שתף קטע נבחר
 

תוכנית ויסקונסין: המפה המלאה

10 ימים נותרו כדי לאשר בכנסת את הפריסה הארצית של תוכנית אורות לתעסוקה. הסכמות עם הח"כים ועם עובדי שירות התעסוקה עדיין אין, אולם במשרד התמ"ת כבר הכינו את מפת מרכזי התעסוקה החדשה. הדגש: על המגזר הערבי והפריפריה

עד 31 בדצמבר חייבים משרדי התמ"ת והאוצר להעביר בכנסת את אישור הפריסה הארצית של תוכנית אורות לתעסוקה (תוכנית ויסקונסין), כדי שהתוקף החוקי שלה לא יפוג. אולם בינתיים עוד אין הסכמות עם חברי הכנסת ועובדי שירות התעסוקה בנוגע לתוכנית. במקרה שהפריסה הארצית לא תאושר, ארבע החברות המפעילות את התוכנית כיום ייכנסו לתהליך סגירה.

 

 

בינתיים, במינהלת התוכנית בתמ"ת הכינו את רשימת מרכזי התעסוקה וסניפי המשנה, שהגיעה לידי "כלכליסט", בתקווה כי שורת המכרזים לחברות פרטיות לפי המפה תפורסם בתוך זמן קצר.

 

מהרשימה עולה כי ריכוז גדול במיוחד של מרכזים יהיה במגזר הערבי והדרוזי - עשרה סניפים מתוך 42. זאת, נוסף על אלו שייפתחו בערים מעורבות, כגון עכו ורמלה. לפי נתוני שירות התעסוקה לאוקטובר האחרון, כ-24% מדורשי העבודה בארץ הם מהמגזר הערבי והדרוזי, שיעור תואם לשיעור הסניפים ביישובים אלו.

 

סניף מובהק למגזר החרדי ייפתח בבני ברק, לצד סניפי ירושלים ובית שמש שישרתו גם את היישובים בעלי ריכוז גבוה של אוכלוסייה זו. 42 הסניפים שיהיו פזורים ברחבי הארץ יחולקו ל־27 מרכזי תעסוקה ו-14 סניפי משנה. כך, לדוגמה, הסניף בשדרות יהיה מסונף למרכז באשקלון והסניף בבית שאן יהיה מסונף למרכז שבעפולה. מיקום הסניפים נקבע לפי כמות דורשי העבודה ומקבלי הבטחת הכנסה ביישוב עצמו ובאלו שסביבו.

 

אבחון תחילה

כיום ישנם ארבעה אזורים שבהם פועלת התוכנית כפרויקט ניסיוני מאז 2005 - אשקלון, ירושלים, נצרת ונתניה. מטרת התוכנית, שנקראה בתחילת דרכה מהל"ב (מהבטחת הכנסה להכנסה בטוחה), היא להעביר מקבלי הבטחת הכנסה להשתכרות מעבודה. אולם ביקורת גדלה והולכת על אופן התמרוץ של החברות הפרטיות המפעילות אותה גרם לשינוי במודל הכלכלי לפני כשנתיים. כך, החברות כבר לא מקבלות מהמדינה תשלום עבור שלילת גמלת הבטחת הכנסה, אלא עבור השמה בעבודה.

 

במכרזים שיפורסמו עם אישור הפריסה הארצית, ייכנסו שינויים נוספים שעליהם הוסכם בין שר התמ"ת בנימין בן אליעזר וסיעות ש"ס וישראל ביתנו. בין השאר, הוחלט כי בשלושת החודשים הראשונים לקבלת הבטחת הכנסה המובטל יישאר באחריות שירות התעסוקה. רק לאחר מכן הוא יעבור לאחת החברות שיפעילו את הפרויקט, כאשר אקדמאי, מובטל מעל גיל 55 או מובטל שעלה לארץ כשהיה מעל גיל 45, יישארו בשירות התעסוקה.

 

בסך הכל, מדובר בכ-90 אלף מקבלי הבטחת הכנסה שצפויים להיכנס למסגרת של התוכנית כאשר זו תיפרס ברחבי הארץ ובכ-30 אלף נוספים שיישארו בשירות התעסוקה. 

 

כמו כן, המדינה תעביר מענקים מיוחדים לבוגרי התוכנית שיצברו ותק של שנה בעבודה בגובה של כ-900 שקל לחודש שייפרסו על פני שנה. נוסף על כך, עוד שינוי המוגדר בתמ"ת כמהותי הוא העברת הדגש בעבודת החברות מהשמה תחילה לאבחון והכשרה מקצועית, ורק לאחר מכן להשמה.

 

התנגדות בוועדה, וגם בשירות התעסוקה

הדרך לאישורה של תוכנית אורות לתעסוקה לפריסה ארצית עוד ארוכה. כרגע המאבק על אישור התוכנית מתמקד בשני מישורים. הראשון הוא זה של הכנסת, כאשר מחר תקיים ועדת העבודה דיון בנושא. זאת לאחר שההרחבה הארצית פוצלה מחוק ההסדרים, בעקבות דרישה של יו"ר הוועדה ח"כ חיים כץ (ליכוד).

 

גורמים המעורים בנעשה בוועדה אמרו כי אין לדעת איך יצביעו הח"כים כשהתוכנית תובא לאישורם. שני ח"כים של ישראל ביתנו ושני ח"כים של ש"ס נוטים להתנגד לתוכנית. גם ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה) מתנגדת, כמו גם ח"כ עפו אגבאריה (חד"ש). כך, שישה מתוך 11 ח"כים בוועדה נוטים להתנגד.

 

בימים הקרובים יגבר הלחץ מצד התמ"ת והאוצר על שר החוץ אביגדור ליברמן, יו"ר ישראל ביתנו, ושר הפנים אלי ישי, יו"ר ש"ס, להורות לחברי הכנסת שלהם להצביע בעד אישור התוכנית.

 

תנאי הכרחי להבאת התוכנית לוועדה הוא אישורו של הסכם קיבוצי חדש בשירות התעסוקה, שעובדיו הביעו חשש כי התוכנית תגרום לפגיעה בשירות. טיוטה של הסכם שכזה כבר הועברה מהאוצר לעובדים והיא כוללת מענקים של כ-8 מיליון שקל ותוספת תקני כוח אדם. אולם בהסתדרות מתנגדים לסעיף בהסכם הקובע כי הוא ייכנס לתוקף רק לאחר אישורה של הפריסה הארצית.

 

בהסתדרות אומרים כי מדובר למעשה בניסיון לשחד את העובדים. באוצר, מנגד, אומרים כי הם לא מוכנים להוציא את הסעיף הזה מההסכם, מכיוון שהפריסה הארצית היא הסיבה להסכם הקיבוצי החדש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בשירות תעסוקה מתנגדים
צילום: אלעד שניידר
צילום: גיל נחושתן
הפריסה. בעיקר במגזר הערבי
צילום: גיל נחושתן
צילום: ששון תירם
תכנית אורות לתעסוקה. אבחון תחילה
צילום: ששון תירם
המחאה נגד התכנית. מי מרוויח?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים