חוששות מאיראן? מדינות המפרץ יקימו כוח צבאי
שש המדינות הערביות במפרץ הפרסי הביעו התנגדות חריפה לתקיפה באיראן וקראו לפתרון דיפלומטי למתיחות סביב תוכנית הגרעין. לצד זאת, הן החליטו להקים כוח תגובה שיוכל להתמודד עם איום הטרור - ואולי גם עם האיום האיראני
מדינות המפרץ הפרסי, יצואניות הנפט הגדולות בעולם, הסכימו על הקמת כוח צבאי משותף שיוכל להגיב במהירות לאיומים ביטחוניים באזור. כך הודיעה אחר הצהריים (ג') המועצה לשיתוף פעולה במפרץ שמתכנסת בכווית.
מזכ"ל הארגון שבו חברות שש מדינות המפרץ, עבדול רחמן אל-עטיה, סיפר כי הכוח יתערב במצבים הדומים במהותם לפלישת המורדים השיעים מתימן לשטח סעודיה בחודש שעבר.
שש המדינות - כווית, עומאן, קטאר, בחריין, סעודיה ואיחוד האמירויות הערביות - נחשבות לבנות ברית של ארה"ב וממוקמות מול איראן במפרץ. בשל קירבתן לאיראן, הן שותפות לדאגה האמריקנית מתוכנית הגרעין האיראנית.
עם זאת, מנהיגי המדינות הודיעו כי הם מתנגדים לפעולה צבאית נגד איראן. "לא נקבל שום פעולה צבאית נגד איראן. כל מתיחות באזור תשפיע עלינו. יש לנו הרבה בעיות ואין לנו עניין להוסיף עליהן", אמר שר החוץ של כוויית, שייח מוחמד אל-סבח.
שייח מוחמד הוסיף כי המדינות מבקשות מאיראן לגלות אחריות, ולאפשר פתרון דיפלומטי למתיחות: "אנו קורים לאיראן להיענות לדרישות הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ולעמוד בהתחייבויותיה לקהילה הבינלאומית".
אתמול דיווח העיתון הבריטי "טיימס" כי איראן התכוונה לערוך ניסויים ברכיב מרכזי המשמש להפעלת פצצות אטום. מומחים טוענים כי מדובר ב"אקדח מעשן" המעיד על כוונותיה האמיתיות של איראן. עוד לפני כן, במהלך השבוע האחרון, הבהירו מדינות המערב כי בכוונתן לפעול להטלת סנקציות נוספות על הרפובליקה האיסלאמית כבר בחודש הבא.
מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, התייחסה אתמול למאמצים שעשה הממשל האמריקני בשנה האחרונה לקידום דיאלוג ישיר עם טהרן, ואמרה כי נראה שהאפיק הזה מיצה את עצמו. "המאמץ שלנו לדיאלוג עם האיראנים הפיק מעט מאוד מבחינת התגובה האיראנית", אמרה. "עכשיו", הזהירה קלינטון, "הכוונה היא להפעיל לחץ נוסף".