מהשבוע: תגידו שלום לקו השחור של הכנרת
מתקן ההתפלה בחדרה - הגדול מסוגו בעולם - צפוי לקבל בימים הקרובים את אישור משרד הבריאות ולהזרים מי-ים מותפלים למערכת של "מקורות". הכמות: כמחצית מהכמות הנשאבת מהכנרת; המשמעות: הסכנה של קרבה ל"קו השחור" תרד
מפלס המים עולה, ומפלס הדאגה יורד: ברשות המים מעריכים שכבר השבוע יחל מתקן התפלת המים החדש בחדרה - הגדול מסוגו בעולם - להזרים מי-ים מותפלים למערכת המים הארצית של חברת "מקורות". הבדיקות האחרונות של המתקן נמצאות כבר בשלבים סופיים וכל שנותר כעת הוא לקבל את אישור משרד הבריאות לאיכות המים שיוצאים ממנו. האישור צפוי להגיע כבר בימים הקרובים. יהיה זה מתקן ההתפלה הגדול השלישי שפועל בישראל - אחרי המתקנים באשקלון ובפלמחים (ומתקן נוסף, קטן יותר באילת)
הבשורה המרכזית שמביא עימו מתקן ההתפלה הזה, היא העובדה כי בעוד מספר חודשים - כנראה כבר במרס 2010 כשהמתקן יעבוד במלוא התפוקה - יזכה משק המים הישראלי לתוספת שנתית של כ-127 מיליון קוב מים. המשמעות היא ששנת 2010 תהפוך לשנה בטוחה יותר עבור מאגרי המים של ישראל, והראשונה ליהנות מהמצב תהיה הכנרת: ברשות המים מעריכים כי בעזרת מתקן ההתפלה בחדרה תוסר סוף סוף סכנת "הקו השחור" מהמפלס היורד.
"במהלך שנת 2010 המתקן הזה כבר יוריד את סכנת הקווים השחורים מהכנרת ויש לזה חשיבות גדולה מאוד", הבהיר בשיחה עם ynet, מנהל מחלקת ההתפלה ברשות המים, אברהם טנא.
טנא הדגיש עם זאת, כי גם אם מפלס הדאגה יירד, האגם עדיין יהיה במחסור במים. "זה לא אומר שנעלה מעל לקווים האדומים בכנרת, אלא רק שהסיכוי שנגיע לקו השחור כבר הופך להיות קטן".
המדידות יהיו אופטימיות? מדידת מפלס הכנרת (צילום: אפי שריר)
ברשות המים אמרו כי בחמש השנים האחרונות, שהיו שחונות ומעוטות גשמים, צומצמה כבר השאיבה בכנרת מממוצע של בין 300 ל-350 מיליון קוב בשנה, לכ-200 מיליון קוב בלבד. "המתקן בחדרה יספק למשק המים כמות שוות ערך למחצית המים שאנו שואבים מהכנרת ולכן זה כבר מתחיל להיות משמעותי".
| ||||||
|
אולם הכנרת, כידוע, איננה המקור הטבעי היחידי ומספקת רק כשליש מהמים לצד אקוויפר ההר ואקוויפר החוף - שגם מצבם הורע מאוד בשנים האחרונות. מתי סוף סוף יזכו גם האקוויפרים למעט "נחת"? ברשות המים מעריכים כי האופק האופטימי עבורם יתחיל להתגבש רק בסוף 2013 - אז על פי התוכניות, תתפיל ישראל כ-550 מיליון קוב בשנה מכל מתקני ההתפלה שלה - אלה שפועלים כבר היום באשקלון ובפלמחים, המתקן בחדרה, והמתקנים המתוכננים באשדוד ובשורק.
היקף זה של התפלה יאפשר להתחיל לשקם את מאגרי מי התהום ולשמור על כנרת מלאה. "בסוף שנה זו יפעל גם המתקן בשורק, שיספק כ-150 מיליון קוב ויהיה הגדול ביותר, וגם מתקן נוספ באשדוד. המשמעות היא שבסוף 2013 ישראל תגיע למצב של איזון בין היצע לביקוש מים", אמר טנא.