טיוטת הסכם המסתמנת: הצהרה ריקה מתוכן
ההסכם המתגבש מעיד יותר מכל על מצבן הקשה של השיחות, והפערים הגדולים שמונעים הסכמה במאבק בשינוי האקלים. הטיוטה לא נקבה במספרים בנוגע להפחתת פליטות, וגם לא בסכומי כסף שיעברו מהמדינות העשירות לעניות. ראש ממשלת דנמרק פסימי: לא משוכנע שנצליח להגיע להסכם במסגרת הזמן הנתונה
טיוטת הסכם חדשה שהופצה היום (ג') בוועידת קופנהגן, מעידה יותר מכל על המבוי הסתום שמעכב את התקדמות השיחות, והמחלוקות הגדולות שעדיין מונעות מאבק כלל עולמי בשינוי האקלים.
הטיוטה לא נקבה בשיעורים כמותיים להפחתה עתידית של פליטות גזי חממה, לא ציינה מהי השנה בה אמורות הפליטות העולמיות להגיע לשיא, לא הציבה גבול עליון להתחממות כדור הארץ וגם לא התייחסה למימון שאמורות המדינות העשירות להעביר לעניות כדי לסייע להן להתמודד עם המצב.
כל הסוגיות הללו - סוגיות המפתח של הוועידה - נותרו בלתי פתורות בשלב זה של הדיונים, שאמורים להסתיים ביום שישי, כש-110 מנהיגים מרחבי העולם יחתמו על הסכם היסטורי. מארגני הוועידה אמרו שהנושאים השונים יידונו בקבוצות עבודה מצומצמות בדרג שרים, ו"יובהרו בהמשך". ראש ממשלת דנמרק, לארס לוקה רסמוסן, היה פסימי ואמר כי הוא אינו משוכנע שניתן יהיה להגיע להסכם במסגרת הזמן שנותרה.
גורדון בראון בא "להטיח ראשים"
הנוסח, שפרשנים מכנים אותו "ריק מתוכן ממשי" מאפיין את התנהלות הוועידה עד כה, שיש בה בינתיים יותר הטחת האשמות, ויכוחים על נהלים טכניים והפגנות שרירים של השחקנים הבולטים בזירה. כך למשל החרם שהטילו המדינות המתפתחות שמנע את חידוש הדיונים למשך כחמש שעות אתמול; או חילופי ההאשמות הלא ממש דיפלומטיים בין הנציגים של סין וארצות הברית - שתי המדינות המשמעותיות ביותר בדיונים.
מארגני הוועידה מקווים שבואם של המנהיגים ימריץ את הנושאים והנותנים ויניב פשרות ופתרנות בסוגיות הפתוחות. מזכ"ל האו"ם כבר הגיע לקופנהגן ודירבן את הנציגים לחתור להסכם. "הזמן הולך ואוזל", אמר, וללא הסכם "ההשלכות יהיו קטסטרופליות". ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון צפוי להגיע לקופנהגן יומיים לפני המתוכנן, כדי "להטיח ראשים אלה באלה" ולגשר על הפערים שנותרו.
והפערים רבים ועמוקים. המדינות המתפתחות למשל, דורשות מהמדינות העשירות והמתועשות לקצץ את פליטות גזי החממה שלהן בלפחות 40 אחוז מהרמה ששררה ב-1990, ולעשות זאת עד 2020.
מדינות מתפתחות בצמיחה, כמו למשל סין והודו, טוענות כי יבצעו צעדים דומים באופן וולונטרי. אך הן מוכנות רק לרסן את קצב הגידול בפליטות שלהן, ולא לקצץ אותן באופן ישיר. הן גם לא מוכנות למנגנון מחייב, שיעמיד אותן בפני ביקורת ופיקוח של גורמים זרים.
"כמו ילדים קטנים שלא רוצים להכין שיעורים"
הטיוטה מדברת בשלב זה בלשון כללית בלבד. כך למשל נכתב ש"המדינות המפותחות צריכות ליטול את ההובלה במאבק בשינוי האקלים", משום שהן אחראיות ל"חלק הארי של פליטות גזי החממה בעבר ובהווה". אך לא הוצבו למדינות אלה יעדים ברורים ולוחות זמנים מוגדרים להפחתת הפליטות. כמו כן, הנוסח לא נוקב בסכומי כסף שהמדינות העשירות צריכות להעביר לעניות כדי שיוכלו להסתגל למצב החדש ולהערך לבאות.
| ||||||||
|
נשיאת הוועידה, קוני הדגארד, מתחה ביקורת על הנושאים והנותנים - רובם פקידים בכירים ואפילו שרים במדינותיהם השונות. היא השוותה אותם לתלמידים שקיבלו שיעורים לתאריך רחוק, אבל רק כשהמועד מתקרב והם יודעים שאין ברירה, הם מכינים את התרגילים.
ראש מזכירות שינוי האקלים של האו"ם, איבו דה-בר, הזהיר מפני הלחץ הכבד, שיוביל להסכם רע שייכפה על מדינות בניגוד לעמדתן. "אי אפשר לדחוף את האינטרסים של מיעוט לגרונם של רבים... יש בהודו כ-400 מיליון אנשים שאין להם חשמל. אי אפשר לצפות מהם לכבות את הנורה שאין להם כדי להילחם בשינוי האקלים", אמר.