שתף קטע נבחר

איראן: חשש ממהומות בלוויית האייתוללה מונטזרי

עשרות אלפי תומכי אופוזיציה עושים דרכם לעיר קום, שם תיערך הלווייתו של האייתוללה, שנחשב לאחד מאנשי הדת המלומדים ברפובליקה האיסלאמית. מנהיגי המחנה הרפורמיסטי הכריזו על יום אבל וקראו להמונים להצטרף ללוויה

מנהיגי האופוזיציה באיראן קראו הערב (א') לתומכיהם להגיע ללוויה של איש הדת הבכיר שמת היום, האייתוללה חוסיין עלי מונטזרי. שני המנהיגים, מיר חוסיין מוסווי ומהדי כרובי, גם הכריזו על יום אבל לאומי בעקבות מותו של מתנגד המשטר הבולט.

 

בהודעה שפורסמה באתר המזוהה עם הרפורמיסטים נכתב: "אנחנו מודיעים על יום שני כיום אבל לאומי, וקוראים לציבור להגיע ללוויה של האייתוללה מונטזרי". קריאתם של מוסווי וכרובי רק צפויה להעצים את זרם המגיעים לעיר השיעית הקדושה קום שם תיערך הלווייה.

 

עשרות אלפי איראנים לנסוע לעיר הקדושה קום, שם ייקבר מחר מונטזרי. אתרי אינטרנט המזוהים עם הרפורמיסטים דיווחו כי אלפי בני אדם התאספו ליד ביתו. סטודנטים בטהרן הצטרפו לתהלוכה וקראו קריאות תמיכה בו. כלי תקשורת רפורמיסטיים דיווחו כי כוחות הביטחון החלו להתפרש בחלקים שונים של העיר קום מחשש למהומות.

 

נשים בעיר נג'ף אבאד קוראות: "מונטזרי, נמשיך בדרכך"

 

בעיר הולדתו, נג'ף אבאד, דווח על אבל ברחובות. חנויות נסגרו ורבבות בני אדם יצאו לרחובות להביע אבל על מותו של אחד מאנשי הדת הבכירים ברפובליקה האסלאמית. גורמים באופוזיציה הפיצו סרטונים בהם קוראות אלפי נשים בשחור: "מונטזרי מונטזרי, החירות שלך מבורכת". זאת, לאות תמיכה במאבקו למען רפורמות וזכויות אדם באיראן.

 

כוחות הביטחון צפויים לנסות ולמנוע מהלוויה להפוך למפגן פוליטי של המחנה הרפורמיסטי. היום נעצר תלמידו של מונטזרי, איש הדת אחמד קאבל, בדרכו מהעיר משהד שבצפון-מזרח המדינה. קאבל, רפורמיסט בולט, הוחזר לעירו יחד עם משפחתו ומלוויו.

 

האייתוללה נחשב לאיש דת המקורב למחנה הרפורמיסטי במדינה ותמך בהפגנות המחאה שפרצו לאחר הבחירות לנשיאות בחודש יוני השנה ומותו מגיע בעיתוי עדין ורגיש מבחינה דתית ופוליטית. אלו הימים הראשונים לחודש מוחרם, החודש הראשון בלוח השנה המוסלמי, הנחשב לחודש אבל אצל השיעים. מאז הבחירות השנויות במחלוקת לנשיאות כל אירוע דתי או לאומי באיראן מקבל משמעות נוספת לאור השסע העמוק שנפער בעקבות טענות האופוזיציה לזיופים.  


גופת האייתוללה, היום בקום (צילום: AFP) 

 

מונטזרי, שנחשב לאחד מגדולי האיתוללות בשיעה מבחינת למדנותו, היה אחד הקרובים ביותר לאיתוללה רוחאללה חומייני בזמן המהפכה והיה אמור לרשת אותו כמנהיג הרוחני של איראן. אולם לאחר שמתח ביקורת על השלטון הוחלט בסופו של דבר לבחור בעלי חמינאי לתפקיד, אשר ידיעותיו בהלכה השיעית כלל לא התקרבו לרמת הידע של מונטזרי.

 

מאז המשיך מונטזרי לקרוא לרפורמות במשטר האיראני, ובין השנים 1997-2003 הוא הושם במעצר בית בעיר הקדושה קום, ומפאת כבודו לא הוטל עליו עונש כבד יותר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גופת האייתוללה. אבל ברחובות
מונטזרי, בימים טובים יותר
צילום: איי אף פי
מומלצים