה. אלוף פיקוד הדרום, יואב גלנט, אמר כי השקט הביטחוני ששורר לאחרונה באזור הדרום הוא "אתנחתא זמנית שעתידה להיגמר". בכנס הצעירים באוניברסיטת בן-גוריון בבאר-שבע, אמר גלנט: "בין אם מדובר בעניין של חודשים או שנים, רואים את העננים מבשרי הרעות ביותר ממקום אחד. צריך לנצל את הזמן שברשותנו כדי להתכונן - למלחמה או לאיומים קטנים יותר".

 

בהכנת הידיעה השתתפה אילנה קוריאל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עמוס ידלין. הזהיר מאיראן
צילום: גיל יוחנן
מומלצים