שתף קטע נבחר
 

האם מגמת התחזקות הדולר תופסת תאוצה?

לאחר שמשקיעים רבים הספידו את הדולר ומכרו אותו מול האירו, כיוון שהאמינו כי מחירו רק ילך וירד, כעת עושים רבים מהם "סיבוב פרסה", ורוכשים את הדולר בחזרה - לאור מגמת העלייה המסתמנת. המגמה קיבלה חיזוק בהודעת ברננקי, לפיה הכלכלה האמריקנית אכן מתאוששת לאיטה. סקירת מט"ח

כצפוי, נגיד הבנק הפדרלי המרכזי בארה"ב, בן ברננקי, הותיר את הריבית על כנה ברמה של 0%-0.25%. אבל משהו שונה מתחיל לקרות, משהו לא דומה. בעולם, משקיעים מתחילים לסגור פוזיציות שורט על הדולר - לרכוש אותו במחיר נמוך יחסית לפני שמחירו יעלה. עקב כך, הדולר עלה היום ב-0.529% ושערו היציג נקבע על רמה של 3.803 שקלים. האירו נחלש ב-0.91% ושערו היציג נקבע על רמה של 5.46 שקלים. 

 

לאחר שמשקיעים רבים הספידו את הדולר ומכרו אותו מול האירו, כיוון שהאמינו כי מחירו רק ילך וירד, כעת עושים רבים "סיבוב פרסה", ומכסים את עצמם על העסקאות העתידיות ורוכשים את הדולר בחזרה - לאור מגמת העלייה המסתמנת. מצב זה ידוע כאפקט "שורט סקוויז", אך באופן הצר של המילה. כלומר, עדיין לא רואים מהלך אגרסיבי שכזה, אך תחילתו נראית כבר נראית בחודש האחרון.

 

לאחר פרסום הריבית ודבריו של ברננקי, נפתח המסחר היום כאשר הצמד אירו/דולר הראה ציטוטים ברמה של 1.4367 (בינתיים השער הנמוך היומי). זאת תחילתה של מגמה!

 

ברמת המאקרו, מגמת ההתחזקות של הדולר קיבלה חיזוק נוסף אתמול בהודעתו של ברננקי, שביטא במילים את מה שמראים הנתונים הכלכליים מזה כמה חודשים: כלכלת ארה"ב נמצאת בתהליך של התאוששות כלכלית איטית, אך כנראה בתהליך בר-קיימא. עם זאת, ברננקי אמר כי הריבית תשאר "נמוכה באופן יוצא דופן" במשך תקופה נוספת.

 

על זה ניתן לומר (בין היתר) שני דברים:

1. גם ריבית של 0.75% היא "נמוכה באופן יוצא דופן" והנגיד ברננקי לא התחייב שלא להתחיל להעלותה בחדשים הקרובים (כיום כזכור היא 0.25% - 0%).

2. שוקי האג"ח והכספים לא "קונים" את העמדה הזו (שמטרתה היא שלא להפריע לתהליך ההתאוששות בעודו באיבו) והעקומים מאותתים (כפי שעשו בכל התקופה האחרונה) על ציפייה להעלאת ריבית.

 

הדבר הביא להתחזקות של הדולר בעיקר מול האירו במהלך הלילה, אל מתחת ל- 1.44 דולר לאירו. להערכתנו יש עוד דרך ארוכה מאוד למהלך זה, שעשוי למשוך את הדולר להתחזקות גם בארץ, מול השקל.

 

בנוסף להתרחשות בתחום הריבית, ניתן לזהות שינוי שלא ניתן להתעלם ממנו בהתנהגותו של הדולר אל מול שווקים אחרים ונראה כי כללי המשחק הולכים ומשתנים, כך שהכלכלה תיתן את הטון ותביא להתחזקותו של הדולר.

 

ביחס לצמד דולר/שקל, אשר שומר בינתיים על רמתו ולא מתחזק במקביל, ניכר שאפקט ה"קפיץ" צפוי להתרחש. לאמור, הדולר מתחזק מול האירו, השקל נותר ללא שינוי והמכפלה אירו/שקל יורדת לרמה של 5.47 שקלים לאירו. במצב כזה, בו הצמד דולר/שקל אינו מתואם עם מגמת עליית הדולר בעולם, עלולה ההתאמה להתבצע בבת אחת באמצעות פיחות חד יחסית ולא מדורג - של השקל - וזהו אפקט הקפיץ עליו דיברנו.

 

נזכיר כי בנק ישראל התערב בשוק המט"ח בתחילת השבוע (באמצעות רכישת דולרים), כאשר שער האירו/שקל עמד ברמה של 5.51 שקלים לאירו, במטרה לחזק את סל המטבעות שנחלש עקב ירידת האירו. לאור הירידה המסתמנת בשער האירו כעת, האם סטנלי פישר שוב בדלת? 

 

הכותב הוא מנהל חדר מצב ואנליסט בשקל אג'יו מקבוצת שקל


פורסם לראשונה 17/12/2009 10:47

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים