שתף קטע נבחר
 

האם כל נהג נכה גם לוקה בנפשו?

בדיקה שנערכה לאחרונה, מעלה שאלות קשות באשר לדרך עבודת המרב"ד, המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, אשר שולח - לצורך אישור כושר נהיגה - נכי גוף, לבדיקות נפשיות ללא כל סיבה נראית לעין

האם נהגים עם מוגבלות גופנית בלבד נשלחים ללא צורך לבדיקות פסיכיאטריות? בדיקה שנערכה על-ידי הקליניקה לזכויות אנשים עם מוגבלויות, יחד עם מרכז המחקר של הכנסת, מעלה חשש כי נהגים עם מוגבלות גופנית בלבד, וללא תיעוד של בעיות נפשיות כלשהן, מופנים לביצוע בדיקות פסיכולוגיות או פסיכיאטריות ללא כל סיבה. לכך אחראי המרב"ד - המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, המהווה למעשה "רופא מוסמך" של משרד התחבורה, ובוחן את כשירותם לנהיגה של בעלי או מבקשי רישיון, המופנים אליו על-ידי רשות הרישוי או רופאים.

 

 

"בשם 'כשירות הנהיגה', דורש המרב"ד מנכים להיבדק בדיקות פסיכולוגיות ופסיכיאטריות, בלי שיש לכאורה הצדקה לכך, ובלי שהדבר יפורט בקריטריונים ברורים", כך קובע דו"ח שהוכן לקראת ישיבה שנערכה לאחרונה בוועדת פניות הציבור בכנסת. במלים פשוטות: יש לכאורה מקרים שבהם נהגים עם מוגבלות פיזית, נדרשים לעבור בדיקה נפשית גם ללא תיעוד של בעיות נפשיות בעברם, וגם אם מוגבלותם היא גופנית בלבד - כמו למשל מי שסובל משיתוק באחת מגפיו. "חשוב מאוד שהמכון לא יהיה שרוי עם תפיסה מוטעית, שאנשים עם נכות פיזית נגועים בנכות נפשית", טוענים בקליניקה.


"מחלות גופניות מלוות פעמים רבות בהפרעות נפשיות" (צילום: ablestock)

 

במשרד הבריאות, האחראי על המכון, לא הגיבו במישרין לטענה בדבר הפניית נכים שלא לצורך לבדיקות נפשיות, אך הסבירו ל-ynet כי "הצורך בביצוע בדיקה פסיכולוגית נקבע על-פי שיקול דעת מקצועי - מידע רפואי, התרשמות רופא בודק ביום הבדיקה, ומידע שהתקבל מהנבדק". עם זאת, בהמשך הדברים קובעים שם כי "מחלות גופניות מלוות פעמים רבות בהפרעות נפשיות או קוגניטיביות, אותן חייבים לברר טרם מתן רישיון נהיגה". אמירה זו אינה מפיגה - ואף מחזקת - את החשש כי נהגים עם מוגבלות עלולים להיות מופנים לבדיקה נפשית ללא הצדקה. 

 

"גוזרים עליהם ישיבה בבית"

התנהלות זו של המכון מעוררת לא מעט שאלות ובעיות. עו”ד קארין אלהרר, מנהלת הקליניקה לזכויות אנשים עם מוגבלויות, קיבלה פנייה של בחורה בעלת מוגבלות פיזית, שנדרשה על-ידי המכון לעבור בדיקה פסיכולוגית, בנוסף לבדיקה הגופנית. "מהו הבסיס לדרישה לבדיקה פסיכולוגית לאדם שמוגבלותו הינה גופנית, ומכוח מה נובעת הדרישה לבדיקה נוספת?", ביקשה לדעת אלהרר.

 

"יש לזכור כי אנשים עם מוגבלות פיזית שלא מאשרים להם רכב, גוזרים עליהם ישיבה בבית ואת היעדר האופציה להשתלב בחברה, היות ואין באפשרותם להשתמש בתחבורה הציבורית", ציינה אלהרר בישיבת ועדת פניות הציבור. לדברים אלה הגיב פרופסור יוסף ריבק, מנהל המכון, שאמר כי "הקריטריונים שעל פיו פועל המכון הם שקופים וברורים. גם נכים שלכאורה נראים 'בסדר' יש להם (לעתים) בעיות מנטאליות שצריכות להיבדק".

 

בתגובה לפניית ynet, מונים במשרד הבריאות רשימה ארוכה של מקרים שבגינם עשוי המכון להפנות בעלי מוגבלויות לבדיקה נפשית: "באופן שגרתי, אכן נדרשים לעבור בדיקה פסיכולוגית או פסיכיאטרית נבדקים עם רקע של אירועים מוחיים, פגיעות מוחיות, הפרעות קוגניטיביות או התנהגותיות, מחלות ומצבים הכרוכים בירידה קוגניטיבית כגון פרקינסון, שבץ מוחי, וטרשת נפוצה, ורקע של בעיות בנהיגה בנסיבות המעוררות חשד לקשר למצב נפשי".

 

אין הנחות, אין פטור

בעיה נוספת אותה העלו מרכז המחקר של הכנסת והקליניקה, היא גובה האגרות שנדרשים לשלם נהגים עם מוגבלות. כך למשל, הגשת ערר על החלטה של המכון, כרוכה בתשלום אגרה בגובה 954 שקל. זו הסיבה, כך טוענים בדו"ח של הקליניקה ומרכז המחקר, למיעוט הפניות לוועדת הערר של המכון: ב-2007, כ-1.5% בלבד מכלל הנבדקים במכון פנו לוועדה. זאת, למרות שחלק ניכר מהפניות מסתיימות בהחלטה לטובת הנבדקים: כ-40% מהפניות לוועדה הסתיימו בהחלטה שונה מזו שקיבלו בתחילה רופאי המכון.

 

יתרה מכך, בקליניקה קובלים על כך שבמכון לא פועלת "ועדת הנחות", שתוכל להמליץ על הפחתת גובה האגרות לנבדקים שאינם יכולים לעמוד בתשלום. זאת, למרות שעוד ב-2003 פנתה הוועדה לפניות הציבור למשרד הבריאות, בבקשה להקים ועדה כזו. "ביקשנו שתוקם ועדת חריגים", אמר באוקטובר 2003 יו"ר הוועדה דאז, ח"כ ישראל אייכלר. "יש נכים במצב קשה מאוד, במשפחות קשות-יום, שוועדת החריגים תוכל לבטל או לתת להם הנחה באגרה".

 

אם כן, מדוע לא הוקמה ועדת הנחות עד היום? במשרד הבריאות מסבירים ל-ynet כי "הקמת ועדת חריגים אינה בסמכות המכון. למכון אין כל שיקול דעת לוותר או לתת הנחה על אגרה". אם כן, למי נתונה הסמכות? למשרדי הבריאות והאוצר, כמובן - אלא שנראה כי יש להם סיבה טובה להימנע מהקמת הוועדה: "המכון מתנהל כמשק כלכלי סגור", ממשיכים בהסברם במשרד הבריאות. "פטור או הנחות באגרות יחייב מציאת מקור תקציבי חלופי למימון פעילות המכון".

 

ובמלים פשוטות: הנחות או פטור מלא מתשלום אגרות יחייבו את משרדי הבריאות והאוצר להעביר כסף למכון - וזה כנראה הרבה פחות נוח ומשתלם מגביית אגרה מלאה מהנכים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מה הבסיס לדרישה לבדיקה פסיכולוגית לאדם שמוגבלותו גופנית?
צילום: ירון ברנר
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים