שתף קטע נבחר
 

העתיד היקר של חשמל למכוניות

דו"ח חדש מצנן את התלהבות התקשורת והציבור הרחב מעתידה האופטימי של המכונית החשמלית. בניגוד למקובל לחשוב, מחירי הסוללות היקרות אינו צפוי לרדת בשני העשורים הקרובים

"טכנולוגיית הסוללות מתפתחת במהירות, אבל לא צפויה הוזלה ניכרת בעלות שלהן בשני העשורים הקרובים". כך קובע דו"ח חדש, שהתפרסם השבוע בוושינגטון. עוד עולה מהדו"ח, כי הצלחה בהפחתת התלות האמריקנית בנפט, תלויה בגישה רב-תחומית: הגברת היעילות של מכוניות בנזין ודיזל, לצד מחקר ופיתוח של טכנולוגיות חלופיות, כמו ביו-דלק, מכוניות חשמליות, ותאי-דלק.

 

הדו"ח החדש, שפורסם על-ידי המועצה הלאומית למחקר (NRC) במימון של משרד האנרגיה האמריקני, בוחן היבטים שונים של ייצור מכוניות כלאיים הנטענות מרשת החשמל - כמו למשל שברולט וולט, או גרסה של טויוטה פריוס, שעתידה להגיע לשוק בתוך כשנתיים. אחד הנושאים המרכזיים בדו"ח הוא עלות הסוללות במכוניות אלה - נושא שחשיבותו רבה גם למכוניות חשמליות "מלאות", כמו אלה שמפתחות בימים אלה יצרניות כמו רנו וניסאן.


שברולט וולט: תהיה יקרה ב-2010, וגם ב-2030? 

 

לטענת עורכי הדו"ח, העלות של מכוניות כלאיים-נטענות אינה צפויה לרדת משמעותית בעתיד הקרוב. זאת, לאור מחירן הגבוה של הסוללות - עניין בעל השפעה רבה גם במקרה של מכוניות חשמליות: ב-2010 יגיע הפער במחיר הייצור בין מכונית כלאיים-נטענת ומכונית בנזין, ל-18 אלף דולר. "למרות שנסיעה של קילומטר 'על' חשמל' זולה יותר, סביר להניח שיחלפו כמה עשורים עד שעלויות הרכישה ירדו במידה מספקת, כדי לקזז את עלויות השימוש". הדו"ח אף קובע כי יידרשו סובסידיות בגובה עשרות עד מאות מיליארדי דולרים במהלך השנים הבאות, על-מנת להשיג חדירה מהירה של מכוניות כלאיים-נטענות לשוק הרכב האמריקני.

 

הדו"ח מתייחס לשתי גרסאות של מכוניות כלאיים-נטענות: האחת, עם טווח נסיעה של 16 ק"מ באמצעות המנוע החשמלי לבדו, והאחרת עם טווח של 64 ק"מ - כמו הוולט של שברולט. מחירי הסוללות לבדן במכוניות אלה, כך מעריכים בדו"ח, ינועו בין 3,300 דולר ו-14 אלף דולר. "אמנם מחירים אלה צפויים לרדת, דרושה פריצת דרך משמעותית בטכנולוגיית הסוללות כדי להפוך מכוניות מסוג זה לבנות-השגה בעתיד הקרוב - פריצת דרך שכרגע אינה נראית באופק".

 

עוד התייחסות מעניינת נוגעת לפליטת המזהמים של מכוניות כלאיים-נטענות: הדו"ח מציין כי מכוניות אלה אמנם פולטות פחות פחמן דו-חמצני (CO2) ממכוניות בנזין מקבילות, אך אינן "ירוקות" יותר ממכוניות כלאיים רגילות. הסיבה: ייצור החשמל הנדרש לטעינתן, גורם לפליטת זיהום - וחישובו בסך הפליטות הכולל של מכוניות כלאיים-נטענות, מקטין את יעילותן הסביבתית. למעשה, עורכי הדו"ח אף סבורים כי מכוניות כלאיים-נטענות לא יתרמו משמעותית להפחתת צריכת הדלק או פליטת המזהמים - וזאת למרות סבסודן במיליארדי דולרים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טויוטה פריוס. מכוניות כלאיים-נטענת
צילום: רועי צוקרמן
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים